Защо Не емигрирахте?

• 35 652
  • 1 192
  •   10
Отговори
# 1 170
. Няма защо някой да очаква, че в България трябва непременно да е по- евтино.
Продукта, които се предлага не отговаря на цената.
Живеещите в чужбина българи пътуват до България заради роднините си, иначе едва ли биха избрали България за почивка.

# 1 171
Не знам защо някой си мисли, че като живее някъде по света трябва да е по- богат от живеещите в България. Това винаги ме е забавлявало.

Това е измислица. Първо кой е тоя някой.
Например аз не казвам че "трябва". Не е гарантирано. Освен това между  "живеещите в България" има всякакви.

Ето какво казвам - по-добре съм от моите колеги с които работех заедно в България. Много по-добре. По-добре съм дори от най-високо стигналите позиции от тях. И за да не се изтълкува (за кой ли път!) като хвалба -- Не е моя заслуга. Не смятам че блестя с нещо повече от тях.  Единственото което трябваше да направя е да се престраша да тръгнем. Всичко което правих след това, щях да го правя със същия ентусиазъм, труд и т.н. както ако бяхме останали.
Единствената разлика е средата.

# 1 172
Аз като млад родител съм амбициран нашата да я правим полиглот от ранна възраст.

Много е трудно, особено ако децата са повече от едно. Първото дете винаги има най-добър език, с всяко следващо времето, което прекарват само с него родителите, намалява, и съответно то научава по-малко. Вторият и третият език трябва да се говорят не само в семейството, но и от хора извън домакинството - приятели, съседи, в училище и така нататък. Иначе не става. Моите деца имат много по-слаб български, отколкото руски, защото аз съм единственият носител на български около тях. Руски говорят с баща си, но и редовно със семейни приятели, с баба и дядо, докато бяха живи, даже с някои от учителите по балет.

Ако имате пари за бавачка за периода от 2 до 10-годишна възраст, това е най-добрият вариант и времето на най-бързо и пълно усвояване на говоримия език. Но трябва и пътуване за попиване на културата също, езикът не е само фрази. Успех!

# 1 173
Ние с Островитянката (1000 islands) явно сме съгражданки.
Свободно време запълвам с допълнителни ангажименти (доброволни), пътуване, концерти (кл музика, имам абонамент). Билетът ми е в оркестъра в средата и е около $90. Имам и абонамент за мюзикъли, Broadway Across Canada, за 5 представления плащам около $800 годишно. Билетите ми отново са на хубаво място.

Дъщеря ми учи в частно училище за момичета. Избрахме го заради средата, качеството на обучение и IB. Не съжалявам. Завърши през 2019. Сега цената на обучение се вдигнала почти двойно оттогава. Даде ѝ много предимства.

Ресторант - зависи от типа. От работа ходим в близко бистро, където предлагат вкусни сандвичи и специални кафета и чайове. Около $25 за сандвич и капучино.
Обикновен ресторант тип pub каквито има много, обикновено струва около стотина долара за двама с 1-2 бири и бакшиш.

Сега в сряда ще ходим в гурме ресторант с дегустация на уиски да празнуваме рождения ден на Робърт Бърнс, миналата година беше към $350 за двама, тази ще е повече.

Обичаме да ходим в близките градчета през пролетта, лятото и есента. Имаме реки, езера и гори и едни от най-красивите малки градчета в Онтарио. Нищо впечатляващо за европеец, но са живописни и с къщи, и с природа, и с малки локални бизнеси.

Около нас има и пещери, има и изоставени мини, където можеш да отидеш да “чукаш камъни” и да търсиш минерали (срещу заплащане).

Тук има разкошни национални паркове, но ние не сме фен на къмпинга. Мои приятели вечно къмпингуват лятото. Ние седим в задния двор и пием коктейли.

Иначе Канада е огромна и особено не-зимата интересна за обикаляне.

# 1 174
  • Швейцария
Днес платих 268 CHF (кажи речи 300 евро) за 5 човека. Бутилка вино, 2 големи бутилки минерална вода, 1 кафе, 5 порции фондю шиноаз с малка салата, ориз и пържени картофки към него. Десерт не сме поръчвали.

# 1 175
  • Ю Ес ъф Ей
Аз като млад родител съм амбициран нашата да я правим полиглот от ранна възраст.

Скрит текст:
Много е трудно, особено ако децата са повече от едно. Първото дете винаги има най-добър език, с всяко следващо времето, което прекарват само с него родителите, намалява, и съответно то научава по-малко. Вторият и третият език трябва да се говорят не само в семейството, но и от хора извън домакинството - приятели, съседи, в училище и така нататък. Иначе не става. Моите деца имат много по-слаб български, отколкото руски, защото аз съм единственият носител на български около тях. Руски говорят с баща си, но и редовно със семейни приятели, с баба и дядо, докато бяха живи, даже с някои от учителите по балет.

