Защо Не емигрирахте?

• 32 941
  • 1 079
  •   9
Отговори
# 1 020
Ех, като ги задъвчите тия Португалия или Испания Joy
Иска им се, на много им се иска, да живеят на топло и светло Sunglasses ... пък за чуждите ... не знам.

Цвете, тия сметки много страшни - 40години стаж+ 24-5 докато се изучи човек, и 2-3 вкъщи с децата...  Scream
в Бг не са ли 37 години стаж?

# 1 021
Аз имам някои познати с къщи и апартаменти в Испания, явно в някакъв момент е било изгодно да си купиш имот там.
Интересното е, че всички си живеят постоянно в бг, а имотите им стоят заключени.
Не съм близка, а и не можеш да разпитваш хората за пари и имоти, но ми е много странно, даже под наем не ги дават ( доколкото знам).
Имаше едни, дето си пратиха децата там, да учат, че тук било много пошло в средните училища, уж там не се напивали и т.н.
Ми децата ( след средното) се върнаха в бг, явно пошлото ги привлича...
Лорд, дадох произволен пример. В момента е 37 години стаж, но не съм съвсем сигурна. Стаж може да се закупи, ако не ти достига, но трябва да станеш на съответната за пенсиониране възраст
В България вкъщи с децата се зачита за стаж, до 2.6 години на дете и 45 дни преди раждането.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 19:46 от Yellow flower 12

# 1 022
И защо да не дъвчем Испания и Португалия? Или Кипър и Гърция? Светът се е променил, отиваш където ти харесва, ако можеш да си го позволиш.

# 1 023
В Гърция, около Кавала българите изкупиха имотите, даже самите гърци се ядосват, че заради българите имотите им са се повишили.
Според гърците, ние живеем много по-добре от тях и даже ни завиждат.
Аз не съм съвсем на тяхното мнение. Гърция има огромна плажна ивица ( за мен това е най-голямата ценност). Факт е, че континенталната им част, заедно с Испания са двете страни в Европа, които са най-пострадали от глобалното затопляне. Но въпреки това огромният им излаз на море и множество острови, за мен са супер привлекателно място за живот.
Въпреки това обаче, ако имам пари бих си купила морски имот в бг, защото не шофирам, а в Гърция няма толкова удобен транспорт, като в бг.
За Кипър нямам мнение.

# 1 024
Испания и Португалия са доста далече, виж Гърция е на една крачка. Много българи имат имоти там и живеят, или карат лятото. Цяла тема има да си дават съвети.

# 1 025
За Испания има много полети, почти всеки ден, за Португалия не. Три часа и половина със самолет, не е толкова много. До Гърция е основно с кола и поне 4 часа и половина до най-близкия плаж.
Като цени не мога да преценя къде е по-изгодно да се живее. В момента в София цените в ресторантите са сравними с навсякъде по курортите в чужбина. Е не най-луксозните, но да кажем среден клас. Горе-долу и апартаментите са на сходни цени.
В Испания има добре развит градски транспорт, което си е голям плюс.

# 1 026
  • някъде под слънцето...
За Испания има много полети, почти всеки ден, за Португалия не. Три часа и половина със самолет, не е толкова много. До Гърция е основно с кола и поне 4 часа и половина до най-близкия плаж.

Значи 4 чаа е със самолет е съизмерими 5 часа  с кола..
И ако се наложи да  пътуваш спешно, а  вече няма билети за самолета..

# 1 027
Не съвсем, но говорим за най-близките места на Гърция. Все пак със самолет имаш поне един час преди полета, после друг транспорт до мястото, където спиш. Повече е разбира се.
Но сравнение с Португалия е много по-достъп о от тук.

# 1 028
Е, то не може само плюсове да има. Португалия ми е по- скоро не, защото доста бил поскъпнал там животът и не си струвало. А и вятърът там ми е един голям минус.

# 1 029
Не ни трябват нови купувачи на имоти.
Стигат ни всички нормални и звездни американци ( половинатаХоливуд е вече в Comporta, и в именията на Christian Louboutin),  които ни наводниха в последните години,  след първата вълна оттеглящи се от брекзит,  англичаните пак се завръщат и те..., традиционно германци се пенсионират тук, та... няма нужда.
Истина е, че сме зле с директните полети.
Ама, кой и колко пътува   SOF - LIS,  една шепа хора!
Но пък,  количество и  качество , и непокътнати плажове и национални паркове като тукашните- никъде другаде няма!
Цялото крайбрежие , цялото! е с пълна забрана за строителство.

# 1 030
Аз ако мога да си го позволя, искам апартамент с гледка към морето. Та ти за това си го купуваш, да си пиеш сутрин кафето, а вечер коктейла и да гледаш морето.
Но разбирам и хората, които искат диви и незастроени плажове.
Едно време Турция беше много евтино за живот, сега апартаменти с гледка към морето не съм гледала, но храната, която след морето ми е най-голямата ценност, там е най-вкусна за мен. Сега обаче и там е скъпо.

Казват, че Албания е все още евтина, но не съм я тествала и нямам лични впечатления.

# 1 031
Някои наистина идват да се лекуват в България, познавам такива хора от САЩ. Там им излиза доста солено, а като дойдат тук, хем се видят с родата, хем пък си оправят и зъбите да речем. Simple Smile

Аз лично от първо лице мога да ти кажа колко солено ми излезе точно в Сащ да ми оправят качественото и нескъпо като цена  кореново лечение, проведено в България около 2010г, когато уж стоматологията би трябвало да е прогресирала значително в България
Та 20к+ за 4 RCT и една апикоестомия на зъби уж с проведено кореното лечение в Бг ама с нито един корен незапълнен като хората плюс 1 изваден зъб и рязане на част от венеца заради абцес на некадърно лекуван зъб. Болката, инфекциите и целия зор даже не ги броя към солената сметка.
Иначе мн американци си правят зъбите в Мексико и накрая или отварят кесията тук да им оправят творенията в устата или остават без зъби.
А който си мисли , че като го заболи зъб и ей къде е България през океана и половин Европа, зъб никога не го е болял.

# 1 032
Виждам, че пишете за пенсии от две държави. Някой, който няма и ден стаж в България и работил в друга държава, няма как да получи пенсия в България, нали? Поне винаги така съм мислила.

Естествено. Трябва да докажеш стаж. Обаче ако има социална пенсия в България и се върна да живея в България ще имам право на социална пенсия. Не и в Канада.

# 1 033
Според мен тук давате примери актуални за 1996 г., когато сте емигрирали, но днес е 2026 г. И светът е различен.
Много ясно, че ще отидеш някъде където имаш достъп до здравеопазване. Това е същото като храненето, задължително е. Акцентът на темата трябва да е щастието, а не здравеопазването, зъболекари има навсякъде по света.
Америка на мен ми е една много странна страна. Там имаш къща с басейн и страхотна градина, на пръв поглед изглеждаш супер успешен. На втори поглед обаче, част от населението е супер задлъжняло, защото достъпа на всичко на изплащане и желанието да живееш днес, те кара да купуваш излишни или не толкова необходими неща, които после хвърляш. Не твърдя, че е валидно за всички. Но имам познати, уж много богати, а като се заговорим нямат пари за университет за децата си. Аз бях в шок, ама как така няма да учат в университет, за мен това е must. Сега не е моя работа чуждия живот де...
Отделно имат много малко отпуска, и социалният им живот се свежда до събиране на барбекюта около басейна или стоене вкъщи с родата пак около басейна, чат чат кино.
Там да имаш 20-30 сингъл приятелки, да обикаляте по три,четири дни съседните щати, поне сред моите познати го няма.
На театър не съм чула някоя да е ходила, основно на кино в мола.
Някак си отлагат живота за след пенсионирането. Отделно, ако си случил на партньор добре, ама ако трябва да се развеждаш е страшна мъка, докато му вземеш заветната къща на американеца, много може да се проточи във времето.
В Америка трябва да сте двама и да се обичате, за сам човек е много трудно, най-вече в социален аспект. Храна и зъболекар, всеки който ходи на работа, има.
Отделно в някои щатите легализираха марихуаната и народът се побърка, масово си пафкат вкъщи, след работа. Мен това ме ужасява, а имаше времена когато там никой не пушеше цигари, а тук всички и аз им завиждах за здравословния живот.

# 1 034
  • Швейцария
Целият свят живее на кредит. Тези скъпи коли и гарсониери, преустроени в двустаен, в България, също не са купени кеш. Гледам ги в Черешката на тортата, уж известни личности, а апартаментите им кутийки. Буквално масата сместена някакси в кухнята, а мястото за готвене е нищожно.

Общи условия

Активация на акаунт