Защо Не емигрирахте?

• 33 742
  • 1 108
  •   4
Отговори
# 1 095
  • Mediterraneo
В Испания минимумът отпуск са 2.5 дни на месец. ММ има 40-45 дни на година, не знам колко са точно, на мен ми плащат местни и национални празници, той си ги ползва като отпуска. Но няма професия с под 2.5 дни месечно отпуска, т.е. 30 годишно.

# 1 096
  • София
Тарти, 2.5 или 25?
Сега ми хрумна да преброя официалните неработни дни в България. Дали някой го е правил?
Ще видя в КИК и ще пиша.
П.П. Изброих 13 за 2026 г.

# 1 097
  • Mediterraneo
Два дни и половина на месец, 30 годишно.
Официалните празници при нас освен национални имаме на комунидада и на населеното място Simple Smile, затова не знам колко са с точност.

# 1 098
  • София
О, то било на месец. Извинявай, разсейвам се с един чай, който запарвам и не съм прочела внимателно.

# 1 099
  • До хладилника, който обичам
Fever, на око 8 ги броих горе.

В Англия са 20 по закон и негарантирани 8 национални почивни дни. Частни фирми имат право да дадат само 20 дни и ако работниците ползват почивните bank holiday като Коледа и 1 януари,  ги отработват, или взимат неплатени. Повечето хора имат право на пълните 20+8 дни. В ДА и в големите фирми е най-добре, защото имат допълнителна политика за повече дни.

# 1 100
  • София
Бу, аз броих по календара, не по празници, а брой дни, че за някои празници има повече дни. Като Великден, например.

# 1 101
А, да, така е, само вземи предвид и дни, които се отработват после и не ги включвай.

# 1 102
  • София
Отдавна не се отработват. Отпадна преди няколко години.
Ако е през делничен ден, дават него. Когато е в събота, дават петък. В неделя, почивен е понеделникът.
Т.е. това са си чисти почивни дни.

# 1 103
Ето, това последното- за заместване на  празничния ден в делничен, ако се падне неделя, го няма никъде,  освен в България Sunglasses
Примерно, миналата година,  тук загубихме 3 национални празника, защото се паднаха в неделя.

# 1 104
  • някъде под слънцето...
При мен.
Минимално по закон
Календарни, 2.5 за всеки месец общо 30
Работни  1.8 на месец тоест 22  , означава  за една седмица почивка , използаваш 5 дни отпуск и ако примерно в тази седмица има един празник,  са 4 дни от отпуската
Фирмата в която съм е дибавила още 2.Отделно са преценили, че им е рентабилнонда 8нявят 24 и 31 декември, катон празнци.Съответо тези днинса работни за страната, тоест още два дни без условия .Стават 26  работно дни  минимална  беусковна отпуска,
Ако празникът се пада в  неделя ,обикновено  се дава първия работен ден след него  като  почивен.
Ако е спешно инналожително някой да работи в празничен ден ,  се  търсят доброволци, които плучават .75  % отгоре, за въпросния ден и един ден допълнителна отпуска.Не се ходи в офиса.Работи се хоум офис.
Ако се наложи  да се работят  извънредни часове, също е доброволно, заплащат се по различна ставка , но не повече от 75 часа годишно.
Отделно в повечето случаи около празнични дни ибикновено се работи от дома.Примврно последния работен ден в офиса през декември беше 23.12 , а първия 7.01. В рабитните дни  бяхме хоум офис.
Електронен регистър за чекиране  при влизане и излизане в реално време  е задължителен по закон за всяка фирма.
От там нататък всяка фирма  може да увеличава дните и компенсациите.

Социалните придобивки, брзплатни частни здравни  застраховки, затраховка живот  за служители и за семействата им на преференцуална цена, Диетас определена месечна сума в карата за ресторанти,  бонус за транспортни разходи или детска градина , служебен  мобилен телефон без лимит, безплатен домашен интернет, слубебна кола с играничен или неограничен килиметраж .... зависят от фирмата и позицията.
Държавно напълно безплатно здравеопазване  за всички  .Абсолютно всички работещи или не.Мисля, че има ограничения само за чужденци без статут на пребиваващи.Лекарствата с рецепта  се заплащат на  20% от , за стойността им., за пенсионери , лекарставата са безплатни
За  тезинот частните здравни осигуровки изписаните лиекарста  също се покриват на определен  % , който зависи от застрахователната компания
Болничен пресрой всякакви операции, трансплантации също.
Няма заболяване, което да не се покрива, недостатъка , че всичко се случва мноооого бавно, освен ако работата не е на живот и смърт.
Примерно при дъщеря ми  за травма при спортуване  , в държаво здравеопазване   часът за ренген беше.след година.По здраена застраховка  следващата седмиц час при траватолог,  резонас ,  физотерапевт  след седмица и след няколко цикъла рехабилитация .След 3 месеца , проблемът беше отстранен