Ако имате пари за бавачка за периода от 2 до 10-годишна възраст, това е най-добрият вариант и времето на най-бързо и пълно усвояване на говоримия език. Но трябва и пътуване за попиване на културата също, езикът не е само фрази. Успех!
Първо и единствено дете, така че ще ни отнеме цялото внимание. Ние ще сме вероятно като при вас - с триезично дете, но българския и на нея вероятно ще й е най-слабия език. Жената има достатъчно родини наоколо да поддържат нейния език. Аз съм киноман, така че ще компенсираме с качествени филми за запълване на културните празнини във всеки език.
По тоя повод току що излезе първия френски филм на Джоди Фостър, в който тя е водещата актриса.

# 1 176
  • France
Може би трябва да се пишат и МРЗ, както и средната зарлата за да се сравни стандарта. Защото на пръв поглед 300е звучат много, но като ги сравниш... не толкова

# 1 177
Мисля, че Jenny  е в Швейцария ако не се бъркам. Нормално е като за там.

# 1 178
  • France
Да, затова го и написах. Там да имаш 6К заплата не някаква уау рядкост

# 1 179
За тези с малките деца, които мислят да ги направят полиглоти, имайте предвид че усвояването само на един език различен от майчиния е доста трудоемко занимание, а пък за повече от един на ниво с1 ми се струва голям стрес.
Децата в България, които имат два езика на такова ниво, обикновено първият е английски, а втория немски, френски или испански са учили съответния език в езикова гимназия, една година само този език и после повечето предмети на същия език, ако във държава няма такава опция, да научиш два други езика или детото трябва да е някакъв гений или да се спука от учене и да пропусне целият живот.
Програмите в училище са доста сложни, а ученето дори и само на един език за сертификат става в събота и на практика ти имаш само една неделя.
Повечето деца ходят и на математика на уроци, че и там нищо не разбират, а тези които тренират активно само спят,ядат ходят на тренировки +събота на езика. Вярно, нямат време за глупости, но ако трябваше и втори език, сигурно щеше да се случва в неделя и е възможно детето да изпуши от Бърн аут. Моят съвет е само един език+родния ( този в съответната страна) а ако си в чужбина български не ти трябва.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 10:23 от Yellow flower 12

# 1 180
Големи глупости пишеш, Кристина.

# 1 181
Това с 3-те езика и големите трудности как да кажа....нелепо е.
Остави, че вече и в България е пълно със смесени семейства и децата им, но много родители инвестират едновременно в повече от 1 език.
Никакъв проблем не са за децата, дори и за високо ниво.
Английският е навсякъде около нас, децата го почват още от детска градина. В голяма част от училищата има задължително чужди, който когато е различен от английски е толкова "сложният" трети език.
До 12-ти клас, децата спокойно си говорят 3 езика.
Да не споменавам, че в училището на моето дете има и 3-ти чужд език по избор.
Нито са гръмнали децата, нито учат на ниско ниво езика.

# 1 182
За мен важи правилото: да не си давам много зор и да не си поставям прекалено амбициозни цели. Пък вие ако можете научете пет езика на ниво с2, свирете на три музикални инструмента и тренирайте активно два отделни спорта. Аз нито мога, нито искам, нито намирам за нужно.
Детството е най-хубавото време в живота и човек винаги трябва да си спомня колко е бил щастлив като дете.
Разбрах колко успешна майка съм била, когато моето дете мина покрай основното си училище и каза: ако знаеш колко щастлив съм бил тук. А преди се имах за провал като майка. Като се сравнявах с останалите.

# 1 183
Какво значение има какво си поръчал на ресторант и колко си платил? Не бих споделила такава информация, някак ми се вижда не в добрия тон, а и кой се интересува от това? А и има хора, които не могат да си го позволят и биха се почувствали недобре.

# 1 184
За мен важи правилото: да не си давам много зор и да не си поставям прекалено амбициозни цели. Пък вие ако можете научете пет езика на ниво с2, свирете на три музикални инструмента и тренирайте активно два отделни спорта. Аз нито мога, нито искам, нито намирам за нужно.

Абсолютно сте права за себе си.
Само не обобщавайте, че всички са така.
Хората не сме калъпи.

Общи условия

Активация на акаунт