Кралски работи и клюки - юли 2025

• 90 996
  • 1 319
  •   1
Отговори
# 1 290
Роклята на Даяна е била по изцяло нейна идея, толкова й е позволило въображението, тя е настоявала за всички тези елементи - бухнали ръкави, шлейф и всичко. Просто комбинацията от елементите не изглежда добре.
Скрит текст:
„Роклята беше изпълнението на нейната принцеска фантазия“, пише биографът Тина Браун, според Vanity Fair.

„Тя настояваше за бухналите ръкави и плаващата коприна, шестметровия тафтен шлейф, пристягащата талия и античната дантела, бродирана с перли и пайети.“
Кралският дизайнер изработва специален чадър с дантела

От показаните рокли в последните страници тези на Максима, Мери, Даяна са ужасни за мен. На Даяна съм я виждала в музея и изглежда голямо недоразумение. Но пък съм впечатлена от сватбената рокля на Маргрете, не очаквах толкова класически модел, предвид личността й. Роклята е много красива и е наистина вечен модел. Донякъде харесвам роклята на Летисия. Най-много ми харесват сватбените рокли на Катрин, Шарлийн и белгийката Стефани.

# 1 291
  • Пловдив
Когато видях за първи път роклята на Даяна много ми хареса. И дълго време ми харесваше. Сега ми е носталгично-ретро-смешна.
От другите показани рокли нито една не ми допада. Включително и на Грейс. И на Маргарете.
От съвременните на Кейт почти ми харесва, на Меган - втората рокля и на Пипа шаферската.

# 1 292
И, да, на Пипа шаферската, особено в гръб беше впечатляваща 😃

# 1 293
Така наречения "лъскав плат" обикновено е копринен - скъп, красив и изключително подходящ за сватбена рокля. Какво остава за принцеса.

Роклята на Грейс Кели и на мен не ми харесва, но изглежда добре и днес.
Докато роклите на Даяна и Фърги са типични 80тарски дизайни и ако тогава са били върхът  не издържат теста на времето. Може някога пак да са актуални.
Но има такива, които винаги изглеждат добре - класически, изчистени линии, елегантна дантела, умерена украса от елементи като панделки, копчета, драперии.
Малко информация за платовете, от които обикновено се шият булчински рокли - https://melange-store.weebly.com/page1.html
Скрит текст:
Атлаз– в превод от арабски, означава „гладък”, плътна копринена или полу-копринена тъкан с гладка блестяща повърхност. Атлазът може да бъде направен от естествена коприна или от смесени влакна. Атлазените булчински рокли са изключително елегантни. Много често дизайнерите обичат да комбинират атлаз с труги тъкани, с матова повърхност, с дантела, пера, мъниста и перли, създавайки по-модерни и изискани модели. Помнете – това е тънък плат и не е подходящ за сватба през студените сезони. Имайте предвид, че естествения атлаз и лесно се мачка и набръчква.

Коприна – един от най-скъпите материи, наричат го „перлата сред платовете”. Тя има блестяща и съвсем гладка повърхност. Този плат е високо ценен не само заради красотата му, но и заради зравината. Един от недостатъците на 100% естествената коприна, както и на останалите естествени платове, е че много бързо се намачква. Затова сватбена рокля от този плат трябва да се скрои и ушие изключително внимателно точно по фигурата на булката. Подгъвите да се обработят прецизно, за да не се измъкне плата в най-неподходящият момент.

Имайте предвид една малка особеност на този плат – той оптически разширява, което може особено да си проличи на снимките от сватбата. Така че, може би е добре, по-закръглените дами да избягват този плат.

Ако си избирате модел със свободно падаща пола, то най-подходящата материя в случая е крепа. Характера на този плат може да е различен – има тежък креп, така и лек. Може да бъде от естествени копринени влакна или от изкуствени. Плюсът на този плат е, че практически не се усуква и разтяга и заради това е подходящ за най-различни кройки и модели. Също така крепът лесно се декорира, например с дантела, и се съчетава добре с различна украшения. За сватбени рокли най-често се използва креп с гладка повърхност.