Има и несдостатъци.
По закон 16 седмици майчинство и още толкова бащинство   някои фирми дават още по месец , После децата са на ясла.За работещи майки изплащат 100 евро на месец, до навършване на 3 години
Няма детски надбавки, само данъчни облекчения, за сметка на това има безплатни детски градини  от 3 до 5  годишни за всички  деца, освен ако родителите на държат на частна

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 12:47 от sl

# 1 105
То и 20 минимум не е зле. Защото не се бориш за него, не се договаряш, а се дава по подразбиране. Да, немското е по-добре с цели 10 отгоре. Но САЩ с "каквото си договориш" са зад борда тотално. На практика това е един от минусите на живота в САЩ.
Айде пак за САЩ. Започваш с 1 седмица гарантирано, за по-висока длъжност в иерархията- 2 седмици. След това ти се гледа стажа по специалността....няма как да си договориш нещо си, което няма законово основание.
Наистина ЕЖК не работи

# 1 106
Ето, това последното- за заместване на  празничния ден в делничен, ако се падне неделя, го няма никъде,  освен в България Sunglasses
Примерно, миналата година,  тук загубихме 3 национални празника, защото се паднаха в неделя.
Моля, моля - англичаните много си държат на банк холидеите и винаги, когато се падне в неделен ден, се полага делничен допълнителен Grinning но те не са им много, само осем (сравнено с 13 в България, да речем), та са си важни.

# 1 107
Моля, моля - англичаните много си държат на банк холидеите и винаги, когато се падне в неделен ден, се полага делничен допълнителен Grinning но те не са им много, само осем (сравнено с 13 в България, да речем), та са си важни.

А, ОК Satisfied
Осем си е малко, ние имаме 14(15), но пак ни боли Joy

# 1 108
То и 20 минимум не е зле. Защото не се бориш за него, не се договаряш, а се дава по подразбиране. Да, немското е по-добре с цели 10 отгоре. Но САЩ с "каквото си договориш" са зад борда тотално. На практика това е един от минусите на живота в САЩ.
Айде пак за САЩ. Започваш с 1 седмица гарантирано, за по-висока длъжност в иерархията- 2 седмици. След това ти се гледа стажа по специалността....няма как да си договориш нещо си, което няма законово основание.
Наистина ЕЖК не работи
Titina, коментирам го, защото разказвайки за твоите 6 седмици налага усещането, че всичко е ок. В твоя случай е така. Но не е задължително да е за всички. Може ти да си по-търсен специалист. Всъщност кое точно е ЕЖК? Не знам прочете ли кой ми е ЕЖК-то? Това е като сестра. Е, мога ли на база на това да споделя или нямам право и само ти може да кажеш понеже лично си ги работила там? Все пак ти и твоето семейство не сте единствените.

НЯМА законово гарантирано даване на отпуска. Всичко е на добрата воля на работодателя. Ако иска да те привлече може да ти предложи повече, но не е длъжен.
Пишеш тук за една седмица първоначални. Ми нищо не е това. Това в нашите очи е все едно да няма отпуска. Даже на някой прясно завършил тук ако му кажеш 1 седмица отпуска ще реагира с "Луди ли сте? Не благодаря".
В уредена Германия някои казаха са 30 дните, а ние пък, щото сме си малко измикяри - 20+.

Спокойно трябва да се приемат предимствата и недостатъците на мястото където живеем или сме живяли.
Не иронии, не ЕЖК и прочее.

Айде малко AI

И като казвам спокойно приемане на предимства и недостатъци... Абе това с допълнителния почивен ден ако празникът се пада в почивните дни не е ли сравнително ново при нас? Имам някакъв смътен спомен, че преди време май не беше така. Или греша?

Общи условия

Активация на акаунт