Защо Не емигрирахте?

• 33 290
  • 1 092
  •   7
Отговори
# 1 050
В българските теми рядко има добронамереност, независимо каква е темата. По това и емигриралите българи, и местните българи си приличат. Нашенци.
Защо не емигрирах? Защото не ми е хрумнало да го правя. Мъжът ми е бил емигрант, завърна се и се оженихме. Живеем си тук и се дразним на простотийките ежедневно, но си има и много неща, които ни радват (слава богу).
Това си е нашият живот в нашата си държава. Стремим се да даваме от себе си, за да става по-хубав и по-справедлив. Със сигурност някъде има много по-добри животи и много по-добри държави, ама то и по-убави, и по-умни има от нас. Се ла ви!

# 1 051
В коя държава от ЕС минималният платен отпуск е 28 дни? Във Франция май е 25. Пак по-добре от нашите 20. Аз почти винаги съм имала допълнителни дни отпуск, на новата работа сега съм с 20 и не ми стигат..  Ако желаете някой да направи тема за условията при пенсиониране в България и по света, на мен ще ми е интересно, възможно е и на други.

# 1 052
Ами има такова явление и се коментира - идваха си и си идват много българи да се лекуват тук, дали защото е по-евтино или по-достъпно и бързо, различно е. Но и това се отрече.
Е, как да не отричаме, като не е вярно!- ни по-евтино, ни по-достъпно.
Или не цялостно вярно - единствено, евентуално , може да е по-бързо, но пак ако платиш.
Ми че аз , ако си платя/ на частно, без застраховка, плащане по табела/, всичко мога и тук, от днес за днес.

Отпускът В Пт е 2 дни на месец - 24 дни + 5 дни, заслужено право, ако работникът няма необосновани пропуски.
Заслужено право, е специална категория, която е в добавка в закона, но не е в основния трудов кодекс, просто законодателят е муден- вече 10тина години чака да се промени закона, но дефакто всички стабилни фирми го спазват.
Имаме и 13 национални празници+ един на всяка община, т.е. 14 дни в годината + карнавалът, който е факултативен.  Значи общо 29 дни отпуск+ 15 дни в най-благоприятният случай.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 11:27 от LordOzzy ⚡

# 1 053
  • София
Обикновено 20-25 дни са минимумът навсякъде (зависи от местното законодателство) и над тях се добавят дни за специфична квалификация, ненормирано работно време, КТД, рожден ден, бонуси, брой деца и т.н. На някои места има определен брой дни, които могат да се ползват при болест, без да се изисква медицински документ.
Когато още работех, последно имах 32 дни отпуск за година.
Отделно са почивните дни и националните празници, които варират. Мисля, че четох, че в Германия има най-много неработни празнични дни и зависят от конкретната провинция.

# 1 054
Квалификация, разписана от работодателя, е в работно време задължително тук.
З ада идеш до лекар, училище, административни услуги някакви- има разписани по 4 часа всеки месец без обяснения, и до 1 работен ден , ако имаш служебна бележка, без да ти се удържа от заплата.

Имаме и 13та и 14та заплата в трудовия кодекс.

# 1 055
  • някъде под слънцето...
В коя държава от ЕС минималният платен отпуск е 28 дни? Във Франция май е 25. Пак по-добре от нашите 20. Аз почти винаги съм имала допълнителни дни отпуск, на новата работа сега съм с 20 и не ми стигат..  Ако желаете някой да направи тема за условията при пенсиониране в България и по света, на мен ще ми е интересно, възможно е и на други.
Вероятно разминаването  идва от  недоглеждане. Примерно, аз съм с 24 РАБОТНИ дни.Което ще рече че се отчисляват  5 дни седмично , и ако случайно  в периода на отпуската има поне един празничен ден , означава 5  седмици., коети ще рече минимум 34 КАЛЕНДАРНИ  дни.Отделнон.2 дни за преместване  ,  младиженска отпуска,  4 дни по лични причини, отделно за болни близки първа и втора степен.

Ето, пак обобщения. Вярно е, има такива хора, аз лично познавам няколко. Имам съседи, които като си дойдат лятото от Канада и минават основно да се прегледат тук през всякакви специалисти. Правят и зъби, когато се налага. Там им е скъпо. Не съм ги разпитвала с какви осигуровки са и т.н. Работят квалифицирана работа и двамата, но нямат търпение да се пенсионират и да си дойдат тук.
Хора разни, защо се отрича, не разбирам.
За вас разбрахме, че вие не идвате да се лекувате тук, бг здравеопазването е лошо, най-лошото и т.н., записахме си, запомнихме. Joy

Това, че има н хора, които живетя в чужбина , а  се лекуват в Българоя не означава, че е масово..
Няма да коментирам случай, при който българи бяха съдени тук в обвинение за "здравен туризъм"  , заради  безплатни трансплантации.В следствие на което промениха закона и включването на чужди граждани в списъците и вече  става  доста по трудно.
В България перманенто има камоании под всякаква форма  за на събиране на пари за лечение , операции...
Интересно за толкова години, не съм чула или видяла  нещо подобно тук

Никой  тук не споменава, как  сънародници от България  ходят да се лекуват в чужбина или как емигрират заради болни близки, за които чужбина  дава помощи  и  достъпно здравеопазване.
 Не разбрах защо някой се дразни  от чужди личнин избори.

Монетата  винаги има две страни.
Щастливият човек не изпитва нужда  гледа какво има  в чуждата паничка, зашото му харесва съдържанието на собствената..

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 22:25 от sl

# 1 056
  • До хладилника, който обичам
Никой не отрича, че има хора, които се прибират за здравен туризъм - би ли посочила кой и къде точно отрича? Това, че много хора написаха, че отдавна не е масов случай, те и познатите им не го правят, как "отрича" съществуването на такива хора? Ако някой работи на черно - както например Великобритания въведе работни визи и след брекзит не може да се влезе за работа, но хора влизат и работят на черно по 6 месеца, уж туристи - естествено, че ще си прави зъбите и ще се лекува в България, те са нелегални, без осигуровки, как ще стане иначе? В САЩ пък който е нелегален, си стои нелегален, доколкото знам, не може да се прибере в България да си прави зъбите, защото после няма как да се върне (може да греша). И сигурно има страни, където здравеопазването и денталната медицина не са на адекватно ниво или спрямо нуждите на хората, в крайна сметка не всеки емигрира в западна Европа и ЕС, нали така. Всеки да се лекува където си ще, нали си плащат на частно, не виждам проблем.

# 1 057
Има законодателства, в които ако изрично не си вписал в здравното си досие, че не искаш да си донор, автоматично здравната система приема, че искаш да си, тоест не се изисква съгласие на роднините и т.н.
Имаме и ние в България случаи на върнати трупове с експлантирани органи и според близките станали жертва на лекарска мафия. Аз не твърдя подобно нещо, но да: медалът винаги има две страни.
Добре е, когато емигрираш,  да си запознат със законодателството на съответната страна или щат и да си прецениш, колко и какъв риск можеш да поемеш.

# 1 058

Добре е, когато емигрираш,  да си запознат със законодателството на съответната страна или щат и да си прецениш, колко и какъв риск можеш да поемеш.

Основният принцип в правото е, че непознаването на закона не е извинение (ignorantia juris non excusat).
 Това означава, че не можете да се оправдавате с незнание, за да избегнете правна отговорност, ако нарушите закон.
 Законодателната рамка се счита за публично достъпна и гражданите се очаква да действат в съответствие с нея .
Проблемът на една камара хора, е че не се интересуват от нищо извън съществуването си на дневна база,  и  дори не са,  само слабо образовани хора, за съжаление.

# 1 059
  • някъде под слънцето...
Всички , които имат нужда от трансплантация, се нуждаят от донор, но  малко хора са съгласни да бъдат след смъртта си.
Семейството мин има застраховка  за  кремация при смърт .Ако нещо , което вече не ми служи,  а може да спаси друг и да му дари надежда, защо не.
За мен е по добър вариант от това нечий шанс за живот да св превърне в пепел.

# 1 060
  • София
Надявам се и у нас най-накрая да приемат, че отсъствието на отказ за донорство означава съгласие. Крайно време е, вместо да се губи ценно време в търсене на съгласие от близките.

# 1 061
Съзнателно се регистрирах за донор на органи и близките ми знаят. Като съм умряла, няма да ми пука, а може да помогне на някой да живее.

# 1 062
Има законодателства, в които ако изрично не си вписал в здравното си досие, че не искаш да си донор, автоматично здравната система приема, че искаш да си, тоест не се изисква съгласие на роднините и т.н.
Имаме и ние в България случаи на върнати трупове с експлантирани органи и според близките станали жертва на лекарска мафия. Аз не твърдя подобно нещо, но да: медалът винаги има две страни.
Добре е, когато емигрираш,  да си запознат със законодателството на съответната страна или щат и да си прецениш, колко и какъв риск можеш да поемеш.
Чудя се къде ги четеш тези неща.
При транспортиране на труп от друга страна, ковчегът не се отваря
https://egov.bg/wps/portal/egov/vashata+evropa/prebivavane+v+dru … +sluchay+na+smart
И като не се отваря, всичко написано след това от теб са пълни глупости.
Както и за здравното досие и подписите. Липсата на писмен отказ се приема за съгласие ( в България), но има и една малка подробност :
"Задължително е съобщено за предстоящото вземане на органи, тъкани или клетки и липсва представен писмен отказ в разумно кратък срок от негови:

съпруг или родител;
    дете;
    брат или сестра."
Ако си мислите, че от всеки става донор, много грешите. Например в САЩ, хора от Европа не могат да даряват кръв, заради случаите на луда крава регистрирани в Европа.

За какво пишеш тези глупости и подвеждаш хората. Мнения ли трупаш?

Съзнателно се регистрирах за донор на органи и близките ми знаят. Като съм умряла, няма да ми пука, а може да помогне на някой да живее.
За донорство не искат да си умрял, а да си в мозъчна смърт.

# 1 063
  • някъде под слънцето...
Дъщеря ми не пропуска ежегодните  кампании за даряване на кръв, които организират в университета,Напълно безвъзмездни, ако не броим бутилката с вода или кенчето с кока кола, които получават.Правят го и почити всички  нейнинколеги.
Не съм чула , видяла или прочела, някой тук  да търси кръводарители за операция на близък.

# 1 064
За донорство не искат да си умрял, а да си в мозъчна смърт.
От моя гледна точка е едно и също, титина. Мозъчна смърт и непосредствено предстояща физическа такава - поне мога да дам шанс някому, ако нещо от тялото ми става за втора употреба.

Общи условия

Активация на акаунт