Много хора са с големи отпуски и с допълнителни здравни застраховки от работодател.
Зависи какво работят, но за висока квалификация, ненормирано работно време, стаж, брой деца и допълнително натоварване, компенсацията е точно с допълнителна отпуска.
Зависи от фирмата, от позицията, дали има КТД и т.н.
Аз пък с малки отпуски (под 25-26 дни) не познавам хора. Единици с нискоквалифицирани професии само.
Племенникът ми започна първа работа преди половин година с 20 дни за длъжност + 5 дни за ненормирано работен ден + 1 ден за рожден ден + 1 ден от синдикатите. Инженер е в специфична област. След 5 години ще получи още 1 ден, а ако изкара 10 години във фирмата, ще получи още 2 дни.
Абсолютно си богопомазана, щом си работила само на топ условия, целият ти социален кръг работи само на топ условия, пенсионирала си се на 45, ако не се лъжа имаше и 5-6 деца 😀 И няколко луксозни къщи. Шапка ти свалям! Или си гении, или си от много богат род, или и двете - при всички положения ако е истина всичко - дай Боже повече такива хора, защото си много много далече от масовата средна класа в България, че дори от от upper middle class. Казвам го съвсем добронамерено.
За съжаление не съм нито нишов инженерен кадър, нито лекар, нито предприемач, нито имам връзки в политическия “елит”. Сигурно съм нискоквалифицирана и затова не съм успяла да си договоря 32 дни платен отпуск , че и все на стандартно работно време съм работила. Аз впрочем дори съм сравнително доволна от работодателя си, защото харесвам работата и колегите си, а и условията не са лоши на фона на масовите условия. Но имам преки наблюдения какви са условията в същата фирма в другите държави и определено са по-добри, във всяко едно отношение.