Защо Не емигрирахте?

• 38 778
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 690
"Неслучайно и благородниците си броят знатните прадеди, а на новобогаташите казват, че са парвенюта без класа. Аз поне се гордея, че прабаба ми, родена преди 150 години, когато масово българите са имали килийно образование, е завършила висше образование в чужбина, имала и научна степен."

Черна станция, не се сърди, обаче след първото изречение със знатните прадеди и после новите парвенюта без класа точно така си звучи ххахахаа

Иначе и аз адски се гордея с моята баба, а тя е плакала, че баща й не й е разрешил да учи след четвърти клас ( четвърто отделение ). Тогава си е обещала, че един ден детето й ще учи и така на майка ми всичко е било осигурено, за да се изучи.

# 691
Това беше отговор на апостроф към мен, не първия пост. Тоест предизвикана реакция.

# 692
Социалният асансьор е хубаво нещо. Не навсякъде по света е лесен или възможен, така че тук сме си добре в това отношение. Има къде по-силно стратифицирани общества.

# 693
Абе да ви кажа, няма никакво значение ние от къде произхождаме, единственото важно е ние какви деца ще оставим след себе си. В България поне образованието е евтино, в Европа също. Това също е плюс.
Моя позната от щатите си прати детето в Белгия да учи. Аз доста се изненадах, ама таксата била 900 евро, пък в щатите умножено по десет.

# 694
Е ...че и на мен пра-баба ми да беше получила солидно образование в чужбина и аз щях да се гордея с нея .Generational pride.
Даже нямаше да я крия ,а да и разказвам историята гордо.
Няма смисъл от противопоставяне на кой дядо му бил селянин ,овчар ,изгнанник и т.н....ясно ,че повечето  са били скъсаняци ,а след  9 септември вече аристокрацията е тотално затрита.

# 695
Че да не би преди девети септември да е имало аристокрация? Българите 500 години не сме имали държава, от къде да се вземат тези аристократи? Едва ли да са наследници на владетелите на Второто Българско Царство.

# 696
  • До хладилника, който обичам
Аристокрация не. Учени хора с култура, отворени към света и т.н., по-скоро бих казала middle & upper middle class - да, имало е, и голяма част от тях са или 'изчезнали' след 9 септември, или са били принудени да се преструват, да си оставят дотогавашния живот и да прегърнат червеното знаме, ако искат да живеят що годе нормален живот. Историците оценяват броя на убитите между 18 000 и 30 000 души в периода 1944–1945 г. (вкл. офицери, интелектуалци и общественици). Тези, които не са убити, са пречупени. Интелектуалният елит е целенасочено ударен, защото е възприеман като носител на „буржоазна идеология“.

# 697
Качествата се предават в поколенията но трябва и да се поддържат и развиват. И при хора и при животни. Има и изключения - единични бройки изключителни индивиди, които си остават единствените в рода си. Но ги има и другите тенденции (при някогашните богати, властни, силни, - проблема с близкородствени женитби, хилави наследници, но единствен избор, знемаряване на поддръжката заради натрупаните средства и положение в обществото).

# 698
Истинска аристокрация е нямало. Имало е обаче богати и начетени хора. "Народният" престъпен съд е преразпределил нещата. Та така. Тая прабаба с висшето с научна степен ми е преувеличена до степен неправдоподобна. Други са били разбиранията тогава, дори при богатите хора. Ама няма лошо да си разкрасяваме спомените тук.

# 699
  • Другата България
Каква е тая прабаба с висше с научна степен JoyJoyJoy, и какво общо има това с темата изобщо?

# 700
Имам позната на която баба и е учила в "лицей" във Франция някъде 1915-17 - та май, ... не е чак толкова необичайно. И после нещо медицинско, защото е била аптекарка ( в аптеката на бащи си, преди 9-ти сеп)

# 701
  • София
Каква аристокрация към 9-ти септември? Такава е имало последно в ХIV век.
Темата замина тотално в реката ….😂😂😂

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 10:39 от jasmin tisane

# 702
Тая прабаба с висшето с научна степен ми е преувеличена до степен неправдоподобна. Други са били разбиранията тогава, дори при богатите хора. Ама няма лошо да си разкрасяваме спомените тук.
Тая прабаба да не е Мария Кюри? Покрива всички изисквания

# 703
Да се върна малко към темата.
С лек завой Simple Smile
Така се случи, че през последните 3 години редовно идваме в България поне за 2-3 седмици. Преди се вясвахме веднъж на 5 години, през отпуските ходехме по други дестинации където не сме били.
Както и да е, през последните 3 гонини все по-често ни питат -
Кога ще се връщате?
А ние нямаме такова намерение, дори сме решили тук, в Канада, да си караме пенсионерските години.
Обикновено отговарям, че след 30 години навън, това ще е още една имиграция и до тук 2 ми стигат за този живот.
На стари Simple Smile години да се местя пак - хич нямам желание. И нерви. И ...
Дори и след като много добре знам, че финансово ще е доста изгодно.

# 704
  • Sofia
Канадците след пенсиониране по-често бягате към Карибите. Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт