Защо Не емигрирахте?

• 38 606
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 855
Взимаш си и двете пенсии. Българската и чуждестранната, но някои държави имат правило за уседналост. Тоест не може да живееш постоянно тук и да си взимаш пенсията от там. Всяка държава е различна и трябва да се провери какво е законодателството.

# 856
  • София
Много сложно. Зачетох се в този линк https://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-p … road/index_bg.htm

Още един линк от НОИ
https://nssi.bg/fizicheski-lica/pensii-eu/otpuskane/

Имам време до пенсия, за да го мисля от сега.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 20:32 от Reunion

# 857
Българската и чуждестранната, но някои държави имат правило за уседналост. Тоест не може да живееш постоянно тук и да си взимаш пенсията от там.
И това  не е вярно.
Ако има спогодба за признаване на стаж, можеш да представиш стаж от съответната държава в България,  и ти се признава за прослужено време.
Малко са държавите, които правят реципрочното с български стаж.
В крайна сметка- няма файда да се прави, защото  няма коефициент,  почти 1:1 се преизчислява- губят се много пари.
Относно уседналостта- има т.нар. доказателство за живот.  В пенсионното в България  знаят кой взима чужда пенсия,  пращат писма около май месец- трябва да се представи декларация,  че си жив, няма нищо общо с това къде се намираш.
Реципрочното се прави от всички други държави. Съвсем скоро четох,  че Испания ще преминава на 2х годишно да иска доказателство за живот.

# 858
В интерес на истината, повечето хора не проявяват абсолютно никакъв интерес кое как е "навън". Не задават въпроси. Съответно аз не се натискам да разказвам като не ме питат.
Точно в обратната крайност съм аз – даже понякога се притеснявам дали не смущавам отсрещната страна с водопада си от въпроси. Буквално по цял ден мога да слушам за живота в чужбина, където и да е. То в някои случаи си е един друг, съвсем различен свят. Simple Smile

Това ме накара да се замисля... Да - конкретни въпроси помагат, защото ако човека е "отдавнашен" - сигурно вече не може да се сети кое е най-различно. Най-подходящи за раздувки са емигранти на по 3 години. Таман са хванали кое как е, а пък и помнят кое би било най-интересно. После вече всичко хубаво ти става "нормално".

Чакай да кажа и нещо критично, че да не ме обвинят в арогантност. Най-големият проблем според мен, ни е  дългото чакане за лекари. Затова в България последният път отидох на рентгенова снимка в частна клиника, направиха ми я кажи речи без никакво чакане.

На зъболекар в България ходят хора, които в чужбината нямат здравна застраховка от работодателя. Но мнозина имат. Примерно аз за пломби и чистене не плащам нищо. Само подпис и чао.  За коронки - покриват примерно по една на година.  

Но пак да кажа - като разказваме хубавите неща които ни харесват - няма дуене и арогантност по простата причина, че тия неща си  ги е имало и преди да дойдем, не са плод на мои качества или усилия. Аз просто идвам, включвам се в системата и си работя както се очаква от мен.

# 859
Ако между България и съответната страна има Спогодба, и искате да се пенсионирате в България, това може да стане с преизчисляване, но според мен ще сте прецакани, защото тук има таван на пенсиите, а във вашата страна да няма. Тоест ще губите пари.
В другият вариант, ако взимате две отделни пенсии, и ако не сте в страната от която сте се пенсионирали, а сте в България, могат да ви намалят пенсията с някакъв процент, който може и да е 30%, 40%, в зависимост от законодателството.
Извод:проучвате къде каква пенсия ще взимате, но при всички случаи ще ви е по-добре, там където сте в момента. Тоест местене в България след пенсиониране е загуба на пари.

# 860
Оф, Цветето, и изводите Joy, нищо не се губи, ако искаш да се върнеш пенсионер в Бг- просто си получаваш чуждата пенсия в чужда банка.

# 861
  • София
Оф, Цветето, и изводите Joy, нищо не се губи, ако искаш да се върнеш пенсионер в Бг- просто си получаваш чуждата пенсия в чужда банка.
Прегледай двата линка, май не е толкова просто.

