Защо Не емигрирахте?

• 38 670
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 765
Нима неуредици има само в България? Сигурна съм, че там, където живеете, също има неуредици от някакъв вид.
Може би за хората в България, поне аз така го усещам, е дразнещо живеещите навън да им изтъкват и напомнят постоянно лошото в държавата, все едно ние не си го знаем. Отчитат ли, че очевидно държавата се развива,  има и своите исторически, културни, природни, климатични и т.н. предимства. А живеещите навън не са допринесли за развитието на държавата, но пък имат претенции за нещата, които остават да се подобряват. Може да не са точно претенции, а нещо като напомняния, които звучат като желание за валидация на техния избор.

О, някои са допринесли много! Например Игнат Канев за Русе, а той дори не е от Русе, а е от съседно на Русе село.
Още през 80-те подари на Русе шадраван и люлки за децата. После построи педиатрично отделение и пристройка към русенския университет.

https://www.uni-ruse.bg/kaneff/ignat-kaneff

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82_%D0 … D0%BD%D0%B5%D0%B2

https://www.economic.bg/bg/a/view/zabelejitelnijat-ignat-kanev-n … bylgarin-v-kanada

https://umbal.ruse.bg/

Даже русенската болница носи неговото име!

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 02:29 от vl

# 766
-- Има неуредици, но по-малко.
-- Вие ги знаете неуредиците в България, но ние знаем и нашите и вашите неуредици и затова имаме по-широка база за сравнение.
-- Да отчитаме че се развива и че има напредък, даже много голям. Ако човешкия живот беше тройно по-дълъг, можеше да се чака този напредък. Но не напразно много хора казват "той живота ми мина в чакане да се оправим".
-- Абсолютно невярно е, че живеещите навън не са допринесли. И с бай Игнат ви дадоха пример, има и много други като него макар и не толкова известни, а и редовите емигранти пращат ежегодно милиони лева/евро  към роднини в България. Отделно въпроса че преди да заминат всички са допринасяли. Примерно един човек заминал на 30г е допринесъл повече от един 25 годишен младеж който се бие в гърдите какъв незаминал патриот е.
-- Само твърде елементарен човек би търсил валидация за своя избор във форум, анонимно с непознати. Вярвам, че тук няма такива. Нито от едните нито от другите.

Нима неуредици има само в България? Сигурна съм, че там, където живеете, също има неуредици от някакъв вид.
Може би за хората в България, поне аз така го усещам, е дразнещо живеещите навън да им изтъкват и напомнят постоянно лошото в държавата, все едно ние не си го знаем. Отчитат ли, че очевидно държавата се развива,  има и своите исторически, културни, природни, климатични и т.н. предимства. А живеещите навън не са допринесли за развитието на държавата, но пък имат претенции за нещата, които остават да се подобряват. Може да не са точно претенции, а нещо като напомняния, които звучат като желание за валидация на техния избор.

# 767
Сивотата и грозотата била в очите на гледащия…Bullshit! Толкова е грозна, мръсна и гнусна София през зимата, че човек може да се гръмне. Аз явно съм бъгната защото не успявам да се примиря и “сприятеля” с  кочината за да спре да ми бърка в здравето, а като гледам масово на хората им се получава.

Проблем с боклука имахме и преди кризата, след настоящата криза пак ще имаме. Защото няма как “системата”, за сметоизвозване отпреди 40 години, когато почти не е имало опаковки и населението на града е било 20% от сегашното, никак да не се е променила - да караме със същите стари, отворени съдове за боклук, които заради презастрояването са вечно преливащи и недостатъчни и при всеки вятър боклукът се вее и спира в някоя зелена площ.

Да, имаме прекрасни планини, но това, което се случи на Рилските езера например е престъпно.
Черноморието някога е било рай, в момента е изключително потискащо за интелигентни хора. И не стъпваме там в сезон. Благославяме ЕС и Гърция.

Скрит текст:

# 768
Черноморието много се подобри последните години. Построиха се много пречиствателни станции, водата е кристална. Преди петнайсет години беше ужас, всеки път се разболявах от летен вирус.
Аз живея извън София, преди десет години въздухът зимата не се дишаше от сажди и дим, сега всички минаха на пелети, термопомпи и въздухът е кристален.
Администрацията ни е в пъти по-добра, в Дания все още данъчните ти изпращат писмо на хартия и ако не си го получиш навреме, изпускаш срокове, тук всичко е по електронен път.
Метрото се разширява постоянно.
Градският транспорт в София е безплатен за деца до 14 години ( така е и във Валенсия).
Яслите и детските градини са безплатни ( това не знам къде другаде го има), но пък знам, че в много страни тази услуга е безумно скъпа, а някъде даже и храна си носиш, тук и ги хранят безплатно.
До четвърти клас има безплатни закуски.
Аз съм доволна, а и който си е доволен от избора в живота, не Хейти чуждия.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 09:21 от Yellow flower 12

# 769
Е защо си го причинявате ходенето в България, като отсега сте негативно настроени. Ходете другаде, просто е.

# 770
  • Deutschland/HE

Администрацията ни е в пъти по-добра, в Дания все още данъчните ти изпращат писмо на хартия и ако не си го получиш навреме, изпускаш срокове, тук всичко е по електронен път.

