Защо Не емигрирахте?

• 38 678
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 735
  • До хладилника, който обичам
Образованието като тежест, съдържание и реални знания в края на миналия и началото на тоя век реално не е толкова богато като обхват просто заради научните постижения в точни и инженерни науки и медицина, които се случват по-късно; без съмнение революционни на фона на 18в., но от средата на 20в. насам с бумът в изобретения и научни достижения, разбира се, и обемът на изучаваното е много по-голям за много дисциплини. Не искам да омаловажавам ученото от прабаби и дядовци, но си е така. Медицината се е развивала с огромни подскоци по време на войните и след тях, т.е. тези, които са учили дентална и хуманна медицина преди войната, вероятно са учили по-малко от тези след тях.
От друга страна имаме и сегашното обезценявне на знанията, орязване на съдържание, "кой не е влязъл, той не е завършил" и прочие.
Общо взето, ние (училите в последната четвърт на 20 и началото на 21 век) сме най-умни, айде да се разотиваме.

# 736
Ами ,това е съвсем различна тема, и много тъжна.
В призмата на текущата тема, казвала съм някъде,  че обрах негативи,  когато ме попитаха, защо децата ми няма да учат висше в Бг( освен очевидните причини).
Достигната е абсурдна ситуация от рацио 1:1, даже специалности с 0.5 : 1 – т.е.  два пъти повече места, отколкото кандидати Unamused

# 737
Хайде да се върнем към темата. За мен има едно две неща, за които съжалявам, че не съм в чужбина.
Едно от тях е дългите 30-40 км ски писти в Доломитите. Караш, караш и накрая като се умориш и стигнеш до някое селце, можеш да си хванеш автобус, до твоето. Това е нещо, което тук в България нямаме.
Имаме ски курорти, но заради глобалното затопляне няма достатъчно сняг, пистите са къси и освен това повечето са прекалено трудни за мен. На Банско нон стоп лети медицинската шейна, защото някой се е потрошил. Но това е природа, просто тук няма такива условия и ските не са толкова развити.
Другото, което бих искала е да има вело маршрути по 200-300 км само да караш колело. Такива планират да направят около Дунава и около Черно море, дано да стане по-скоро. Чувала съм за такива в Германия и много искам да има и тук.
Но пък последните три години има четири открити ледени пързалки в София, които са прекрасни.

# 738
  • До хладилника, който обичам
Другото, което бих искала е да има вело маршрути по 200-300 км само да караш колело. Такива планират да направят около Дунава и около Черно море, дано да стане по-скоро. Чувала съм за такива в Германия и много искам да има и тук.
Видяхме част от такава крайбрежна велоалея в Уелс. Пишеше, че е дълга 300 мили, значи 484 километра, и свързва не знам си колко градове и села. Много беше впечатляваща, а мъжа ми не спря да възкликва как му трябвало колелото да е с него точно сега. А цялата крайбрежна алея на Уелс четох, че е 870 мили, или 1400км, но явно не е непрекъсната.

# 739
Много, много си мечтая такова да направят и тук. Имаме толкова красиви места.
И много бих искала да имаме спа център, като  Терме Букурещ или поне като Сечени в Будапеща. А минералната ни вода изтича в канала.

# 740
  • София
Хайде да се върнем към темата. За мен има едно две неща, за които съжалявам, че не съм в чужбина.
Едно от тях е дългите 30-40 км ски писти в Доломитите. Караш, караш и накрая като се умориш и стигнеш до някое селце, можеш да си хванеш автобус, до твоето. Това е нещо, което тук в България нямаме.
Имаме ски курорти, но заради глобалното затопляне няма достатъчно сняг, пистите са къси и освен това повечето са прекалено трудни за мен. На Банско нон стоп лети медицинската шейна, защото някой се е потрошил. Но това е природа, просто тук няма такива условия и ските не са толкова развити.
...
Доломитите са на една "плюнка" разстояние, ние ходим (с кола) от 15 г. да караме там (Села Ронда, Каназеи). Като свикнем на възприемаме Европа като едно цяло (както американците възприемат САЩ), ще (ни) стане ясно и къде сме, и кои сме.
...
Иначе аз живея в София в "баварско" село. На 20 мин пеш от метрото. Има места в България където тя е такава, каквато може да е, но не иска  - на останалите места.

# 741
  • София
Много, много си мечтая такова да направят и тук. Имаме толкова красиви места.
И много бих искала да имаме спа център, като  Терме Букурещ или поне като Сечени в Будапеща. А минералната ни вода изтича в канала.
Има си чудесни спа центрове тук. Страхотни места на Павел баня, Огняново, Хисар, Сапарева баня. Не мога да изброя всички. Не е вярно, че не използваме минералните си извори.

# 742
Аз имах предвид в София, в центъра. За другите места си се използва.

Страхотно е да живееш на такова място, аз не шофирам, няма как да отида сама, но животът е пред нас.
За да ме привлече едно място, трябва да има възможности за туризъм и релаксация, а България има най-оптимални природни дадености.
То кел файда да живееш в Дания и морето да ти е пред прозореца, като е лед студено и не можеш да го ползваш
Португалия даже е по-дразнещо, навън 45 градуса, океана 18 градуса. Поне в Дания си е студ и навън, та не е те яд, че не можеш да се изкъпеш.
Айде други държави имат топли морета: Тунис и Египет, ама там живеят такива отвратителни твари: медузи и скатове, че само като те нажарят първия път и ти се отщява. И там да те е яд да живееш. Хем море, хем топло, хем не можеш да го ползваш.
За мен тук си е най-хубаво.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 00:16 от Moderator3

# 743
За да ме привлече едно място, трябва да има възможности за туризъм и релаксация, а България има най-оптимални природни дадености.
То кел файда да живееш в Дания и морето да ти е пред прозореца, като е лед студено и не можеш да го ползваш
Португалия даже е по-дразнещо, навън 45 градуса, океана 18 градуса. Поне в Дания си е студ и навън, та не е те яд,

"Най-"  е пресилено.  Ще речеш че по целия свят няма по-добро място за туризъм и релаксация.   Joy

Файдата да живееш в Дания е, че като излезеш да се разходиш в уикенда, не гледаш обелени фасади, оклепани с графити, тротоари които са потрошени с плочки от времето когато баба ти е била млада и които цръкват кална струя когато стъпиш на хлабава плочка, след дъжд.

# 744
За мен специално от България и българите по-хубаво няма.
Но не съм обиколила де що има, защото нямам толкова пари, иначе няма да се спра...

# 745
Е, това със снимките не е на място. Подобни неща могат да бъдат показани от всички краища на света.

# 746
Ами да, примерно могат да се покажат като контрапункт снимки на Иван Шишиев от "Етюд-и-те на София". То красота, то детайл, то цвят. Нито едното, нито другото ще е напълно вярно. Но е истина е и че всичко е в очите на гледащия. Един ще види само горното, а друг - други неща...

# 747
Soney, тези снимки са грозни, но има къде къде по-грозни гледки в София. Например кофите за боклук - където и да отидеш, сега в кварталите с кризата е потресващо, ама и в кварталите без криза е отвратително грозно. Или междублоковите пространства, които са заринати от боклуци и фасове? И изобщо не визирам махали и лоши квартали, напротив.

Скрит текст:

Кое е това “баварско село на 20 мин пеша от метрото”?😆

# 748
За мен специално от България и българите по-хубаво няма.
Но не съм обиколила де що има, защото нямам толкова пари, иначе няма да се спра...
Е, как?- твърдиш, че в Португалия  океанът е 18°!? , и то при това разнообразно крайбрежие, което имаме ...
Не е лъжа, че е хладно на север, но от Costa Vicentina  на юг, та чак до испанската  граница- баш, точно като на варненския плаж съм, гарантирам,  а и аз съм от Варна.

# 749
Е, това със снимките не е на място. Подобни неща могат да бъдат показани от всички краища на света.

Е да де - ако ги търсиш - има.  Simple Smile
Но в София са на всяка крачка.
Защо се впечатляваме като дойдем в България. Защото сме отвикнали на такива грозни гледки.
Но човек като е "вътре" свиква. Което е нормална защитна реакция. Не би било добре за психическото ти състояние ако всеки ден се нервираш от тези гледки нали?  А в България се виждат всекидневно и по много пъти.

Общи условия

Активация на акаунт