Защо Не емигрирахте?

• 33 324
  • 1 092
  •   3
Отговори
# 1 005
  • София
Аз отсега не работя. "Пенсионирах се" на 45+. Много добре си изкарвам.
Само ме е яд,че нямам право на избор, защото имам немалък трудов стаж, но ще трябва да чакам възраст, за да взимам парите,които съм си внасяла, вкл. от частния пенсионен фонд.
Затова съм за определени диапазони за избор, но такива май няма никъде.
По едно време имаше опции за избор в Турция, но май и там вече няма. Не съм го коментирала с приятелите ни турци.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 15:54 от Fever Ray

# 1 006

За липсващите подай сигнал.

Ама, какъв сигнал, аз не съм в Бг.
Пак казвам, не всичко в Бг е лошо, но има много да се направи, за да стане и много добре.

Аз имам време да решавам какво и къде ще правя след пенсия, но едва ли в Бг, ако ме искат децата наоколо.

# 1 007
  • София
Е, аз коментирах за БГ. Тук има единно здравно досие и е голямо удобство.
Иначе има какво да се направи.
Навън също.
Аз деля живота си между 3 държави и няколко различни български населени места. Навсякъде има и плюсове, и минуси.

# 1 008
Аз няма да се местя никъде, ще си работя до последно, а в почивките ще си работя в градината. През другото време както до сега, кина, театри, излети, пътешествия, социален живот, колкото се може повече.

# 1 009
Аз съм пенсионерка от 45 годишна с 535 лева пенсия, ама на мен си ми стига, хич не ми е липсва работа, почнах уж временно при един съсед, докато си намери човек, то стана година и половина, още не е намерил, не знам дали и търси. Вкъщи си имам достатъчно работа и си ми е добре. И мъжа като се пенсионира тогава ще го мислим, имаме стари хора, имаме и внуче, надяваме се и на друго. Паратьки няма да останем.

# 1 010
  • някъде под слънцето...
Някои наистина идват да се лекуват в България, познавам такива хора от САЩ. Там им излиза доста солено, а като дойдат тук, хем се видят с родата, хем пък си оправят и зъбите да речем. Simple Smile
Още ли се разказват подобни "Градски легенди".
Тук има  безплатно здравеопазване, отделно има частни здравни осигуровки,   със зъболечение, които все по често се включват като "социални придобивки" към трудовите договори .

Не виждам  разумен довод , повек  за да отиде да се лекува в България. през отпуската,Какво се случва, ако се получи услижнение ?
Между другото, отжгодини ходя в България, само за да видя близките, почивам другаде

# 1 011
  • София
Тези легенди са от времето, когато българите ходеха нелегално в чужбина и без договор вършеха нискоквалифицирана работа.
Навсякъде по света е нормално работещ човек да има застраховка, покриваща здравните му нужди.

# 1 012
  • Швейцария
Аз в България ходя само за да помогна на майка ми с ходене по лекари. Нямам маерение да се връщам. След 31 години в чужбина на мен тук ми е животът. Приятели, апартамент, всичко ми е тук. Навсякъде има плюсове и минуси. Важно е къде са ти приятелите и се чувстваш добре.

# 1 013
Виждам, че пишете за пенсии от две държави. Някой, който няма и ден стаж в България и работил в друга държава, няма как да получи пенсия в България, нали? Поне винаги така съм мислила.

# 1 014
След години на стрес, рискове, липса на поне ден почивка с месеци, проблеми и какви ли не простотии съм на етап "предсрочно пенсиониране". Не издържам повече, а и не намирам смисъл. Чудя се дали с годините живота стана по-труден или аз се изморих. Но решението е взето и до края на тези година ще финализираме бизнеса си, а след това ........свят широк! С мъжът ми сме категорични, че няма да останем да живеем в България. За статистиката - аз съм на 40 +, а мъжа ми е с няколко години по-голям.

# 1 015
Виждам, че пишете за пенсии от две държави. Някой, който няма и ден стаж в България и работил в друга държава, няма как да получи пенсия в България, нали? Поне винаги така съм мислила.

Трябва да е навършил 70 години и дохода на семейството( освен съпруг/а се гледат и другите съжителстващи) да е под линията на бедност, да няма имоти, коли и др.

# 1 016
Интересно. Благодаря!

# 1 017
Cool cat, идеята на пенсионирането в България е, ако имаш например 35 години стаж в бг и 5 години в чужбина, да си прехвърлиш стажа от чужбина в България.
Ако обаче имаш 5 години в България и 35 години в чужбина, ти е по-изгодно да се пенсионираш в чужбина.
За социалната пенсия Буболина ти е обяснила.

# 1 018
Благодаря, но аз питах за 0 години стаж в България.

Имам поглед върху някои от пенсиониралите се през годините. Може би тръгват с ентусиазъм към Португалия или Испания. Но след години се завръщат. Не е лесно сред чужди. След 70, повечето търсят да са близо до семейство, каквото и да е то, ако имат късмет да имат семейство.

# 1 019
  • Ю Ес ъф Ей
На 70 много по-вероятно е семейството да е извън България.

Общи условия

Активация на акаунт