Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 11 217
  • 232
  •   1
Отговори
# 105
  • София
От Charleroi airport до населеното място Charleroi може да се придвижите с автобус А1. Цената на билета е 6 евро (може да се закупи от автомата на спирката) и пътуването отнема около 12-13 мин. като се движи на всеки половин час в делничен ден. Спира на жп гарата. От там  вече с влак за всяка точка на Белгия (директен или с прикачване). Билети от автомата на гарата. Вземайте за студентите билети " youth до 26 г." Почти два пъти по евтини са. През почивните дни също имат намаление. Автобусите Flibco не ходят до там (до колкото знам).

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 16:26 от brayan__

# 106
От Charleroi airport до населеното място Charleroi може да се придвижите с автобус А1. Цената на билета е 6 евро (може да се закупи от автомата на спирката) и пътуването отнема около 12-13 мин. като се движи на всеки половин час в делничен ден. Спира на жп гарата. От там  вече на влак за всяка точка на Белгия (директен или с прикачване). Билети от автомата на гарата. Вземайте за студентите билети " youth до 26 г." Почти два пъти по евтини са. През почивните дни също имат намаление. Автобусите Flibco не ходят до там (до колкото знам).
Благодаря Brayan! Нямаше да се сетя за младежкия билет Simple Smile Вече съм като банкомат - вървя и плащам Simple Smile

# 107
  • софия
Момичета, дъщерята получи това потвърждение за студент:

Може ли като на индианец да ми обясните къде и как го ползваме?
Разпечатала съм няколко копия да имаме с нас.

# 108
Flibco не ходят Шарлроа, но ходят до други градове. Имах предвид, че повечето хора предпочитат директно да си стигнат до дестинацията с Флибко, вместо автобус, влак, затова не вярвам да има навалица за А1.

# 109
  • София
Звънче, това е официалното й удостоверение за прием, мисля!
Това трябва да се преведе на български и занесе в нашия НАП.
И с него вече може да извадите карта за градски транспорт, да си вземете е сим карта за мобилен телефон на преференциални цени, с него и с договора за наем трябва да отидете в общината, за да се регистрирате, с него ще се пробвате и за помощи към Фамирис, абе за всичко трябва.

# 110
  • софия
За записването има друго писмо. Сигурно е за останалите неща, които казваш. Гледам, че са 3 различни отрязъка.

# 111
  • Varna
Звънче, това не е ли потвърждение от втория университет към който е програмата на дъщеря ти? Реално това е официално потвърждение на студентския статус към втория университет. И служи за временна студентска карта, докато си изкара постоянната.

# 112
  • софия
Да, това е от втория университет. От KU няма подобен документ, а писмо, но то и не е нужно. Сигурно двата университета са се уточнили помежду си.
Разпечатвам всичко, което получи, в няколко екземпляра да има да даваме каквото поискат.

# 113
Отбелязано е всеки отрязък за какво се използва. Първият служи като временна студентска карта, докато получи пластиката.

Вторите два са за адресната регистрация в общината и за издаване на карта за градския транспорт. За картата за транспорт е необходим още един документ, който може да се достъпи от интранет.

Изрично е отбелязано, че трябва да декларира, че не работи на платена длъжност и не е самонаето лице.

# 114
  • софия
Открих пещерата на Аладин: онлайн магазин Лидл. Само трябва да симулирам поръчка да видя как е доставката. Дава, че е от pick up point, но не знам това какво означава и къде е този пойнт.
Иначе съм супер доволна, защото познавам нещата и има всичко, което би ни потрябвало. Само цъкам сърчица в профила. Дори мога да пусна поръчката няколко дни преди да пристигнем и като сме там да ни чака, където-ще-ни чака.

# 115
  • София
Звънче, този пойнт е най-близката точка за доставка до вашата квартира. Или магазин най-близък на Лидъл до вашата квартира. Можеш да напазаруваш онлайн и щерчето да отиде до магазина и да си вземе продуктите. На последна стъпка ще ти даде какви са опциите ти за доставка.
Аз съм го правила с Карфур.

# 116
  • софия
Вече дори направих реална поръчка Simple Smile Като пристигнем ще ни чака.
Дай ми на мен пари да харча.

# 117
Здравейте, синът ми получи писмо от Howest, че може да си направи предварителна  регистрация за
общината в Кортрейк.
Като документи са описали, че освен договора за наем и лк трябва да представи и здравна застраховка.
Той има здравна карта...но запознати ли сте, предварително ли трябва да се направи някаква онлайн застраховка, или  само на място може да се направи допълнителна такава. За многоезичния акт нищо не е споменато.

# 118
  • София
Ние носехме само здравната карта в общината.
Предполагам, като попълвате онлайн документите, ще има къде да въведете номера на вашата здравна карта.
Допълнителна застраховка е ако искате да сключите и тогава ще я впишете.

# 119
Здравейте, синът ми получи писмо от Howest, че може да си направи предварителна  регистрация за
общината в Кортрейк.
Като документи са описали, че освен договора за наем и лк трябва да представи и здравна застраховка.
Той има здравна карта...но запознати ли сте, предварително ли трябва да се направи някаква онлайн застраховка, или  само на място може да се направи допълнителна такава. За многоезичния акт нищо не е споменато.

Още в съобщението за предварителен прием от университета са дали линк към застрахователната компания, където ползват и отстъпка. Препоръката е да се направи здравна застраховка от 01.09.2025 - до 30.06.2026. Не е задължително, но... Доколкото знам, със ЕЗК може да бъде приет по спешност, но не може да ползва личен лекар и да му се изписават лекарства с рецепта (не че дават антибиотици), някой зъб ако се активира ще трябва да доплаща. Аз предпочетох да я направя тази застраховка, пък дано не ми се наложи да я ползва.

Общи условия

Активация на акаунт