Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 11 254
  • 232
  •   1
Отговори
# 75
Имам битов въпрос: как се събира и изхвърля боклука в Брюксел (за да знам каква кофа да търся)?

https://www.bruxelles-proprete.be/fr/tri-des-dechets

# 76
Звънче, в повечето случаи няма нужда от специални кофи. Сортира се в чували; които се продават на ролки в кварталните магазини. В Брюксел не са скъпи - 1-2-3е ролката за съответния вид отпадък. Къде се изнася боклукът, зависи от сградата, в която ще живее. Обществени контейнери за боклук по улиците няма. По-новите сгради имат помещения с различни контейнери, по-старите нямат такива и боклукът се изнася отпред вечерта преди съответния ден, в който ще го събират. Ако се изнася битов отпадък отвън, може да се слага и в кофа, за да не го разкъсват животните. Хубаво е да свикне да си следи графика на сметосъбиране в съответния район ако няма контейнери в сградата, защото ако пропусне датата, ще трябва да си пази боклука вкъщи до следващата.

Иначе чувалите за боклук може и да са доста скъпи -  живях в район до Брюксел, във фламандската част и ролката за битов отпадък струваше 10-20е за 10 плика.

# 77
Здравейте, да попитам платилите таксата за първата година с превод от тук,
какво потвърждение получихте че плащането е успешно?

# 78
Здравейте, да попитам платилите таксата за първата година с превод от тук,
какво потвърждение получихте че плащането е успешно?
Платих, потвърждение не получих. След 15.08., като им свърши отпуската, може да се свържете с тях и да попитате.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 16:43 от T04itsa

# 79
  • София
Нямам потвърждения на нито едно плащане.
Университетът на младежа има онлайн платформа в която качват всичко.
Такси, сертификати, оценки от изпити. Отделно има студентска поща и на нея също му изпращате информация, договор за обучение, за общежитие, всичко, което го касае.
Предполагам, че когато имат активиран студентски акаунт, би трябвало в платформите на университета да се виждат плащанията или предстоящите такива.

# 80
Здравейте Simple Smile Радвам се, че ви открих, регистрирах се и сега ще чета назад. Синът ми ще учи в Howest Брюж от тази есен. Още не си е намерил квартира и ще съм благодарна за всяка препоръка. От Интеграл му препоръчаха няколко сайта за квартири и пише, но няма отговор.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 20:50 от #Milamama

# 81
  • Бургас
Здравейте Simple Smile Радвам се, че ви открих, регистрирах се и сега ще чета назад. Синът ми ще учи в Howest Брюж от тази есен. Още не си е намерил квартира и ще съм благодарна за всяка препоръка.

Здравейте, и нашият син ще учи там - Киберсигурност. Пиша ви на ЛС.

# 82
  • на странно място ......
Здравейте, не съм писала тук, но ви следя отдавна. Тези които са записани в howest в Кортрик кога получихте указания да плащане на таксите, защото след получаване на потвърждението за  прием и попълването на следващите документи, нямаме никаква индикация за плащане все още!

# 83
Здравейте, не съм писала тук, но ви следя отдавна. Тези които са записани в howest в Кортрик кога получихте указания да плащане на таксите, защото след получаване на потвърждението за  прием и попълването на следващите документи, нямаме никаква индикация за плащане все още!

Фактурата изпратиха в рамките на 2-3 дни след окончателното финализиране на приема. Бързам да Ви отговоря, защото в имейла беше посочено, че разполагаме с 30 дни да я платим. Вижте спама на пощата, по която сте разменяли документи. Освен това, студента задължително също я има, заедно с договора на пощата, която им правят от Howest.

# 84
Здравейте!

Много се радвам,че открих този форум и тази тема!  Благодаря Ви за Вашите мнения,съвети и коментари, които са изключително полезни за мен!

