Защо Не емигрирахте?

• 38 671
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 750
В края на месеца сме в Бг, децата не са ходили зимно време  от много, много  малки, нямат кой знае какви спомени.
Засега не ги фрустрирам, но очаквам да има шок от сивотата, която не се вижда лятото, но зимата е ... Close

# 751
Лорд, не съм видяла и тествала всичко. Споделям това, което аз съм преживяла. А на всеки възприятията са субективни.
Да оставим туризмът, който няма общо с емиграцията и да наблегнем на следното: в чужбина има много българи, те твърдят че са супер реализирани и щастливи. Аз не го подлагам на съмнение, но защо за бога след като България е гадно място, а българите кофти материал, все в български форуми пишете. Мен не ме дразни, аз обичам да си общувам с хората, но хем не разбирам това негодувание към родината, хем очевидната нужда да си общуваш със сънародници.
Аз си имам свое обяснение на всичко, не бих го  казвала, но за себе си съм предпочела да си живея тук.

# 752
Единственият ми досег с българи( освен семейството ми) е форумът, затова.

# 753
Цвете, айде пак обобщения - България била гадно място. Аз бих казала - има  гадни неща, като на снимките например и съдейки по сегашното  състояние на някогашните ми колеги, ако бяхме останали нямаше да сме толкова добре както сега. Но има и много хубави неща.

Защо пишем - ами първо защото ни пука за роднини и приятели и защото сме родени там. Не сме някакви изроди  (лафа за Вуте) които биха се радвали там да е зле. Искаме да се подобрява по-бързо.
И както казваше Любен Дилов (баща) - и да се гордея и да не се гордея, пак съм си българин, затова по-добре да се гордея.
Simple Smile

# 754
Аз се гордея, че съм българка и за мен родината трябва да се обича и цени.
Ако някой не си обича родината, то не е нужно да го манифестира постоянно.

Да имаме проблем с боклука в момента факт е, но например 2011 година, когато се бях върнала в София, след едно пътуване в Италия, нашият град ми се видя безкрайно чист, в сравнение с това, което тогава беше Неапол. Тогава обаче нямаше криза с боклука.
Така, че всякакви обобщения са излишни. Като цяло в Дания не вярвам да изпаднете с криза с боклука, но там обществото има много други проблеми, които не ми се разискват, защото реално мен си ме интересува мястото, на което аз живея.

# 755
Повече от 15г. предпочитаме гръцкото море пред нашето. По-чисто е и никога не сме го виждали бурно. И медузи не сме виждали. Недостатък са морските таралежи, но те са само по камъните. Изучили сме плажовете на Кавала и знаем къде е без таралежи. Били сме и в Аспровалта, Неа Рода, Нея Перамос, Керамоти, но Кавала ни хареса най-много. Наподобява Кан и Ница. Някога ги посетих и тях. Лазурният бряг е моята слабост.......

# 756
  • До хладилника, който обичам
все в български форуми пишете. Мен не ме дразни, аз обичам да си общувам с хората, но хем не разбирам това негодувание към родината, хем очевидната нужда да си общуваш със сънародници.
Защото остават българи и искат да общуват със сънародници, например?

Емиграция не е равносилно с "не обичам и не ценя родината".

# 757
  • София
Е, това със снимките не е на място. Подобни неща могат да бъдат показани от всички краища на света.

Нда, темата традиционно се превърна в плюене по България и в изтъкване кой кое поколение образован аристократ е. Rolling Eyes
Винаги дотам се стига.

# 758
Добре, това го разбирам. Но тогава защо с това превъзходство, вижте се какви сте вие, вижте ние какви сме.
Ние българите в България също се имаме за много успешни, не го забравяйте.

Като казахте Гърция, за мен най-лошият живот Евър има една Балерина Фарм, която следвам в Инстаграм. Тя от семейство на милионери, той от семейство на милионери, живеят в някаква ферма, в средата на нищото, гледат четири, пет деца ( не знам колко, но за мен ужасно много), никъде не ходят и тя по цял ден им готви и ги обучава. И за рожденият и ден тя очакваше билети за Гърция, а той и подари престилка, в която да си събира яйцата от кокошките. На нея очите и се насълзиха.
След като никоя от нас не живее по този начин, значи сме супер. Когато ни е кеф, тогава можем да идем в Гърция.

# 759
  • София
В края на месеца сме в Бг, децата не са ходили зимно време  от много, много  малки, нямат кой знае какви спомени.
Засега не ги фрустрирам, но очаквам да има шок от сивотата, която не се вижда лятото, но зимата е ... Close

Красотата /сивотата/ е в очите на гледащия. Предварително се настройвате негативно. Оставете децата да си изградят впечатления, може пък да се изненадате от виждането им. Simple Smile

България има много хубави страни и не бих я заменила никога. Просто нямам потребност. Разбирам хората, които са се устроили навън, дали с намерение за връщане или не, без значение. Не разбирам опитите за убеждаване, че сме зле, грозно ни е, тъпо ни е, ама не го разбираме явно. Ако не бяхме добре, да сме поели нанякъде, в днешно време не е трудно.
Моя близка приятелка казва, че "се е евакуирала от България". Преди 10-15 години работеше във фирма на Пеевски, уволниха я неправомерно като й фалшифицираха подписа, консултира се с адвокати, отказа да се съди, не можа да намери работа тогава за адекватно заплащане и замина за Англия, създаде семейство с българин. Напълно я разбирам. Тя си обича България, просто така се стече животът й. Голямото дете е на 10, много спортен тип с дислексия. Чуди се къде ще учи с този проблем. Няма спортни училища в Англия, имало някакви за изкуства. То и в България спортът стана за богати, но там е брутално скъпо и ангажиращо удоволствието децата да се развиват в спорта. А футбол - само за черни вече, освен ако не си някакъв свръхталант.
Работя за швейцарски клиент и ми е било интересно да чета за образованието там. За разлика от България, където винаги може "да ти дойде акъла", да учиш, да доучиш, да се преквалифицираш, там от тийн те поставят в рамка бачкатор или висшист и това е. Няма нужда от дискусия какво представлява висшето там и тук, щом ни наемат, значи нашето образование струва.

# 760
" Умирам " за нечетящи и преиначаващи събеседници.

Относно как ни наемат- не бойте се деца, скоро няма да имате никакви проблеми! ЕС прие закон, за общо признаване на всички европейски дипломи.

# 761
Лорд, това което казваш е прекрасно. Не го знаех

# 762
  • До хладилника, който обичам
Добре, това го разбирам. Но тогава защо с това превъзходство, вижте се какви сте вие, вижте ние какви сме.
Ние българите в България също се имаме за много успешни, не го забравяйте.
Кои вие, кои ние? Поименно, Йелоу, поименно Simple Smile обобщения ангро не са полезни, нали всички се съгласихме.
Аз имам проблем с неуредиците в държавата, но с родината и българите, живеещи в България или навън, нямам. Не мисля, че съм казвала различно някога.

# 763
  • София

Красотата /сивотата/ е в очите на гледащия. Предварително се настройвате негативно. Оставете децата да си изградят впечатления, може пък да се изненадате от виждането им. Simple Smile

България има много хубави страни и не бих я заменила никога. Просто нямам потребност. Разбирам хората, които са се устроили навън, дали с намерение за връщане или не, без значение. Не разбирам опитите за убеждаване, че сме зле, грозно ни е, тъпо ни е, ама не го разбираме явно. Ако не бяхме добре, да сме поели нанякъде, в днешно време не е трудно.

Точно така. Децата пък гледат непредубедено и разкриват невероятни ъгли на радост и възхищение понякога.

# 764
  • София
Нима неуредици има само в България? Сигурна съм, че там, където живеете, също има неуредици от някакъв вид.
Може би за хората в България, поне аз така го усещам, е дразнещо живеещите навън да им изтъкват и напомнят постоянно лошото в държавата, все едно ние не си го знаем. Отчитат ли, че очевидно държавата се развива,  има и своите исторически, културни, природни, климатични и т.н. предимства. А живеещите навън не са допринесли за развитието на държавата, но пък имат претенции за нещата, които остават да се подобряват. Може да не са точно претенции, а нещо като напомняния, които звучат като желание за валидация на техния избор.

Общи условия

Активация на акаунт