Защо Не емигрирахте?

• 33 650
  • 1 106
  •   7
Отговори
# 930
Добре, като сме на тази тема- ММ си има и той някакво удостоверение за стаж, как тези години ще се отразят в системата?
Знам, че ако се пенсионираш в Бг, ще ги приемат на хартия, но ако не е в бг/като нашия случай/ , системата има ли начин да ги отчете все пак/ с вмененото , наше задължение разбира се, да представим документите ?

# 931
Всяка държава от ЕС има процедура за обмен на информация.Питайте си във вашия НОИ и кажете, че имате стаж от бг, който искате да ви се признае.
От 1997 година всички регистри в бг са електронни, за периоди преди 01.01.1997 година в българския НОИ приемат и хартиени документи. Ако случаят е такъв, първо си елате тук, за да си докажете стажа.

# 932
УП2 и УП3 са удостоверенията, едното е за стажа, другото за осигуровките. Може друг да му ги представи, но трябва да има пълномощно за това.

# 933
  • София
В единната система виждам, че има опция за подаване на заявления, но е от циклещите опции, та не знам дали няма да може онлайн да се подават документите. Принципно би трябвало, но кога не е ясно.

# 934
Всяка държава от ЕС има процедура за обмен на информация.Питайте си във вашия НОИ и кажете, че имате стаж от бг, който искате да ви се признае.
От 1997 година всички регистри в бг са електронни, за периоди преди 01.01.1997 година в българския НОИ приемат и хартиени документи. Ако случаят е такъв, първо си елате тук, за да си докажете стажа.
Няма ги в системата.
Питам има ли начин да влязат там.
Става дума за по-ранни периоди, ММ е бил на 18 ´94та , значи от тогава .
„да си докажете стажа“ имаш предвид да се внесе някакво заявление в НОИ?

# 935
Не се виждат в системата, трябва да се доказват с хартиени документи, питайте в НОИ в Бг как да го докажете. При процедурата на обмен на информация, този осигурителен стаж, преди 1997 няма да излезе. Тоест ако ще се пенсионирате във вашата страна, стажът трябва да е бил признат преди това в нашата, иначе няма да се зачете.

# 936
Да , това ми е ясно и сега- като не се виждат дефакто.
Но ето, дума дума отваря, ще пробвам и това да разреша след 2 седмици.

# 937
Не съм сигурна, че ако не е достигнал възрастта за пенсиониране, ще ви обърнат внимание, но не пречи да опитате, поне да сте наясно с процедурата.
Ако 1994 г е бил на 18 година, ще се пенсионира по нашето право, когато навърши 65 години, ако междувременно не увеличат възрастта за пенсиониране.
Може изобщо да не искат да ви разгледат документите, преди да е навършил 65 години.

# 938
Трябва да имате УП2 и УП3, ако нямате, изкарайте си. След години и архиви може да няма и ще пиете една студена вода. Ако фирмата си съществува още, от там, ако не от архива.

# 939
Дания вече гласува 70 години като възраст за пенсиониране.
В този момент Португалия- 66 11месеца, за мен, в този момент ми го изчислява на 68г, до 2030 ще е със сигурност 70 , значи ще гоня възрастта за опашката...

# 940
  • До хладилника, който обичам
Отдавна работата върви на
Скрит текст:
- Не издържаме, ние се предаваме, повече не можем, прави се напикаваме!
- При напикаване - подсушаване! Пенсиониране - само при насиране!

Но няма как да е иначе, с голям процент здраво застаряващо население, което ще взима пенсия до 90+

# 941
За мъжете се взема в предвид и казармата. Мисля, че вади някакъв документ от военния архив във Велико Търново.
За да направи неща по електронен път става по два начина: 1. Електронен подпис( платена услуга), с валидност 2 години и 2. ПИК ( безплатно и става бързо) от НОИ.
Така, че като идвате изкарайте си и това

# 942
Отдавна работата върви на
Скрит текст:
- Не издържаме, ние се предаваме, повече не можем, прави се напикаваме!
- При напикаване - подсушаване! Пенсиониране - само при насиране!

Но няма как да е иначе, с голям процент здраво застаряващо население, което ще взима пенсия до 90+
Няма по-- голям шит от такова обяснение. Когато майка ми се пенсионира през 1988 г пак имаше голям брой здраво застаряващо население, но тя се пенсионира на 55 г. Прабаба ми почина няколко години по-рано на 92 г. Положението не беше много по- различно, защото младите пенсионери живееха по-- дълго като си почиваха рано, но пак имаше пенсии. Така че пари за старите хора да се нахранят от рано и сега ще има, няма за алчните крадци, които разпределят парите. А африканските и азиатските лекари и инженери, дето щяха да ни изкарват пенсиите и те легнаха на гърба на работещите, та за 20- годишните
деца пенсионна възраст като понятие ще е непознато. Работа до смъртта.

# 943
Аз също съм на мнение, че ще се работи до смъртта. Въпросът е къде и какво.
Дядо ми цял живот беше работил най-тежка и отровна работа в леярна. Пенсионира се на 50 години, може би е бил втора категория труд и въпреки тежкият му живот живя до 90 години. Тоест той взимаше пенсия по-дълго, отколкото е работил. Нормално е ако при всички хора е така, пенсионните системи да фалират.
От друга страна работата на всякъде се автоматизира, интелектуалната ще я върши изкуствен интелект, физическата роботи и сега в Китай има фабрики, в които човешкият труд е напълно игнориран.
Аз се опитвам да гледам положително на нещата, една приятелка, която е над 70 години, наскоро ми каза че е започнала да работи за някакъв медицински център,а тя не е медицинско лице, не я разпитах как си е намерила работата, но се надявам и аз да си намирам.
С друга жена се запознах, на 77 години, работи в цех за салати, заплатата и варира от 2000 до 2800 лв. Много се радвам на такива примери и дай боже да са повече.
Друга приятелка и тя е над 70 години, работи лелка в детска градина, там заплащането е минимално, но поне си на топло и чисто място.

# 944
Не е номера да работиш, като вол до смъртта, а хората които се пенсионират да имат нормално съществуване и достойни  старини.

Общи условия

Активация на акаунт