Брокатът, както и крепа, е също плат, който съдържа копринени влакна. През средновековието в броката са втъкавали нишки от чисто злато или сребро и затова той е бил една от най-скъпите материи. Днес, разбира се, технологията е съвсем друга, но платът си е запазил блясъка. Златният или сребрист брокат е един от най-актуалните материи за сватбени рокли. Тези рокли стоят разкошно, бляскаво и оригинално. Изключително подходящи за сватбени тържества в по-студените месеци, заради плътността и тежестта на този вид плат.

Сатен – плат с гладка, копринена лицева повърхност, отличава се с голяма здравина и е една от най-често използваните материи за булчински рокли. Тази тъкан се прави от памучни или синтетични влакна и в зависимост от това, той може да матов или по-блестящ характер.

Шифонът сам по себе си е прозрачен плат и се използва се за декориране на рокли от атлаз, коприна и други материи. Шифонът създава около булката един въздушен ореол, приличащ на пухкав облак. Понякога, той се слага на няколко слоя, когато искаме драперията да стане още по-пищна. Тази тъкан идеално подхожда на рокля с традиционна кройка и свободно падащ силует на полата.

Органза - тънка, твърда и прозрачна тъкан. Може да бъде копринена, вискозна или полиестерна. Има блестяща и матова органза. На пипане е твърда, стои като колосана и здраво държи форма. Затова се използва най-често за кройки на пищни ръкави, волани, къдрици, високи яки или за фусти.

Тафта – изключително популярен в момента плат за булчинкси рокли. Има гладка и блестяща повърхност. Има стегната тафта – рокля, направена от този плат не се разтяга и размъква. Тоалетите от тафта най-често се украсяват с копринен тюл, дантела, цветя, перли или стъклени мъниста. Роклята от този плат е подходяща за всеки годишен сезон.

Сватбена рокля от кадифе – изключително за истински, изискани дами. Тази материя се използва предимно за вечерни рокли, но е идеален за зимна сватба. Този красив тежък плат, с блестяща повърхност – няма да ви остави да замръзнете и ще ви стои чудесно. Това е благодродна материя, затова изберете за нея семпла и елегантна кройка, без излишни украси или прекалено пищни елементи.

Като заключение ще кажем няколко думи за този плат, който от далечни времена се е използвал за декорация на най-изисканите тоалети. Говорим, разбира се, за дантелата. Едно време тя се е плела само ръчно и заради това е струвала и много. Преполага се, че първите дантели са се почвили в Италия, през 15-16 век. Въпреки, че отдавна това истински украшение се прави с машина, и сега най-много се цени ръчно направената дантела. В булчинските рокли тя се използва за всичко – от декорация на поли, ръкави, маншети, воали и корсети до цели булчински тоалети.
В същност коприната е само това - скъпа и красива. Крайно неподходяща за официален тоалет в чистия й вид - мека, лигава(плъзгаща се), не понася бодове и се мачка ужасно.

Супер интересна статия за подробностите и детайлите на роклята на Даяна, които е правят (в моите очи) пълен провал - https://www.viewsofia.com/article/48516/Svatbenata-roklya-katast … -Printsesa-Dayana

Топ снимка (за мен) от всички снимки на всички сватби за последните 20 години:

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 11:45 от dariVale

# 1 294
Роклята на Катрин е перфектна, тъй като напълно отговаря на ранга ѝ - булката е бъдеща кралица и кралица майка. Сара Бъртън е постигнала съвършения баланс между царственото, традиционното и съвременното.

Роклята на Грейс Кели е буквално вечна (както и на Катрин) - просто никога няма да изглежда демоде. Затова е булчинската рокля на 20. век, а тази на Катрин - на 21. век.