Аз съм кандидат-студент за магистърски програми в два франкофонски университета в Белгия -  Université catholique de Louvain   и  Université libre de Bruxelles.

Причината,поради която реших да се включа в дискусията е фактът,че на този етап, по-малко от месец преди началото на новата академична година, все още нямам отговор от нито един от университетите, макар и да съм изпратил всички документи преди 2 месеца чрез консултант от "Интеграл".

Бих искал да попитам дали случайно имате информация за други подобни случаи на моя и изобщо да се надявам ли на положителен отговор от белгийците според Вас?

Ако ме приемат,имам ли някакви шансове да  си намеря стая,при положение че с оглед на малкото оставащо време вероятно общежитията и повечето квартири са вече заети?

Може би закъснях с процеса на кандидатстване,но и не очаквах,че белгийците са чак толкова мудни,що се касае до обработката на кандидатурите.

Поздрави! 🙂

# 85
  • Бургас
Здравейте!

Много се радвам,че открих този форум и тази тема!  Благодаря Ви за Вашите мнения,съвети и коментари, които са изключително полезни за мен!

Аз съм кандидат-студент за магистърски програми в два франкофонски университета в Белгия -  Université catholique de Louvain   и  Université libre de Bruxelles.

Причината,поради която реших да се включа в дискусията е фактът,че на този етап, по-малко от месец преди началото на новата академична година, все още нямам отговор от нито един от университетите, макар и да съм изпратил всички документи преди 2 месеца чрез консултант от "Интеграл".

Бих искал да попитам дали случайно имате информация за други подобни случаи на моя и изобщо да се надявам ли на положителен отговор от белгийците според Вас?

Ако ме приемат,имам ли някакви шансове да  си намеря стая,при положение че с оглед на малкото оставащо време вероятно общежитията и повечето квартири са вече заети?

Може би закъснях с процеса на кандидатстване,но и не очаквах,че белгийците са чак толкова мудни,що се касае до обработката на кандидатурите.

Поздрави! 🙂

Здравейте, аз съм останал с впечатление, че университета Howest, в нашият случай поне, действа много бързо. Синът ми го приеха буквално почти веднага, само 2ч след като изпратихме имейла и върнаха отговор.
Но пък за сметка на това агенциите за недвижими имоти са адски бавни, не си дават никакъв зор с имейлите. И се наложи да комуникираме по телефон, за да спестим време.
Конкретно за вашите два университета нямам преки наблюдения. Но мисля, че в първия има доста студенти, чиито родители са тук.

# 86
  • софия
Според мен толкова дълго време да няма отговор за прием е странно и необяснимо. Консултантът трябва да следи комуникацията. Бих се свързала с университетите. Няма за кога и какво да се чака.
Намирането на квартира е интересно занимание. Комуникацията е много тегава от разстояние. Може би на място се случва по-бързо.

# 87
@CM Punk,

На сайта на ULB има изрично предупреждение да не се използват посредници. Вярно, за друга националност става въпрос, но е видно, че не гледат с добро око.

Не може ли си следите статуса през профила, където са качени документите?

# 88
Те интеграл са в сянка - правят мейл на кандидата и заедно с него управляват кандидатстването - не си личи че има посредник. Съгласна съм, че времето е много и бих писала на мейл на унито и отдела по прием ако в системата няма промяна. Тук сме повече с английски бакалаври в други университети, та не знам в тези два с програми на френски дали има точно магистри, които да помогнат инфо.

# 89
Благодаря много на всички за отговорите!

Сега вече имам яснота как да постъпя.

Наистина няма време за губене и би било най-добре да се свържа с университетите.
Дано не са  излезли в отпуск всички отговорни лица. 😃

Ще пиша отново когато най-накрая получа отговор,без значение какъв е той.

Ако не друго,то поне моят случай би могъл да бъде полезен на други, които са се насочили към Белгия и франкофонските университети в тази страна.

Общи условия

Активация на акаунт