Кралски работи и клюки - юли 2025

• 90 997
  • 1 319
  •   1
Отговори
# 60
Крал Чарлз назначи принц Уилям и принцеса Катрин за издатели на кралски заповеди. Новата договореност позволява на принца и принцесата на Уелс да издават заповеди на компании, които доставят стоки или услуги на домакинствата им.

„За да получи кралска заповед, една компания трябва да е снабдявала кралското домакинство през пет от последните седем години. Те също така трябва да демонстрират високи стандарти за качество, обслужване и устойчивост.“

„Индивидуални доставчици на услуги също могат да получат заповеди, като кралицата включи своята фризьорка, Джо Хансфорд, в скорошен кръг от награди.
Възможността да се издаде кралска заповед не е даденост за никого в кралското семейство. Тя се предоставя от монарха и само на висши работещи членове на кралското семейство.“

Катрин ще стане първата принцеса на Уелс, която издава кралски заповеди след принцеса Мери от Тек през 1910 г.
Каквото и да носи принцесата, се разпродава за минути, така че решението ѝ да подкрепи определена марка или фирма ще генерира огромен бизнес и публичност за тях.
Много интересна новина. Не очаквах, че толкова бързо след коронацията на Краля Уелс ще издават кралски заповеди. Ще следим с нетърпение кои ще са първите отличени компании.

Как е било при принцеса Мери от Тек? Имало ли е нейн отделен печат?

# 61
Май единствената пропусната принцеса на Уелс, която не е издавала заповеди е Даяна. Между нея и Мери от Тек не е имало точно принцеси на Уелс. Едуард VIII не е бил женен, а съпругата на Джордж VI, не е била прицеса на Уелс, станала е неочаквано кралица. Елизабет II е била по-скоро като принц на Уелс.

# 62
  • София
Май единствената пропусната принцеса на Уелс, която не е издавала заповеди е Даяна. Между нея и Мери от Тек не е имало точно принцеси на Уелс. Едуард VIII не е бил женен, а съпругата на Джордж VI, не е била прицеса на Уелс, станала е неочаквано кралица. Елизабет II е била по-скоро като принц на Уелс.
Камила също е била официално принцеса на Уелс, но по разбираеми причини е избягвала да употребява тази титла.

# 63
  • София
Няма как Елизабет да е била нещо като принц на Уелс - принц на Уелс трябва да те направи краля и поне за момента е за престолонаследника от мъжки пол. С промяната на наследяването, може и да има в бъдеще принцеса на Уелс, по собствено право.

Всички останали са принцеси по мъж (консорти).

Някои може ли да предложи по-подходяща дума на български - това което ще издават не са заповеди, а по-скоро гаранции. Но може би има и нещо по-подходящо.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 11:36 от Lana

# 64
Кралски, в случая принцов, печат на одобрение.

# 65
Как е било при принцеса Мери от Тек? Имало ли е нейн отделен печат?

Кралица Мери от Тек, макар и влиятелна фигура в британското кралско семейство и кралица-консорт на крал Джордж V, не е издавала сама кралски заповеди във формалния правен смисъл. Въпреки това, по време на живота ѝ, на редица компании е било позволено да използват нейното име и герб, за да покажат, че ѝ доставят стоки или услуги директно – форма на признание, която много наподобява кралска заповед.

Някои компании, получили патронажа на кралица Мери и вероятно нейната заповед, включват:
Garrard & Co. – Кралски бижутери; доставяли бижута и ремонтирали предмети за кралица Мери.
Asprey of London – Производители на луксозни стоки и аксесоари.
Dents – Производители на ръкавици.
Fortnum & Mason – Изискани храни и провизии.
Creed – Парфюмеристи, които посочват кралица Мери като свой клиент.
Wilkinson Sword – Производители на остриета и церемониални мечове.
Worcester Porcelain – Доставяли порцеланови изделия.
Много от тези компании рекламирали „По назначение на Нейно Величество Кралица Мери“ в маркетинговите си материали по време на нейния живот.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 12:23 от Chonsi

# 66
  • Някъде там
Датчани и шведи на 25-ата годишнина на моста Йоресунд.
Йоресунд е комбиниран автомобилно-железопътен вантов мост над протока Йоресунд, съединяващ градовете Копенхаген на остров Шеланд, Дания и Малмьо (Швеция) на Скандинавския полуостров.
Много хубави и двете дами. Страхотен цвят е костюма на Мери.

