Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 12 216
  • 248
  •   1
Отговори
# 45
  • софия
Знам, че е празно. Кухненски бокс, баня и креват без матрак. Общежитие със стандартно минимално  обзавеждане. И по-добре.

# 46
В Белгия много внимават да не изхвърлят годни вещи. И в контейнерите се хвърля само боклук (разделно разбира се).
Затова в общежитието в Льовен има безплатен базар - при напускане в отделна стая задължително оставят всичко, което може да е полезно на друг и няма да носят обратно. Наистина всичко - дори полупълни кутии с нескафе, недовършени флакони с шампоани, балсами за коса, естествено дрехи (без бельо), чаршафи, шалтета, кухненски неща (ножове, чинии ....) и каквото се сетите. Дъщеря ми казваше, че е имало много на брой якета и шалове - предният обмен е бил със студенти от южна Азия, на които им е излишно да си носят зимните дрехи.

Новодошлите  могат да си вземат по няколко неща по избор. Непоисканите вещи ги пакетират и ги дават за благотворителност. Поне така казват. Ако са малко неща - стоят до следващия семестър.

В общежитието в Италия при напускане вещите също се събираха, но директно ги дават за благотворителност.

И на запад това не е признак на бедност, а на отговорност към природата. По-малко боклук и спестени ресурси за производство на нови вещи.

Не убеждавам никого да взема и да ползва неща втора употреба. А само, че при тях това не е срамно и не е признак на бедност. Още повече, че няма огромен склад. По-скоро може да се вземат някакви дреболии.
Ако има такава възможност, ще ви кажат при настаняването.
Но при напускане - задължително се оставят годните неща.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 22:31 от biborana

# 47
Аз също започнах списък. В сайта на Икеа си направих уиш лист и така ми седи готов - някои едри неща ще поръчаме с доставка до адрес /матрака/, други вероятно ще си вземем от магазина или други подобни като Актион и медиа маркт/кул блу. Но така ми е лесно - всичко на едно място и визуализирано и добавям като се сетя нещо.
На място ще пазаруваме всичко без дрехите и обувките - не искам да претрупваме.
За лекарствата си имаме списък за пътуване - ще го разширим малко.Имаме уговорка с личната да се видят преди заминаване и да й спретне рецепти за алергията и прочее.
За водата - имаме малък филипс смарт диспенсер у дома - видях че има такава и там - харесва си го и също ще ползваме. Ако не - има филтри на филипс които лесно се закачат за чешмата/с накрайници вървят/.
В момента ходи по профилактични прегледи различни + зъболекар. Здравна карта сме извадили, но видях че за спешното искат талон с кръвната група - и това подготвихме.
Предстои компютър - предпочитам да го носи оттук и да е с международна гаранция и софтуеъри /въпреки че видях че офис 365 предлагат и за студентите в унито...

Да питам друго - има ли прелитащи буби /миризливки, бръмбари и прочее/ - проблем ни е и се чудя дали да взема да залепим мрежа на прозореца... Мерси!

# 48
  • софия
Какъв е този талон с кръвната група? Трябва да отиде в някоя лаборатория ли?

# 49
  • Пловдив
Тест за кръвна група не са ми го искали никога досега. Имах едно картонче преди 19 години, но знам, че при нужда се прави в спешно отделение за отрицателно време. Аз не бих се занимавала с това.
Zvanche, виждала си стаята и имаш представа какво ти би искала да има в нея, но ако ще си с нея няколко дни ще имаш предостатъчно време да вземеш всичко необходимо. По късно можеш да поръчаш от България в Тему с доставка при нея ако искаш нещо.
Предстои раздяла и се насладете на времето заедно.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 08:19 от pepsun

# 50
  • София
Талонче с кръвна група няма и моят младеж.

# 51
  • Бургас
Здравейте, да си задам и тук въпроса.
За приетите в Howest изпратихте ли вече дипломите преведени към университета? С апостил ли трябва да са?
И съответно върнаха ли ви някакъв отговор за потвърждение, че студентът е окончателно приет.
Благодаря предварително на отговорилите.

Ние още чакаме превода с апостил, от фирмата ни казаха че отнемало 2-3 седмици.

И един въпрос - откъде на сайта на Howest може да се разбере каква е сумата за софтуера, който ще ползват?

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 10:33 от moni74

# 52
За талончето - така или иначе правихме кръвни и просто заявихме и това. Сигурна съм, че при спешни ситуации правят и на място. Просто обичам да съм си подготвена Simple Smile

# 53
  • Бургас
Всъщност на сайта на Howest има списък с всички страни, и там пишат какви са изискванията за дипломата. За България са:

Online check of diploma with PIN or Certified Copy or email from school with confirmation of graduation

От страните, на които изискват апостил, си пише само "Apostille". Явно при нас е можело и без.

https://www.howest.be/fs/documents/Admissions%20Howest_Diploma%20Requirements.pdf

# 54
  • Burgas
Здравейте, има ли магазин Икеа или подобни в Кортрийк и ако не, откъде най-близко може да се купят матрак, стол за бюро и други неща.
И, ако някой е ползвал кола под наем, моля да сподели.
Хубав ден!

# 55
  • Sofia
IKEA най-близо има в Лил във Франция или в Гент, като във Франция цените бяха +20%. Има и Юск някъде в района, от него купихме стол за бюро. Матракът го поръчахме през общежитието, защото цената, която предложиха, беше като в ИКЕА.

Кола взехме от летището в Шарлероа, като я бях резервирала предварително. Трябва кредитна карта задължително.

Ние си взехме Airbnb във Франция, защото цените са наполовина спрямо Кортрейк, а с кола е на 20 мин.

# 56
  • Бургас
В гугъл мапс ми дава два основни маршрута за Брюж.
Първият е Калотина - Белград - Загреб - Грац - Пасау - Нюрнберг - Франкфурт на Майн - Кьолн - Брюксел - Брюж /2555км за около 26ч само шофиране/.
Вторият е Калотина - Белград - Загреб - Любляна - Залцбург - Мюнхен - Щутгарт - Люксембург - Брюксел - Брюж /2567км за около 27ч шофиране/.
Ще съм много благодарен, ако някой сподели откъде е минавал с кола, някакви полезни подробности за пътя.

# 57
Здравейте,
Може ли информация купихте ли вече и откъде лаптоп за първокурсник 3D анимация в Howest?

# 58
  • Бургас
Нашият първокурсник е Cybersecurity в Howest, тази учебна година ще кара с неговия си лаптоп. Засега отговаря на изискванията им.

# 59
zvanche, искам специално да те поздравя за темата. Изключително полезна е. Моя близка ще минава по този път и благодарение на усилията ти, е доста структурирано всичко.
На теб се чувствам лично задължена, така че съм на разположение, ако има с какво да съдействам.

Общи условия

Активация на акаунт