Защо Не емигрирахте?

• 33 650
  • 1 106
  •   7
Отговори
# 1 080
То и сега има програми до 29години и за трайно безработни. Държавата им плаща заплатите и осигуровките, от работодателя се иска само да им осигури работа. Ама е нож с две остриета.

# 1 081
В Бг не знам как е, тук са такива са наети само в  непривлекателни фирми, съмнителни и в нетърсени зони/ отрасли . Просто тези фирми и без това имат малко кандитати, разчитат или на бюрото по труда, или на тези програми.

# 1 082
А тук от авантаджии, които искат да спестят от заплати, ама нямат право да ги махат, докато не изтече договора и наетите си карат през просото, цял ден се мотат.

# 1 083
Има законодателства, в които ако изрично не си вписал в здравното си досие, че не искаш да си донор, автоматично здравната система приема, че искаш да си, тоест не се изисква съгласие на роднините и т.н.
Имаме и ние в България случаи на върнати трупове с експлантирани органи и според близките станали жертва на лекарска мафия.
Що за глупости говориш?
Органи от трупове не  се трансплантират, нито е възможно без съгласие от близките.
Много хора изпадат в клинична смърт, но последната година нито един близък не дари органи или нито един не беше подходящ,така че нито е толкова просто, нито толкова лесно.

# 1 084
Едно от (многото) неща, които много ме дразнят в България е малкото платен отпуск. В една и съща международна компания, еднакви позиции - в Германия колегата има 30 дни, в България - 20.

В България непрекъснато се събират пари за лечение на болни - на всякакви възрасти и от всякакви болести. Влезте в платформата Павел Андреев и ще се отчаят е от живота…В другите европейски страни защо няма такива кампании? Някой може ли да каже как е в “бедна” Гърция например?
Или в Португалия?

# 1 085
В Португалия, благодарение на системата на SNS, основните медицински услуги са достъпни за всички .
Много пъти , в други теми съм казвала- в Пт и Испания, не се плаща никаква здравна вноска.
Никой не плаща директно, нищо.
Има потребителска такса в спешното, при ЛЛ няма.

Обикновено не е нужно масово събиране на пари за  лечение, в общия случай държавата гарантира базовото.  Това не означава, че проблеми няма -има чакащи, списъци, ограничения ,частни разходи за определени услуги, но в общия случай, ако  държавата не гарантира ,се задейства механизмът на ЕС , и пращат в Испания, Франция ... но е рядко, защото много голяма част от хората се лекуват поне в 2 системи.

Португалия, макар и бедна,  е сред страните с един от най-високите показатели в Европа по лекари на глава от населението, нещо като 6 на 1000, средно за ЕС са 4 на 1000.
Около 58% от населението в Португалия има някаква форма на здравно покритие извън държавното /  частни застраховки, корпоративни планове /, някои професионални организации / банкерите примерно/ имат системи, сравними по големина с държавната- можеш да си купиш план при тях.

Около 35%  от хората имат двойно покритие, тоест едновременно държавно + частно. Това е много над средното за ЕС (~10.4%).

# 1 086
  • София
Едно от (многото) неща, които много ме дразнят в България е малкото платен отпуск. В една и съща международна компания, еднакви позиции - в Германия колегата има 30 дни, в България - 20.

Писах, че точно в България последно бях с 32 дни. Зависи от месторабота, длъжност, условия и т.н.
20 е минимумът.

# 1 087

Писах, че точно в България последно бях с 32 дни. Зависи от месторабота, длъжност, условия и т.н.
20 е минимумът.
Плюс и националното законодателство.

# 1 088
Как да не е до пари? 600 000 евро за няма и година какво е? В държавната болница в Одрин когато ЯМР беше 80 лева, в тия болници е бил 1200 лева и са правели по 2-3 на месец.

# 1 089

20 е минимумът.
Ти си богопомазаната на форума!

Минимумът в случая е важен, дали наложен от държавата или от синдиката, или от Betriebsrat-a на фирмата, за мен няма значение.

Много случаи на болни се лекуват и извън Турция - ще се повторя - отворете платформата на Павел Андреев. Събират се пари и за нетежки болести и състояния, за които обаче нашата здравна система е решила, че няма да финансира. Последно слушах по радиото за дете, на което трябва да му инжектират растежен хормон, иначе не расте, преди лечението за 1г момче на 10-11г не пораснало изобщо. Инжекциите ги финансира Българската Коледа, иначе е непосилно за семейството. Дейността не се финансирала от НЗОК - явно за тях това не е болест!

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 08:48 от GerKa99

# 1 090
То и 20 минимум не е зле. Защото не се бориш за него, не се договаряш, а се дава по подразбиране. Да, немското е по-добре с цели 10 отгоре. Но САЩ с "каквото си договориш" са зад борда тотално. На практика това е един от минусите на живота в САЩ.

# 1 091
  • София
Изобщо не съм богопомазана.
Много хора са с големи отпуски и с допълнителни здравни застраховки от работодател.
Зависи какво работят, но за висока квалификация, ненормирано работно време, стаж, брой деца и допълнително натоварване, компенсацията е точно с допълнителна отпуска.
Зависи от фирмата, от позицията, дали има КТД и т.н.
Аз пък с малки отпуски (под 25-26 дни) не познавам хора. Единици с нискоквалифицирани професии само.
Племенникът ми започна първа работа преди половин година с 20 дни за длъжност + 5 дни за ненормирано работен ден + 1 ден за рожден ден + 1 ден от синдикатите. Инженер е в специфична област. След 5 години ще получи още 1 ден, а ако изкара 10 години във фирмата, ще получи още 2 дни.

# 1 092
  • До хладилника, който обичам
За отпуските и аз мисля, че трябва да се гледа най-неизгодните условия, законният минимум за страната, тоест какво ще получи по закон най-прост неквалифициран работник като база. В България това са 20 дни, плюс потенциално, но не гарантирано от КТ, средно 8 почивни дни за национални празници, малко на око ги броих. Вече какво е за стаж, специален труд, бонус за договорки и фирмена политика, е съвсем отделно.

# 1 093
Влезте в jobs например. Посочени са по фирми в много случаи.
Много фирми имат до 10 дена допълнително без причина със съгласие на ръководител.
Пил си не се чувстваш добре, звъниш и се разбираш,.че не отиваш.

Но не разбирам, защо броите отпуска.
Емигрирате за да не работите много ли?
Това ли е поантата?

# 1 094
  • София
Да, затова 20 дни, върху които да се надгражда, не са малко.
Да, 30 са още по-добре, но не съм сигурна дали в Германия е гарантиран минимум или зависи от дейността. Аз имам там наблюдения само върху конкретен отрасъл, с който работим. Надявам се някой запознат да каже.
Има страни (Корея се сещам веднага), където гарантираният минимум е 7 дни. Гледах влог, в който живееща в Корея дама го обясняваше. Стигат до 14-20, според местоработата. Отделно са националните празници. Но пък са 7 дни, което наистина звучи страшно.

Общи условия

Активация на акаунт