Защо Не емигрирахте?

• 38 758
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 705
Поне 6 месеца трябва да сме в Канада за да не си губим здравните осигуровки и разни други благинки гарантирани от държавата.
А и лятото тук, Ванкувър, Британска Колумбия е много хубаво.
Есента и пролетта също, но там е на късмет малко.
Зимата - дъжд, дъжд, дъжд ...
Канадците след пенсиониране по-често бягате към Карибите. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 706
Тая прабаба с висшето с научна степен ми е преувеличена до степен неправдоподобна. Други са били разбиранията тогава, дори при богатите хора. Ама няма лошо да си разкрасяваме спомените тук.
Тая прабаба да не е Мария Кюри? Покрива всички изисквания

Не мога да разбера защо всичко, което не ви пасва на собствения опит, се приема за лъжа, разкрасяване, измислица...
Все едно, знам си аз, че нищо лично не бива да се казва, ама се отпуснах.

# 707
Нямаше ли в една от историите на Бай Ганьо нещо за погребението на сестра му в Швейцария? Отишла да учи там и нещо се случило, не помня вече ... Алеко Константинов го е писал, още 20-те на миналия век, явно не е било толкова необичайно да се пращат момичета да учат зад граница тогава.
Дядо ми е учил за  в чужбина също, но за мъж, първи син, това не е било рядкост по това време, дори и за "средната" класа.

# 708
Тая прабаба с висшето с научна степен ми е преувеличена до степен неправдоподобна. Други са били разбиранията тогава, дори при богатите хора. Ама няма лошо да си разкрасяваме спомените тук.
Тая прабаба да не е Мария Кюри? Покрива всички изисквания

Не мога да разбера защо всичко, което не ви пасва на собствения опит, се приема за лъжа, разкрасяване, измислица...
Все едно, знам си аз, че нищо лично не бива да се казва, ама се отпуснах.
Ами простичко е....както написах всички сте от жълтите павета , с 5 поколения висшисти...всичко това при аграрна все държава с над 95%селско население. И то първото поколение с научна степен. По него време дори Кюри е нямала научна степен, пък нечия баба от Горно Нанагорнище имала. Адмирации за бабата ( наистина и се възхищавам). Да си от село, да научиш чужд език и да вземеш научна степен...това е много труд, усилия и пари. А Стамболийски например не се е дипломирал дори

# 709
Аз тези, които ги познавам в чужбина, все по някакви села и паланки живеят и пътуват поне час до града. Списващите от темата ги изключвам, разбира се. Така, че и в чужбина реално отиваш в село или поне в моят балон. Така, че не разбирам за какво е тоя спор, кой от къде е.

# 710
Зависи за коя чужбина става въпрос, но наистина се живее извън големите градове, и то съвсем целенасочено и по собствено желание. Голяма част от коренното население също предпочита да живее извън големия град, въпреки че е по-скъпо.

# 711
  • София
Европа е различна от Новия Свят. Разстоянията са по-малки. Има по-голяма маса население в градската част. В Америка е по-събърбан ориентирано населението. Сега май и в Европа и БГ има някакви такива тенденции.
Извинявам се, май изгубих смисъла на темата, ако изобщо го има.
Така зададен въпросът, може да има прости отговори от рода на, не исках, не успях.

# 712
Аз живеех в чужбина и се върнах. Първоначално много съжалявах, но на мен държавата не ми пречи, защото когато бях в чужбина не съм имала по-висок стандарт. За мен е важен само социалният живот и фъна. По време на ковида се събрах с момичета, които познавах от времето на емиграцията, и 20-сет години по-късно аз бях постигнала много повече в България, отколкото те в чужбина. Но това са частни случаи, просто моят поглед е такъв. Познавам доста хора в чужбина, според мен някои от тях, щяха да са много по-добре тук, но всеки си има житейски път и уроци, които да научи.
Според мен нашето общество е много по-свободно, без предразсъдъци, много по-лесно е да си намериш приятели, много по-евтино е тук. Но това са мои наблюдения.

# 713
Аз познавам минимум 100  българи в 5-6 държави и не мисля че който и да било от тях щеше да е по-добре ако си беше останал в България.  (Това не е доказателство, само лична статистика)

# 714
Карлово,Калофер,Копривщица,Сопот са си села. Ако Сопот е град,защо тогава Иван Вазов го напуска и отива в София и става директор на Народния театър?
Защото столиците винаги са си столици и като такива са средище за културна, икономическа и управленска дейсност. Излиза че има само столица и села и нищо помежду им. За всички споменати не знам, но поне за Карлово май никога не се е водило село.

# 715
Със жълтото цвете и крайните й мнения за чужбината,  съм се срещала и преди, а аз трудно запомням никове покрай мненията Grinning
Да, повечето живеем извън града.
Да, по- скъпо е, но никой с възможност и желание да живее по- спокойно, не би живял в града. Там бъка от всякаква паплач, трябва да се съобразяваш с повече население на кв.м..., но за разстоянията не е вярно!
30те км( и 50 да бяха, същото) ги взимам по- бързо и лесно ,отколкото бих взимала 10-15 градско.
Лисабон вече е слаган на първите места , заедно с Лондон и Дъблин по стресиращи условия за шофиране...ми, не, мерси!

# 716
Аз тези, които ги познавам в чужбина, все по някакви села и паланки живеят и пътуват поне час до града. Списващите от темата ги изключвам, разбира се. Така, че и в чужбина реално отиваш в село или поне в моят балон. Така, че не разбирам за какво е тоя спор, кой от къде е.

Мечтата ми е да живея в баварско село. С красиви подържани къщи с китни градинки,  където се съревноваваш със съседа на кого петуниите ще са по-пищни, където хората се познават по име и къщите не се заключват. Където всичко е подържано и чисто като под конец, по зелените поляни пасат щастливи крави, а в далечината се виждат Алпите. Живяла съм за кратко точно в такова село, бях малка и дори още тогава ми хареса идилията.
И в българско село бих живяла, стига да има поне половината от удобствата, уредеността, красотата и чистотата. Ама не се сещам за такива. Обаче в Словения, Чехия, Полша ги има. Дори в източния блок положението е чувствително по-добре отколкото на продънените Балкани, изключвам Гърция.

# 717
В ни една от изброените държави, няма задължително лекар,аптека,болница...каквито са обикновено, изискванията към българските села.
Проблемът в Бг е инфраструктура- път, ток, вода.
Ако това го има, всичко е възможно.

# 718
Аааа, как болници в българските села? За огромня част от селата няма болници. Ходиш в най-близкия град. Или аз нещо не разбрах поста ти, LordOzzy?

# 719
Казвам, че и в чужбина няма!
Отива се до областния град.
Ни лекар, ни аптека... в някои дори магазин...

Общи условия

Активация на акаунт