Тук във форума чета, че на тези с по-малките деца, в училищна възраст им е много трудно в училище, и част от родителите не могат да помогнат, защото или не разбират материала или не говорят толкова добре езика. И на моите им е трудно в училище, но поне езикът ми е роден, колкото мога помагам, а и имам много приятели с деца, те познават много учители, плащаме на частни учители и нещата ми се струват по-лесни. То животът не е само пари.
Отделно в София много ми харесва наличието на богат културен живот, на приемливи цени. Но пак казвам последните 20 години живея тук, моето мнение не е много меродавно. Аз се радвам, че моите деца нямат никакво желание за емиграция. Хем ще ми е много трудно финансово, хем там образованието е много трудно, хем самотата ще ги убие.
Но ако си амбициозен и борбен, при всички случаи е добре човек да учи в чужбина, това не го отричам.
Децата си намират приятели, гаджета и изобщо не живеят в изолация.Бързо си намират средата
Познавам доста деца от чужд произход завършили с Matricula de Honor,.И от приетите в университет , деца с български произхоид , едно не е ходило на частни учители.
Да не споменавам, че до скоро имаше и депутат от една партия в областния автиномен парламент,.Вече е директор на департамента за стартиране на нови бизнеси и подкрепа на едноличните търговци.Дошъл е с родителите си на 12 години.
Колко пък да е трудно образованието в чужбина.От 60 деца випуск дуржавно училище(визирам випуска на дъщеря ми) поне 55 продължика в yниверситет , без да се подготвят при частни учители, без курсове.И понеже беше двуезично с английски всички си взеха сертификатите на организирания.от училището изпит Десетина с C2, петима няколко с B2 и останалите с C1.Никой не е ходил на частни уроцинили специална подготовка извън училище
Във факултета на дъщеря ми , да кажем поне 90% са деца завършили елитни частни училища .В целия факултет са само две деца с източно европейски фамили, дъщеря ми и друго дете с български произход. Всеки си има свои компания от колеги и отделно са в обща, заради асоциацията в която членуват.
Справят се децата с изпитите, дори в някои случаи по добре от отстаналите
По въпроса с културния живот.Защо мислите , че в чжбина няма културен живот, театри, опери балет, концерти ..
По въпроса за социалната сееда...Организират се децата правят си смислени ексурзии в страната и извън нея.

За мен пък точно България е един своеобразен културно-ценностен батак, без особени изгледи за някакво бъдещо рафиниране.