Роклята на Пипа пък е най-обсъжданата шаферска рокля и става най-прочутата в света.
Въобще сестрите Мидълтън нямат грешка. Продължавам да се изумявам какво съвършенство беше Пипа, но не засенчи булката - и двете сестри светеха със собствените си светлини.

Винаги съм се чудела защо толкова превъзнасят роклята на Даяна. Та тя е какофония - направо ме заболява главата, като я гледам. За да има от всичко по много, се е получило такова безформено нещо, в което булката напълно се изгубва. Така ли пък е нямало кой да я посъветва да понамали от някой детайл... И за капак - букетът ѝ -  и той е огромен.
Но пък по-грозен букет от този на Мете не бях виждала - 100% е традиционен,  но все едно е рогозка.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 12:35 от Ирена_

# 1 295
Пипа беше уникална шаферка и за каква любов говорим между две сестри, да позволиш сестра ти също да е в бяла рокля на сватбата ти без да те е страх, че може да те засенчи.

На мен и сватбената роклята на Пипа
много ми хареса. Истинска кукла беше и за мен тя е класически модел, който никога няма да изглежда демоде.

# 1 296
Да, и сватбената на Пипа е много удачна и красива.
За мен роклята на Кейт е скучна. Нищо не е постигнала Сара Бъртън. За каква кралица майка мислим и говорим за 30-годишна жена 🙄

Англичаните май нямат традиция - бялото да е само за булката. Ходят си в бели рокли и костюми по чуждите сватби, не се ограничават.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 13:54 от птица

# 1 297
Да, роклята на Пипа отзад е впечатляваща, най-известната шаферска рокля. Харесва ми увереността на Катрин + силната връзка със сестра си. Много малко жени биха позволили близък да се появи с такава рокля и с такава централна функция.

# 1 298
Невиждано досега видео на танцуващите Катрин и Джордж на детски рожден ден преди години.
"Едно момиче, чието семейство са приятели със семейство Уелс от дълго време, сподели спомен от партито за петия си рожден ден“.
https://x.com/anghkooey_me/status/1950827141588774976

# 1 299
Ако пищната рокля на Кейт от Сара Бъртън е скучна, какво да кажем от тази обикновена зле скроена рокля на Живанши?

Роклята на Южени също беше много пищна и красива.

# 1 300
Аз също не харесвам на Кейт роклята, чашките отпред изобщо не бяха изпипани и ефектът не беше добър.
На втората рокля пък жилетчицата отгоре разваляше впечатлението.

Е, рано е да говорим за рокли на века Simple Smile тепърва колко булки има да гледаме, живот и здраве Simple Smile

# 1 301
Сега като коментираме булките, не мога да си спомня шаферката/кумата на Меган с каква рокля беше?
Любимата ми кралска булка е Катрин, по-красива и нежна от статуетка. Булчинската рокля на Пипа също беше трепач. Обожавам сватбени рокли с дантели.
Южени също беше много красива булка. Беа също ми хареса на мен.

# 1 302
Роклите на Катрин и Южени са точно рокли за кралски особи - царствени са. Ако ги облече обикновена булка, ще изглежда много претенциозно и направо нелепо, особено тази на Катрин.
На Беа не ми харесва, но много уважавам сантименталната страна на избора ѝ.

За мен Катрин е най-красивата и изящна булка, която някога съм виждала, а застанала до Уилям, издокаран в червена униформа, все едно се беше материализирала от приказките.

"Скучната" рокля Joy:

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 15:09 от Ирена_

# 1 303
Херцогинята на Единбург, главнокомандващ на Кралските инженери по електротехника и машиностроене, посети два от техните батальони в щаба им, за да отбележи 25-годишнината им миналата седмица.

И да заварява няма страх Софи.

Меган имаше ли изобщо шаферка? До колкото помня нямаше, само малките деца.
На Южени беше Беа.

# 1 304
Страхотна Софи

Общи условия

Активация на акаунт