Защо Не емигрирахте?

• 33 489
  • 1 099
  •   7
Отговори
# 945
Ще се работи до смърт, защото човешката алчност е станала прекалено голяма. Нищо няма да вземеш от този свят.

# 946
Не мисля, че всеки ще може да работи адекватно до смъртта си, ако средната продължителност на живота стане около 80 г. Аз съвсем скоро ще навърша 62 г,а през септември навършване пенсионна възраст. Оставям настрани факта, че съм с хронични заболявания, гледам как съм ментално. Ами....забравям вече думите, не помня както прости думи от всекидневието, така и терминология, с която работя. Креативността е вече нещо недостижимо, просто съм по - тъпа. Забравям даже как се ползват някои сео инструменти, с които работя. Не мога да си върша добре работата и постепенно преминавам на все по-леки задачи. Мозъкът също остарява, както и тялото. Отделно с възрастта се появяват все повече възрастови болести, които пречат и те правят нетрудоспособен за продължителни периоди от време. Малко са хората, които запазват физическа и ментална кондиция до 70 г и повече. Има и професии, които не позволяват работа до дълбока старост, защото застрашават живота не само на работещия, но и на другите.
Предполагам, че пенсионната система каквато я познаваме, може да отпадне и всеки да решава как да си осигури старините. Частни фондове на лична отговорност, инвестиции през целия живот и други разни. Всеки да спре да работи когато прецени и да живее с натрупаното.

# 947
Ън, напълно съм съгласна с теб, при някои професии младите хора са много по-добри от по-старите, при други опита при по-старите и усета, който са придобили с годините, липсва на младите.
Отделно светът се променя непрекъснато, сега хората в университета учат неща, за които ние не сме и чували и трябва да се самообучаваме сами.
Точно за това аз гледам в посока на по-лека от към интелектуално натоварване работа, първо защото изкуствения интелект е много по-дбър от мен, второ младите са много по-образовани от мен.

# 948
Тук в България, всеки който работи след навършване на пенсионна възраст и се осигурява увеличава пенсията си с 4 % на година. Друга причина да работиш като нает след 65 г просто не виждам. Ако имаш собствен бизнес вече е друго нещо, но и там наследниците вече искат да се оттеглиш след 70 г, пречиш на развитието.
Не случайно се говори вече за смяна на модела на пенсионната система. Настоящата е разчетена до 2037 г, 65 г за мъже и жени.

# 949
  • Mediterraneo
Колко пък да се радвам на работещ 77-годишен... Това е издевателство.

# 950
Нормалната възраст за пенсиониране е 55 години, след това е извращение. Колкото и да не си признават някои, след тази възраст нито акъла ти е акъл, нито физически си работоспособен, пречиш на околните.

# 951
И така да е, с това късно раждане ще има все повече родители, които на 55 още не са си изгледали и децата. Как да скръстят ръце и да чакат някаква пенсия.

# 952
Колко пък да се радвам на работещ 77-годишен... Това е издевателство.

Честно казано и аз това си помислих, като ми го каза. Аз тази жена не я познавам, и точно това я питах дали и е тежко. Точно обратното жената каза, че като правили фирмени банкети, тя не искала да ходи, защото била стара, но те я взимали със служебна кола, тоест тя се чувстваше оценена. Отделно каза, че винаги била на разположение да замества младите колеги, когато им боледуват децата или имат някакви проблеми. Въобще тази жена с позитивното си отношение ми оправи денят и си пожелах на нейните години да съм като нея. Че като знам какви киселячки има....ако стана и аз такава злобарка, да тровя всички около мен, по-добре да се умира.
Беше една едра, яка жена, сещам се за една българска актриса /не и знам името/, дето на един банкет носи Георги Парцалев на раменете си. Често виждам това меме във фейса с послание: А едно време какви жени имаше.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 11:06 от Yellow flower 12

# 953
Наша роднина работеща в министерство над 80 годишна, също я вземаха и връщаха с кола като ценен кадър, на въпрос с краката ли има проблеми, че я вземат и връщат с кола, мъжа и каза, че се губи. Та колко да е ценна и трудоспособна, щом се губи по пътя.

# 954
Буболина, на държавна работа те махат при първия възможен случай. Просто това с 80-сет годишната в Министерството не го вярвам, отделно от това всеки който иска, може да пусне жалба, ако е вярно, ще се отстрани незабавно.

# 955
Предполагам, че законодателят мисли по въпросите за застаряващото работещо население. Или поне се надявам.
До скоро, тук, не можеше да се пенсионираш, и да продължиш да работиш в същата фирма. От 2026та вече може .
Не съм сигурна, доколко е полезна тази мярка.

# 956
Буболина, на държавна работа те махат при първия възможен случай. Просто това с 80-сет годишната в Министерството не го вярвам, отделно от това всеки който иска, може да пусне жалба, ако е вярно, ще се отстрани незабавно.
Махат, ама друг път, работи си жената, несменяема е, правителства се менят, министри се менят, тя е несменяема 60 години. Сигурно ще отстранят пусналия жалбата, не нея. Абе капацитет отвсякъде.

# 957
  • някъде под слънцето...
Нормалната възраст за пенсиониране е 55 години, след това е извращение. Колкото и да не си признават някои, след тази възраст нито акъла ти е акъл, нито физически си работоспособен, пречиш на околните.
Това е много  относително.Средната възраст в департамента , в който работя е 35 годининВизирам позиция на която  можеш да влезеш или с големи  връзки или с вътрешен конкурс  , на който се  състезаваш със  стотици колеги, вакантните се изпращат на имейл на всички над девет хиляди служителели на фирмата.Тенденцията последните години  е конкурсите  да се печелят от хора  на 50+.

# 958
Това не го ли отдаваш на „50те е новото 30“ ? - слоган, насаждан ни, именно заради повишаването на възрастта за пенсия .
Иначе е похвално, че висшето ръководство оглежда и тези кандидатури.
А, може пък, да няма качествени измежду по-младите.

# 959
  • някъде под слънцето...
Не мисля.
Оределено им излизаме по скъпо, зашото служебната застраховка живот  частните здравни осигуровки които фирмата поема  излизат по скъпо на фирмата, защото е  са обвързани с възрастта .
За качествени "млади".. не мисля, че няма. Това са над 9000 служители за  потенциално вътрешно  промотиране

Общи условия

Активация на акаунт