# 67
Принцът на Уелс присъства на събитието по случай двегодишнината на програмата „Homewards“ в Шефилд.

Началото на Кралската седмица - годишното посещение на краля и кралицата в Шотландия, където те отсядат в двореца Холирудхаус. Първо днес е Церемонията на ключовете.

# 68
  • София
Ooooo, Мери се страхотна - красив цвят за лятото, перфектно стоящ костюм. Единствено не ми харесва блузата, с друг цвят би било по-добре.

Всички изглеждат чудесно и в добро настроение. Силвия е без бастун, дано вече е добре

Мостът Йоресунд е страхотно съоръжение, имах удоволствието да мина по него преди вече доста години, гледката
Скрит текст:

# 69
Заболяха ме очите от костюма на Мери, всичко в един цвят е прекалено. А блузата си е направо неподходяща, костюма не бих казала, че седи много добре.

# 70
Монохромите са съвсем актуални. Интензивен цвят е,  но за мен не е прекалено. Мери ми харесва.
(Соня, грешка) Силвия очаквано е с "бабешки" обувки, но след трамвата е разбираемо. Изглежда свежа.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 14:14 от peneva_a

# 71
  • София
Монохромите са съвсем актуални. Интензивен цвят е,  но за мен не е прекалено. Мери ми харесва.
Соня очаквано е с "бабешки" обувки, но след трамвата е разбираемо. Изглежда свежа.
Това е Силвия.
Мери е страхотна. Всичко ми харесва.

# 72
На мен Мери днес не ми харесва. Сякаш е различна от обичайния си стил и за мен не се е получило добре. Но инициативата е хубава.

# 73
Амбициозен инфраструктурен проект, подкрепен от Негово Кралско Височество Принца на Уелс, ще трансформира достъпа до футболен клуб Mousehole AFC, създавайки нови възможности за спорт, обществени събития и намалявайки задръстванията в местното село Пол.

На 30 юни 2025 г. започнаха строителните работи по нов път за достъп, който ще обслужва Mousehole AFC, сезонния къмпинг на клуба, и съседния крикет клуб Paul. В продължение на години единственият път до клуба е бил през тясна, осеяна с дупки улица през селото, което е довело до проблеми с трафика, повредени превозни средства и логистични главоболия за гостуващите отбори и привърженици.
След като чуха за проблемите, пред които е изправена местната общност, Принцът и Херцогството на Корнуол започнаха да работят с CRH, световен лидер в строителните материали, за да видят дали могат да помогнат за разработването на трайно решение.

Саймън Тейлър, ръководител на проекта за Mousehole AFC, каза:
„В рамките на една седмица бях на среща в Teams с Мартин Райли, който беше поканен от Негово Кралско Височество, за да види какво може да се направи, за да се помогне за ремонта на съществуващия път.
Две седмици по-късно Мартин посети клуба. След като сам се запозна с пътното платно, той бързо осъзна, че пълният ремонт не е осъществим. След като вече беше осигурено разрешение за строеж за алтернативна точка за достъп, насочихме вниманието си към възможността за изграждане на чисто нов път.
Безброй срещи – както на място, така и виртуални – по-късно събрахме невероятен консорциум от местни и национални компании, които отделиха своето време, ресурси и експертиза, за да осъществят тази мечта.“
Строителството се извършва безплатно за клуба, благодарение на щедрите дарения от партньори.

Принцът на Уелс каза:
„Виждал съм многократно, че обществените центрове са от съществено значение за осигуряването на пространства, където хората да се събират, да изграждат по-силни общности и да им позволяват да процъфтяват. Привилегия е да мога да помогна на местната общност да получи достъп до Mousehole AFC. Бих искал лично да добавя благодарностите си за целия упорит труд, който е вложен, за да се случи това. Очаквам с нетърпение да видя новия път възможно най-скоро.“

Саймън Тейлър добавя:
„Специални благодарности на Мартин Райли за неговата всеотдайност и насоки, на главния изпълнителен директор на GRS Group Джон Фишър – без чието ръководство на проекта не бихме могли да продължим напред – и разбира се на Негово Кралско Височество Принца на Уелс, чието участие направи това възможно.“
https://www.mouseholeafc.co.uk/prince-william-champions-new-acce … or-mousehole-afc/

# 74
Харесва ми Мери.
Оранжевото/кораловото явно е от цветовете на сезона, а Мери винаги много умело вплита модерните тенденции в гардероба си.

Тоя мост е много известен Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт