Защо Не емигрирахте?

• 38 774
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
Ще станем и ние някой ден като китайците. Там нарушиш ли правилника за движение, примерно, директно ти дърпат глобата. Не те подканват да отидеш да си платиш на място.
Доста дисциплиниращо ми звучи., специално за шофьорите.
Но иначе аз лично бих си носила кеша в портмонето до последно.

# 211
  • Мадрид / София
При нас в Испания планират от октомври тази година да няма пари в брой, тоест да няма кеш. И май ще е за целия ЕС. Мойта хазайка иска в брой да ѝ се плаща за да не се знае какво печели, ама ако въведат всичко да е дигитално ще трябва да премине ще не ще на друга система.
На възрастните хора им е доста трудно винаги да се нагаждат на новите въведения. И затова за тях е добре да има някаква алтернатива.
Ще поживеем, ще видим, дали не е малко раничко за това.
При все, че планираха , до края на октомври да влязат в обръщение , нови милиони купюри от 5€, 10€,20€ - да заменят старите, малко ми се струва всяване на паника. Все още.
Аз не бързам, добре ми е така с двете възможности. Като имам в брой ги харча светкавично. С картата съм по-пестелива. 🤣

# 212
  • София
Зависи от гледната точка по отношение на толупите.
Някои от тях ги избираМЕ всички ние и пак ние ги търпИМ.
Не виждам да има масови недоволства, подобно на Сърбия или други държави, значи са харесвани вероятно.
Конкретно полицията, здравеопазването и институциите работят за мен, но аз ходя си следя интересите и си търся правата, а при неспазването им съм граждански активна.
Никъде държавата не е отишла да оправи някой лично в дома му. Просто има гражданско общество. Тук сме още далеч от такова. Да, всички сме в кюпа, защото няма как да има "всички в черно, само аз в бяло".
Финансирането на сивата икономика реално финансира неспазването на законите и тези, които уж работят нещо по институциите, но им е изгодно да не го правят, защото точно от сивия сектор си получават "надбавките".

# 213
Аз все още често плашсм кеш. Не ми пречи. Имах следния случай: в тоалетната в Брюксел може да се плаща само с карта. Да обаче с моята германска карта и американ експрес, само двете носех, не можеше да се плати. Ей да видите какъв скандал направих. Тъй че нищо не е само бяло или черно.

# 214
На 20+ съм обмисляла емиграция в Западна Европа, но никога не усетих истински порив да го направя. Останах в България и от сегашна гледна точка смятам това си решение за много добро. Пътувам в чужбина като турист или по служебни ангажименти, харесват ми определени страни/места, но винаги се връщам без колебание.

Защото можеш да пътуваш служебно или като турист.

# 215
При нас в Испания планират от октомври тази година да няма пари в брой, тоест да няма кеш. И май ще е за целия ЕС. Мойта хазайка иска в брой да ѝ се плаща за да не се знае какво печели, ама ако въведат всичко да е дигитално ще трябва да премине ще не ще на друга система.
На възрастните хора им е доста трудно винаги да се нагаждат на новите въведения. И затова за тях е добре да има някаква алтернатива.

Хаха това не го виждам в Германия в следващите 10 години - всичко е в кеш.
Даже са ми искали депозит за апартамент 3000 евро в брой. (Аз отказах, но приятел немец ми каза, че било нормално. 🤣)

# 216
Ние за нашия платихме по банков път.
В Германия най-често по дюнерджийници не можеш да плащаш с карта.

# 217
При нас в Испания планират от октомври тази година да няма пари в брой, тоест да няма кеш.
Може ли авторитетен източник на тази димка? Защото навсякъде където съм чела по темата се говори за паралелно ползване, един метод за плащане повече от сегашните. Плюс информация как 20% от плащанията са кеш към момента. Дигитално си е и сега, но не се нарича така

# 218
...Никъде държавата не е отишла да оправи някой лично в дома му. Просто има гражданско общество. ...

Пак се сетих за видеото на украинския блогър, който постна  Защо ме търсиш?
Там единият интервюиран украинец,  каза че не харесвал, изтъкна като минус на Португалия, че за всяко нещо викали полицията Smiling Imp
А другият купил си къща, съборил я с багери на втория ден, и като му се появила полицията и му направила Запор и дело, 4 години не може да се оправи- щото нали, той бил свикнал в Украйна,  като си е негово, да си прави каквото си иска Scream

# 219
  • Мадрид / София
При нас в Испания планират от октомври тази година да няма пари в брой, тоест да няма кеш.
Може ли авторитетен източник на тази димка? Защото навсякъде където съм чела по темата се говори за паралелно ползване, един метод за плащане повече от сегашните. Плюс информация как 20% от плащанията са кеш към момента. Дигитално си е и сега, но не се нарича така

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 16:17 от Angela61

# 220
Не знам дали четохте колко милиарда лева, измъкнати от под дюшеците и от домашните сейфове, се очаква да се обменят в евро от чейндж бюрата, видяли са се в чудо.
Само електронни пари и всеки да си плаща данъците, че ми е писнало да ми предлагат без фактурка и без бонче и ако може в брой. Не може.

# 221
Marc Vidal от името на правителството ли говори, от името на ЕЦБ?
Щото ако не е официално становище, е само прогноза, нагласа, платен коментар или стреляне в тъмното.

# 222
LordOzzy, ама ние законност ли коментираме  или прозрачност? Аз дадох краен пример на аналогов живот като контрапункт на дигиталния. Нищо повече, нищо по-малко.
A, нямаш грижи, аналогов е, защото няма кой знае какъв досег с живота. Живее си, ама в периферията.
Joy Joy Joy
Примерът ми засяга хора в активна възраст, работещи, със семейства. Живеят в провинцията, може би това е отговорът, както и че не желаят да си отворят сметка в банка, не виждат смисъл.

# 223
Много разводнихме темата, но никак не ти вярвам.
В активна възраст, без онлайн плащания, без пътувания, без никакви абонаменти и дигитални услуги Thinking

# 224
  • Мадрид / София
Marc Vidal от името на правителството ли говори, от името на ЕЦБ?
Щото ако не е официално становище, е само прогноза, нагласа, платен коментар или стреляне в тъмното.
Марк Видал е икономист и един от малкото поканени да присъстват в Давос и то няколко пъти. В Давос се решава бъдещето на Европейските държави. Там се взимат важни решения какви насоки да се вземат и после всяко едно правителство на дадена страна го въвежда в даден момент.
Ако въведат електронното евро от тази година планът е до 2030г да изчезне плащането в кеш, както и ограничаване на личната финансова свобода.
Такъв е плана, но дали ще стане ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт