Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 10 027
  • 213
  •   1
Отговори
# 30
  • софия
Момичета, знам, че препоръчвате при настаняването да не се носи почти нищо, защото там може да се купи всичко, но някак не мога да си го представя. Никога не ми се е налагало да живея в немой дом. Хем знам, че нейните си битови неща ще си ползва като се прибира - възглавница, завивки, спално бельо, хем се притеснявам да не забравим да купим нещо, което ще ѝ трябва. Единственото сигурно е мултикукъра. Мисля, че и прахосмукачка ще трябва. Някаква вертикална. Примерен списък да имате? Освен това едно е да го мислиш, друго - реалността. Уж съм започнала да правя нещо по помещения (то ще е една стая и баня с тоалетна, но като имаш всичко, не осъзнаваш какво трябва) и все пиша и пиша... А и много съм свикнала да пазарувам онлайн и експлоатирам много Тему за разни дребни домашни дзвъчки. Ще имаме седмица да организираме битуването.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 16:17 от zvаnchе

# 31
  • София
Игривата слива има списък. Аз ги изтрих.
Но ние отидохме, огледахме се и се запътихме към Икеа, където купихме всичко за което се сетихме, че има нужда.

Това, което не можете да купите, са основни лекарства - обезболяващи, противогрипни, капки за нос, смучещи за гърло и ако има нещо по-специфично.

Ние там купихме и цвете в саксия, принтирахме снимки на семейството и приятелите и ги сложихме в рамки. А това бяха неща за които не бяхме помслили. Но това, че след два дни аз ще тръгна и тя ще остане сама, някак изведнъж стана реалност. Бяхме се сетили да вземем любима чаша, плюшена играчка, книги, постер... И това бяха най-важните неща. Всичко друго може да се купи и в последствие. Адаптацията е тежка и ще има нужда от всичко, което ще е емоционална помощ. Поне според мен.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 16:28 от etomira

# 32
  • софия
Точно заради емоционалната адаптация не ми се иска всичко да купуваме оттам. Ако щеш и одеяло. Плюшките са ясни, чаши - също. Харесва ми идеята със снимката. Има мобилен принтер.

# 33
  • София
Сега, при нас се случи така, че ние тръгнахме с два куфара и една торба лекарства. Всичко взехме от там.
Нашият списък е по-пригоден за момче, но всеки ще си сложи каквото реши за добавка. Слагам в скрит текст примерен..Добавяше си през годината още някакви неща, като шарено килимче например/инициирано от гаджето, разбира се/.
Скрит текст:
Приключението Брюксел започва. Да се заемем с най-важното. Оборудването на още един мини дом за нашите деца. Предвид това, че те милите все още не могат да се подредят както трябва е хубаво да не ги затрупваме с излишни за тях неща/хипер, мега, необходими за нас обаче посуди и посудички.
Започваме от завивките.
Два комплекта чаршафи. Протектор за матрак. Одеяло, завивка, възглавница, / в нашия случай, всичко комплектовахме от белгийската Икеа. Хавлии- за ръце/лице, за тяло, тук според потреблението. Кухненски кърпи- гъби за миене на съдове,
Тенджера за готвене-средна, касерола с капак, тиган незалепващ. Комплект лъжици за готвене, за хранене, нож за рязане, ножица. Допълнителни бурканчета или подправки те си купуват, като започнат да си готвят.
Кутии големи за съхранение-две.
Кутии по-малки за бельо, чорапи
Закачалки, включително и вертикална кутия с 6 отделения.
Пластмасова кутия за съхранение на лекарства.
 Лампа настолна.
Купички за хранене, дълбока чиния, плитка чиния по 4 бр.
Чаши за вода, за чай. Моят младеж не пие кафе. Ако пропие, ще си купи.
Още е рано, но някъде в август, Икеа обявява своите промоции, в които миналата година имаше кампания- Оборудване на студентска стая/ Обзавеждане на кот/. Много ми бяха полезни, особено с комплектите си тенджери и лъжици..
По принцип белгийската Икеа доставя до пункт за взимане. Моят младеж се справяше успешно с носенето на багаж, но момичетата не вярвам да могат да мъкнат тежките неща. Което може да им спестите с доставките им го спестете.

# 34
zvanche,
няма да ти дам готов списък (за всеки е различен), а идея как да го направиш.

Списък за "Нещата, без които не можем":
 - една седмица пишеш всеки предмет, който тя ползва. Може да ги направиш на видове - дрехи, козметика, домакински уреди, учебни пособия .... Почваш - ставане, миене на зъби (паста и четка), сапун (течен/твърд) и т.н.
Защо една седмица - рутината, ритъма на живот се дели на седмици, има работни и почивни дни.
- после правиш промени по сезони - най-лесно си личи при дрехите.
- извънредни събития - разболяването задължително е тук, пратете ги с основни лекарства, тези, които знаят, че им действат - мислите "настинка" - веднага се включва хрема, температура, кашлица и т.н. Тук може да включите хобита и по-официални дрехи за рожден ден, клуб и т.н.

Когато списъкът е готов - първо гледате кои са задължителни и кои могат да се заменят. Елементарен пример с белачка за картофи - за моето дете е задължителна (вече я купува на място и след 4 държави си имаме колекция), друг яде картофи рядко и ще ползва нож (задължителен за всички), трети човек въобще не яде картофи.
След това разделяте какво се взема от тук в куфарите и какво се купува на място.
Така за 10-на дни ще имате 95% яснота. Винаги нещо се забравя, но се компенсира с допълнителна сума за пазаруване в Белгия. Или пращане на колет от България.

# 35
Аз ще добавя какво съм записала в моя списък: матрак, покривка за леглото, СТОЛ!!!, стирка, леген, четка за тоалетна, чанти за пране, игли+конци, сешоар. Не че не могат после да си ги купят, но за стола да си знаете, че нямало. Опитвам се да не мисля за раздялата, защото отсега ми се къса сърцето, но.... трябва да ги пуснем.

# 36
  • Пловдив
Вчера тъкмо изнесохме студентката от първат аи квартира, тя беше баня и една стая, в която имаше легло, бюро със стол, гардероб и хладилник. Миналия септември си спомнихме как влезнахме в малката празна квартира и как моята принцеса се разплака, аз с нея. Ние живеем на 80 км, но пак трябваше всичко да се купи за нея. Сега като изнасяхме видях как съм се престарала. Какво купихме и занесохме:
Скрит текст:
Матрак нях поръчала он-лайн, от Юск имат добри намаления или Икеа.
Сет чаршафи, пак могат да се поръчат, но нали трябва да се изперат преди ползване.
Сет с кърпи, това също го изпрах от вкъщи.
Една малка тенжерка и тиган, не ги е използвала хич. Само на ейр фрайера работи, та затова си взимаше от еднократните подложки.
Малък сушилник.
Чайник за топла вода и една малка кафемашина на Неспресо.
Кошче за тоалетната, както и четка.
Чаши, вилици, лъжици но по две или три.
Бях и взела един комплект за почистване на стаята, с мокри кърпи, защото е много малка и прахосмукачка няма къде да я съхранява. Освен това и една малка метла с лопатка.
Това всичко може да се вземе от Икеа, а дребосъци и украси препоръчвам: https://www.action.com/nl-be/?msockid=173da104c53866eb1c28b4f5c470675c
Малко препарати за банята.
За да украсим стаята и взех едно цвете, освен това весел будилник.
Тя си взе косметиката коята ползва.
За дрехите - направо взимайте есенно-зиммно. Септември и да е по-топло, ходят с дънки и тениски. Яке за дъжд задължително, но хубаво, най-много то се използва.
Ако спортува, да си вземе спортноте дрехи, бански ако плува и т.н.
Задължително ако пие нурофен или нещо за главата, разбира се че може да си купи, но аптеките тук не работят така както в България.
Моята много обича луканка и теменужки, е още първия ден се поряза жестоко, та превързочни материали за плюс за такива ситуации.

Надявам се да съм била полезна

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 17:31 от pepsun

# 37
  • София
biborana, нищо лично, но тотално ме загуби с този списък. Направо се загубих още на първа точка.
Добре е да се огледа, какво има в самата стая като обзавеждане. В нашата имаше стол и матрак.
Относно дрехите, ние не занесохме всичко наведнъж. След месец му изпратихме по-дебелите с колет.
Добавям.
Скрит текст:
Чехли домашни, джапанки за баня, ютия, щипки за пране, оборудване за кухня/ веро, гъба , препарати за пода, за петна, за пране не купуваме защото има заредени в пералнята на общежитието. Подложки за хранене, салфетки, килим,

# 38
Аз имам друг въпрос. Понеже оня ден наемодателят ни информира, че отпадъци от това, което ще занесем, не могат да се изхвърлят в контейнрите на общежитието (кашони, пластмаса и т.н.), та къде, под ягодите, се изхвърлят тези неща? Някъде се плаща или си ги режеш на дребни парченца и по шепичка ги хвърляш в контейнера (за месец ще успее да се оттърве)?

# 39
  • Sofia
Трябва да има в общежитието график кой боклук кога се прибира, за кашони и подобни опаковки минават май 2 пъти в месеца. Изнасят се на вързопче пред сградата в конкретния ден.

Прахосмукачка не мисля, че е нужна, една метла е достатъчна. А може и в някои общежития да има общо прахосмукачки.

На дъщеря ми ѝ беше кеф да си докупува разни неща, сама да си направи уютно. Ние купихме от там всичко първоначално, от вкъщи си беше взела одеяло, 1-2 плюшени играчки и картички от Комиккон.
Като уреди ѝ е много полезна каната за чай и кана брита, които взехме заедно, после си купи еърфрайър.

# 40
Трябва да има в общежитието график кой боклук кога се прибира, за кашони и подобни опаковки минават май 2 пъти в месеца. Изнасят се на вързопче пред сградата в конкретния ден.

Като уреди ѝ е много полезна каната за чай и кана брита, които взехме заедно, после си купи еърфрайър.
Това е важно - водата им по принцип става ли за пиене или трябва да се купува от магазина? Ако с Брита е годна, никак не е зле.

# 41
  • Sofia
Не се сещам да сме пробвали директно от чешмата и не знам, но с каната е супер. Основната идея беше да не мъкне бутилки с вода от магазина.

# 42
  • софия
Т.е. сипва вода от чешмата в каната?

# 43
  • Sofia
Т.е. сипва вода от чешмата в каната?
Да.

# 44
  • София
Моята също купи Брита и сипва вода от чешмата. Прахосмукачка и метла си има в квартирата. По-добре първо идете и вижте какво има и после пазарувайте.

Общи условия

Активация на акаунт