Това определено не се отнася за Дания! Може да е за Германия, но със сигурност не се отнася за Дания.

След 400 г. дейност пощите в Дания спират да разнасят писма
Вече никой не изпраща пликове с послания - 97% от датчаните изпо … т дигитални услуг

# 771
Една управител в строителна фирма ми го каза, която работи по проекти там и съответно регистрира персонал като данъчно задължени там лица, защото имат повече от 183 дни на обекта.

# 772
  • София
В Дания живяхме 10 години преди повече от 15 г. И сега работим с тях. Та те още преди 25 години имаха изцяло електронна, че и синхронизирана, електронна система.

# 773
В края на месеца сме в Бг, децата не са ходили зимно време  от много, много  малки, нямат кой знае какви спомени.
Засега не ги фрустрирам, но очаквам да има шок от сивотата, която не се вижда лятото, но зимата е ... Close
Няма спортни училища в Англия, имало някакви за изкуства. То и в България спортът стана за богати, но там е брутално скъпо и ангажиращо удоволствието децата да се развиват в спорта. А футбол - само за черни вече, освен ако не си някакъв свръхталант.
Работя за швейцарски клиент и ми е било интересно да чета за образованието там. За разлика от България, където винаги може "да ти дойде акъла", да учиш, да доучиш, да се преквалифицираш, там от тийн те поставят в рамка бачкатор или висшист и това е. Няма нужда от дискусия какво представлява висшето там и тук, щом ни наемат, значи нашето образование струва.
[/quote]

Maidenly, живея от дълго време в Западна Европа и мога да гарантирам на 1000 %, че твърденията, които си подочула от някой, са неверни.

1. Спортни училища има много, при това на 100 % безплатни, където аз живея. Децата ми имат приятели, които редовно идват вкъщи и които учат в такива, познавам и родителите им. Децата ми също са спортували различни спортове на символични цени като фехтовка, тенис, футбол, плуване, ски и т.н., организирани от самите училища, които дори не са спортни.
2. Смехотворно е твърдението ти за рамките за бачкатори и висшисти на тийнейджърите, има безброй възможности да се учи, мога да дам много примери, но наистина опциите са много, би ми отнело часове, за да опиша образователната система и всички допълнителни възможности за обучение, преквалификация и т.н. Разбира се, ако човек желае, насила никой никого няма да кара да учи.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 10:32 от finеsse

# 774
За да емигрирам, за мене не е имало абсолютно никакво значение туристическите възможности на страната, нито температурата на морската и вода или броят на СПА на глава от местното население.
Изненадвам се колко различни сме хората в критериите си за добър живот.
Голямата част от живота ни протича на работа и добре организирано общество, където се чувстващ сигурен и защитен са ми критерии.

# 775
  • София
Finesse, не знам къде живееш ти, уточни държавата. Аз говоря за липса на спортни училища в Англия, а по отношение на достъп до висше образование визирах Швейцария.

# 776
Е защо си го причинявате ходенето в България, като отсега сте негативно настроени. Ходете другаде, просто е.

Не мога да говоря от името на другите, но аз лично предпочитам да ходя другаде. Причините да ходя в България са две - да видя роднини, които не могат да пътуват от старост или страх от самолети и да видя някои приятели.
Не е точно почивка.

# 777
Почивката е по- малко, разбира се, от работата и задълженията,  заради които отиваме. Но и , малко почивка-през лятото,  сега в тия киши и вечни проблеми по пътищата,  каква точно почивка да е!
Ако е само за почивка, не си го причинявам.

# 778
За да емигрирам, за мене не е имало абсолютно никакво значение туристическите възможности на страната, нито температурата на морската и вода или броят на СПА на глава от местното население.
Изненадвам се колко различни сме хората в критериите си за добър живот.
Голямата част от живота ни протича на работа и добре организирано общество, където се чувстващ сигурен и защитен са ми критерии.
Аз в България все в международни компании съм работила, сега не, в чужбина също съм била, но не съм забогатяла. Аз колко стрес и гърч съм видяла точно от прехвалени световноизвестни брандове, точно за това не искам в чужбина, щото стресът ще е същият, плюс кофти климат и липса на социална среда, равно на пълна самота и изолация.
Тук поне имам приятели и възможности за релакс. Но пак казвам, ако няма работа и аз ще емигрирам, без пари не се живее. Ако имам работа, предпочитам тук.

# 779
  • Deutschland/HE
а по отношение на достъп до висше образование визирах Швейцария.

Системата в Швейцария е подобна на немската. Да, след четвърти клас има разпределение дали ще си в гимназия (и ще можеш да отидеш в университет) или от рано ще се специализираш. Това е условно, защото ако покажеш желание за учене и добри резултати, може да се прехвърлиш в другата степен. Това, че няма да учиш в университет не те прави второ качество човек, със завършен 10ти клас може да станеш и мед. сестра, да работиш като редови счетоводител, да си обслужващ персонал в банка и още много други.

Общи условия

Активация на акаунт