Защо Не емигрирахте?

• 34 210
  • 1 118
  •   1
Отговори
# 1 110
Изобщо не съм богопомазана.
Много хора са с големи отпуски и с допълнителни здравни застраховки от работодател.
Зависи какво работят, но за висока квалификация, ненормирано работно време, стаж, брой деца и допълнително натоварване, компенсацията е точно с допълнителна отпуска.
Зависи от фирмата, от позицията, дали има КТД и т.н.
Аз пък с малки отпуски (под 25-26 дни) не познавам хора. Единици с нискоквалифицирани професии само.
Племенникът ми започна първа работа преди половин година с 20 дни за длъжност + 5 дни за ненормирано работен ден + 1 ден за рожден ден + 1 ден от синдикатите. Инженер е в специфична област. След 5 години ще получи още 1 ден, а ако изкара 10 години във фирмата, ще получи още 2 дни.

Абсолютно си богопомазана, щом си работила само на топ условия, целият ти социален кръг работи само на топ условия, пенсионирала си се на 45, ако не се лъжа имаше и 5-6 деца 😀 И няколко луксозни къщи. Шапка ти свалям! Или си гении, или си от много богат род, или и двете - при всички положения ако е истина всичко - дай Боже повече такива хора, защото си много много далече от масовата средна класа в България, че дори от от upper middle class. Казвам го съвсем добронамерено.

За съжаление не съм нито нишов инженерен кадър, нито лекар, нито предприемач, нито имам връзки в политическия “елит”. Сигурно съм нискоквалифицирана и затова не съм успяла да си договоря 32 дни платен отпуск , че и все на стандартно работно време съм работила. Аз впрочем дори съм сравнително доволна от работодателя си, защото харесвам работата и колегите си, а и условията не са лоши на фона на масовите условия. Но имам преки наблюдения какви са условията в същата фирма в другите държави и определено са по-добри, във всяко едно отношение.

# 1 111
  • София
Чуждата кокошка винаги е патка.

Иначе при избор между стандартно работно време и непланирано с бонус почивни дни, винаги бих предпочела стандартното, защото 3, 4 или 5 почивни дни в годината не могат да ти компенсират ангажираността 24/7, макар и отвреме-навреме.

# 1 112
Аз съм работила 2 пъти за американска фирма в Португалия, и на двете места са ми предлагали бонус-пари или бенефити.
Или  в % от заплатата , записан в договора, при изпълнението на определени условия през изминалата година, или списък с бенефити- по-добра застраховка/ примерно, ако си във възраст да раждаш , може да е апетитно/; повече дни отпуск; разни ваучери по хотели,  почивни стнции, фитнеси...;
На всичките ми работни места, съм се пазарила за допълнителните бенефити, като през годините съм имала различни нужди.

# 1 113
Ето, това последното- за заместване на  празничния ден в делничен, ако се падне неделя, го няма никъде,  освен в България Sunglasses
Примерно, миналата година,  тук загубихме 3 национални празника, защото се паднаха в неделя.
Има го в Канада. Естествено, зависи от отрасъла, но по принцип празник в неработен ден се премества към следващия работен и не се губи.

# 1 114
То и 20 минимум не е зле. Защото не се бориш за него, не се договаряш, а се дава по подразбиране. Да, немското е по-добре с цели 10 отгоре. Но САЩ с "каквото си договориш" са зад борда тотално. На практика това е един от минусите на живота в САЩ.
Айде пак за САЩ. Започваш с 1 седмица гарантирано, за по-висока длъжност в иерархията- 2 седмици. След това ти се гледа стажа по специалността....няма как да си договориш нещо си, което няма законово основание.
Наистина ЕЖК не работи
Titina, коментирам го, защото разказвайки за твоите 6 седмици налага усещането, че всичко е ок. В твоя случай е така. Но не е задължително да е за всички. Може ти да си по-търсен специалист. Всъщност кое точно е ЕЖК? Не знам прочете ли кой ми е ЕЖК-то? Това е като сестра. Е, мога ли на база на това да споделя или нямам право и само ти може да кажеш понеже лично си ги работила там? Все пак ти и твоето семейство не сте единствените.

НЯМА законово гарантирано даване на отпуска. Всичко е на добрата воля на работодателя. Ако иска да те привлече може да ти предложи повече, но не е длъжен.
Пишеш тук за една седмица първоначални. Ми нищо не е това.
Спокойно трябва да се приемат предимствата и недостатъците на мястото където живеем или сме живяли.
Не иронии, не ЕЖК и прочее.

Айде малко AI

И като казвам спокойно приемане на предимства и недостатъци...
Благодаря за АИ, но кое, което казах не е така?
Между другото по време на социализма, пак така беше, ако не ме лъже паметта, началната ми отпуска беше 1 седмица. След това се натрупва.
Но за САЩ всичко това ти е описано в офертата за работа. Ако не искаш, не започваш, това си е лично твой проблем. Както и в договорът ти е записано за втора пенсия, колко на внесените ти осигуровки (401К) фирмата ти добавя, дали ти се заплаща или не допълнителен труд ( това зависи от нивото, което си, тези които не им се плаща обикновенно имат гарантирани бонуси, като % се упоменава в офертата), здравна застраховка и кого покрива, така търсените от вас отпуски, временната нетрудоспособност и куп още неща
А има и хора, които нямат осигуровки, и другите бониси. Те се нар. контрактори и заплатата им е между 1.3 до 1.5 по-висока отколкото на нормално наетите на работа
Знам, че Нетфликс са давали по година майчинство, с идеята, че не всички ще го ползват ама сметките на ръководството са излезли малко криви и май вече това го няма при тях.
Шеврон имат година "майчинство", но не е като типичното майчинство, което знаем от Европа. Водят го някаква форма на временна нетрудоспособност

# 1 115
Ами подскочи когато някой каза "отпуските им са малко". Може да си има десетки преимущества животът там. Просто оптпуските не са сред тях.

# 1 116
Ами подскочи когато някой каза "отпуските им са малко". Може да си има десетки преимущества животът там. Просто оптпуските не са сред тях.

а моят отговор е на:
То и 20 минимум не е зле. Защото не се бориш за него, не се договаряш, а се дава по подразбиране. Да, немското е по-добре с цели 10 отгоре. Но САЩ с "каквото си договориш" са зад борда тотално. На практика това е един от минусите на живота в САЩ.
Айде пак за САЩ. Започваш с 1 седмица гарантирано, за по-висока длъжност в иерархията- 2 седмици. След това ти се гледа стажа по специалността....няма как да си договориш нещо си, което няма законово основание.
Наистина ЕЖК не работи

Има разлика, нали?

И не е въпрос на договорка. А на други фактори. Между другото и в Канада започнах с 1 седмица отпуск, защото не ми признаха стажа по специалността.

# 1 117
30 дни е отпуската в Германия. В моята професия може да бъде +2 дни при някои условия. За мен е ОК. Има други предимства, например ако си болен за първите 3 дни не се нуждаеш от болнични. Друго е социалната държава. Целта на емиграцията не е да се претрепваш от работа, затова и отпуската е важна, и всичко останало.

# 1 118
Аз имам 4 седмици (20 раб дни). Като навъртя 11 г стават 5 и таванът е 6 седмици при 20 г стаж.
Ако се тръшна болна имам 3 дни, които ползвам при нужда и трябва само да информирам мениджърът си и да се обадя на стафинг, за да намерят някой да ме замести. Ако до 3 дни не се чувствам по-добре, трябва да отида при личният лекар и да ми дадат болничен. Никой не те пита какво ти има (мисля, че нямат право по закон) - болен си и толкоз. Като информирам мениджърът (със СМС), отговорът е "Оздравявай".
Като започна грипният сезон, получихме имейл: "Не идвайте на работа, ако сте болни!". Работя в болница.
Ако се налага да отсъствам по спешност - мога да ползвам ден, но не е платено.
Всеки месец има поне по един празничен ден, платен. За Великден са два - петък и понеделник.
Ако празникът се пада през уикенда - пием по една студена вода.
Правилата са ясни и еднакви за всички.

Общи условия

Активация на акаунт