„Излекуван“ от гастрит, а всъщност с чревна непроходимост 🗣️

• 378
  • 13
  •   1
Отговори
Споделям това, защото още не мога да повярвам с какво се наложи да се сблъскаме аз и семейството ми.

Вчера баща ми (възрастен човек, досега без сериозни здравословни проблеми) започна да се оплаква от болки в корема, които се засилваха все повече. Следобед са го изпратили с линейка в спешното на болница „Тракия“ (Парк) в Стара Загора. Направиха му кръвни изследвания, скенер, консултация с гастро и хирург, чакахме там около 5 часа, и накрая му поставиха диагноза „остър гастрит“.
Никой не спомена друг възможен проблем, нито предложи допълнителни изследвания.
Тъй като обяснението звучеше „безобидно“, баща ми сам отказа хоспитализация, след като му казаха буквално: "Два дни ще стоиш и ще си готов да си ходиш." 🤦

Но болките не спряха. Въпреки лекарствата, които му изписаха и поставиха венозно още там, цяла нощ не можа да спи.
Днес вече се превиваше от болка. Казах му, че така няма да го пусна да се прибере на село, и го заведох в спешното на УМБАЛ „Киркович“. Там му направиха обстоен преглед от хирурзи, нов рентген, и го приеха по спешност. Поставиха му сонда, системи, катетър и започнаха лечение.

❗Диагнозата: чревна непроходимост.

Дори аз, като НЕлекар, не мога да си обясня как въобще може да се сравнява гастрит с чревна непроходимост!?!
Оказа се, че част от проблема се е виждала още на предишния скенер, но никой не каза и дума. Единственото, което чухме в Тракия, беше „гастрит“...

Благодарение на навременното второ мнение състоянието му вече е стабилизирано. Сега чакаме да видим дали ще се стигне до операция или ще се размине.
Дано! Но си давам сметка, че ако го бях оставила още 12–24 часа у дома с тази болка, можеше да говорим за нещо необратимо.
В този случай, добре че съм „Тома Неверни“...

Не обвинявам никого, че не е настоял да остане в болницата. И аз не настоях.
Обвинявам системата, в която човек с реална патология получава формална диагноза и си тръгва, без изобщо да знае какво реално се случва в тялото му.

Няма да се занимавам с жалби – не вярвам, че ще променя нещо.
Но знам едно – на близките си, на познатите и непознатите тук ще казвам винаги:
внимавайте в коя болница влизате и кой ви гледа скенера.
В „Тракия“ кракът ми повече няма да стъпи. И ще го повторя на всеки, който ме попита!

Колкото и да е „западнала“ държавната ни болница в града, там реално има ЛЕКАРИ.
В другите болници явно има само СТАТИСТИ.

# 1
Много е нелепо това което ви се е случило,за щастие ще свърши добре.
Мога само да кажа че има лекари които не си вършат работата и за жалост това нехайство се заплаща с човешки животи!
Аз ей така преди Великден изпитах много силни болки в корема и бяха почивни дни отидох направо в спешното,мъжът ми ме остави да чакам а той се прибра с децата , защото са малки и нямат работа там. Аз си останах да чакам и дойде една лекарка попита какво ми има обясних и тя ми каза,че ако ме прегледа и се наложи да остана ще трябва да го направя а а ко не искам да бъда хоспитализирана да отида в някакъв кабинет на другия край на града. Аз се ядосах защото бях чакала повече от час и ме болеше ужасно,развиках се че съм с малки деца,боли ме и не мога да се разхождам и искам просто да ме прегледат ,направи една физиономия и ми каза да вляза
Отново продължи чакане ,взеха ми кръв пуснаха ми бускулизин и ме пратиха да си ходя с диагноза гастрит
Пих лекарства и за щастие ми мина след няколко дни,но защо трябваше да има уговорки преди дори да съм влязла за преглед? Щом човек е отишъл там значи не е ок

# 2
Добре, че не е било нещо животозастрашаващо при вас.Явно това е схемата в частните болници: "Дай да прегледаме, да напишем нещо безопасно, да вземем парите, и да не се обвързваме с нищо сериозно.“ ..Или да те претупат набързо, а ако не им се занимава да те пратят другаде с извинението, че иначе взимат много пари.Само докато чаках там, върнаха и препратиха 5-6 души с обяснението "Ако не желаете или не се наложи прием, ще ви струва над 200 лв, така че по-добре отидете другаде" Е това сериозно ли е за спешно отделение ?!?!
Пази Боже да не си сложат главата в торбата с по-сложен случай.

# 3
Чудя се какво ли ще стане ако е нещо животозастрашаващо и нямаш осигуровки
Сигурно ще те оставят на произвола,все пак нямаш  здравни ....

# 4
Чудя се какво ли ще стане ако е нещо животозастрашаващо и нямаш осигуровки
Сигурно ще те оставят на произвола,все пак нямаш  здравни ....
Или ще те пратят да си ги платиш и да им занесеш документ със "зелен печат", или те приемат и си плащаш като поп после.Те май повече на това разчитат частните болници, не на друго за съжаление 😑

Ето сега се връщам от Окръжна с информация за баща ми.Преди по-малко от 6 часа са го оперирали и са отстранили част от червото му (било е некротизирало)..И пак добре че съм "Тома Неверни" и го заведох там за второ мнение, защото ако го бях оставила до сега, вече или щеше да е с перитонит или щяхме да организираме погребение в по-лошият случай.За това и създадох темата, защото не мога да си намеря място тези дни от безумието и безхаберието на някой...

# 5
Бързо възстановяване!
Аз не вярвам на лекари! За щастие не са ни се случвали толкова страшни неща,но когато децата се разболеят и ги водя при личната,виждам абсолютно неадекватно лечение
Цял лист рецепта и ме праща на аптеката до кабинета да ги купя и естествено след седмица сме пак там .... И така докато намерих лекар който успява да помогне на децата ми

# 6
Съжалявам за баща Ви, бързо възстановяване му желая, но по каква причина се получи тази непроходимост? Имал ли е предшестващи проблеми, операции? Защото аз съм с такава операция, но при мен причината беше предходна операция от апандисит и лекарите бързо се ориентираха. А иначе болките са предимно горе и е възможно да се предположи остър гастрит.

# 7
Съжалявам за баща Ви, бързо възстановяване му желая, но по каква причина се получи тази непроходимост? Имал ли е предшестващи проблеми, операции? Защото аз съм с такава операция, но при мен причината беше предходна операция от апандисит и лекарите бързо се ориентираха. А иначе болките са предимно горе и е възможно да се предположи остър гастрит.
Благодаря!
Не, няма предходни операции.Там е въпросът, че някак ми се струва неадекватно след рентген и ехограф, да не видят поне нещо, което би подсказало, че не е категорично гастрит.

# 8
Не се вижда достатъчно добре на рентген, още по-малко на ехограф. И при мен не се виждаше.

# 9
А как се установява тази непроходимост?
Аз имам две коремни операции и затова питам

# 10
При мен симптомите бяха много силни болки в корема и непрестанно повръщане. Сложиха ми сонда и никаква храна и вода, само системи. На третия ден операция.
Не при всички коремни операции се получава, само при такива на червата, както при мен, апандисит. Недобре изчистено възпаление и последващи сраствания на същото място.

# 11
При него нито повръщане имаше, нито гадене, нищо.Единствено се оплакваше от силни болки в корема.Първо в горната част, после под пъпа в дясно.
Дева, не мога да се съглася че не се вижда.Явно не всеки "вижда" това което гледа..Ето вчера като го приеха в държавната, още след снимката казаха, че го приемат веднага, защото "тънките черва са на две нива", което после разбрах означава, че има въздух/течност в самото черво.На прост език "запушване" казаха лекарите.
Днес допълниха, че няколко часа разлика и е щяло да се стигне до перитонит, защото некротизиралото черво е пропускало по малко...

# 12
Не знам за него. Мен в държавна болница ме гледаха, Окръжна в Пловдив , няколко пъти, 3 дни. Нямаше 100% доказателства за непроходимост. Има много газове в червата, които замъгляват картината. Може би на скенер се вижда ясно, но преди 20 години не беше масова практика, само рентген и ехография. 2 рентгена и 3 ехографии, че бях с прясна операция, преди 45 дни.

# 13
Пази боже от лекари Confused

Общи условия

Активация на акаунт