# 862
Изобщо нямам намерение да гледам нищо.
Аз имам свекърва ми пред мен.
Всеки месец й превеждах тукашната пенсия към бг, после започна да ползва револют( от тукашната й сметка го зареждах)- заради таксите за теглене, които плащаше с чужда карта (еврова)на банкомат в бг.
Сега вече, с еврото, ще.плаща нормалната такса на банкомат в бг+ 0.35%, но това са частните условия  на тукашната й банка.
Получава си и бг пенсията, вярно минимална, защото има само 23г стаж в бг, в дск

# 863
След няколко прости сметки установих, че в Канада зъболечението и разни зъбни процедури са ми по-евтини в Канада в сравнение с ходене до България. Ако ги направя накуп, в рамките на една година.
В разходите не включвам самоленти билети и поне 200 лева туристическа такса. Плюс разни гаранции. Плюс от работа покриват много зъболекарски процедури.
Може би на някой му е интересно защо.
В България цените са около 30-50% по-ниски от канадските.
Обаче, разходите се приспадат от данъците и когато вземаш над средното се получава така, че тези разходи се намаляват с 40-50%.
Остават самолетните билети и други разходи.

# 864
В Бг можем да си направим рентгенова снимка и всякакво друго изследване, ако си платим без официално да ни изпраща лекар. За Германия и САЩ дочух, че не е така. Дъщерята на мои приятели следваше в Германия, но започна в София и трябваше да си следи щитовидната жлеза. В немска лаборатория и отказали изследването въпреки, че предложила да си го плати! Други наши познати са в САЩ, правили рентгенова снимка на крака на дъщеря си, но не я получили на диск. Обяснили им, че я изпращат на съответния лекар. Тоест не са имали възможността да я покажат на друг. Една потребителка се оплакваше, че живее в Япония и тамошното джипи не и изписало грипна ваксина! Там не било възможно да си я купи, както е у нас. Продажбата на лекарства без рецепта май в много страни не е възможна.

# 865
Лорд, в твоята страна може да нямате правило за уседналост, но в други държави има. Всяка държава си е суверенна. Вашият случай не е валиден за всички.

# 866
Моя приятелка се пенсионира в Полша, добави си към стажа там, годините като редовна студентка, признавали ги, и 4-5 г стаж преди да замине. Получава си полска пенсия.
Спомням си, че събирахме доход за кредит на един мой клиент, той имаше българска пенсия + малка сума испанска пенсия, която си получаваше по сметка там. Получаваше две пенсии.
Скоро даваха по телевизията за двама немски пенсионери с 1500 евро пенсии, казаха, че е невъзможно там да изкарат месеца. Живеят в някакво село, тук в България, казаха, че им стигат.

# 867
  • Ю Ес ъф Ей
Други наши познати са в САЩ, правили рентгенова снимка на крака на дъщеря си, но не я получили на диск. Обяснили им, че я изпращат на съответния лекар. Тоест не са имали възможността да я покажат на друг.
Всеки пациент в САЩ има право да поиска файловете или хартиен носител със снимки и изследвания. Както и да поиска да се прехвърлят към друга болница/лекар.
Повечето болници ползват софтуера на Epic, което означава, че болниците, които го ползват имат достъп до материалите на пациента от друга болница. Прехвърлял съм снимки и от болници с различни болнични информационни системи.
Всичко е доста автоматизирано. Но вероятно не толкова, колкото Япония.

# 868
Значи излиза, че са ограничили това тяхно право. Произвол се среща къде ли не......

# 869
Лорд, в твоята страна може да нямате правило за уседналост, но в други държави има. Всяка държава си е суверенна. Вашият случай не е валиден за всички.
Напротив!
Веднъж придобито право на пенсия, няма връзка с това къде живееш.
Повтарям- няма връзка!
Бъркаш социалните помощи (които зависят от това къде живееш), с осигурителните пенсии (които си изработил с вноски).
Регламент (ЕО) № 883/2004.
И отново- самият факт, че съществува процедурата Prova de Vida (в Португалия) или Сертификат за живот (в България),  (или както и да се казва в други страни) доказва, че държавата предвижда да плаща на хора, които не живеят на нейна територия. Ако трябваше да живееш там , където си пенсиониран(уседналост), те просто нямаше да искат такова потвърждение ( ежегодно),защото щяха да ви виждат в местните регистри.

Общи условия

Активация на акаунт