Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 11 177
  • 232
  •   1
Отговори
# 135
  • софия
Няма смисъл да бързате. Важното е да направите регистрацията, другото не зависи от нас.

# 136
Честито на новоприетите и успех.

Продължаваме да търсим студио в Брюксел за две българчета - ако чуете нещо, моля пишете.

Уж има предлагане, но не съвсем. Голяма мъка се оказа. Този път проблемът е, че наемодателите искат наем поне 1 г. (понякога и 3 г.), а децата са на стаж и търсят квартира веднага за 6 м. с опция за удължаване (след стажа ще търсят работа). До 1 октомври трябва да заминат - а квартира няма.

# 137
https://www.sharehomebrussels.com/

Студио за 6 месеца трудно, по-скоро нещо от този тип. Доста са популярни сред стажантите и няколко компании предлагат подобно настаняване.

# 138
По принцип 3г. се води краткосрочен наем в Брюксел. Доста по-рядко се сключват за 1г. За по-кратки не съм чувала.

Като краен вариант, ако държите на самостоятелно жилище, запознайте се добре с условията за 3г. договор, защото това е масовият случай - 3м предизвестие, като срокът започва да тече от 1во число на следващия месец и 1 наем неустойка. Нямат право да напускат първите 6м. (могат, но се дължат се наемите до шестия месец включително). Самостоятелно жилище за 6м доброволно рядко някой ще се навие да отдаде, защото е разправия. И това важи конкретно за Брюксел. За Валония не съм сигурна, но във Фландрия неустойката е по-голяма за предсрочно прекратяване в първите 2г.

Много blue book trainees живеят в colloq. Да се разтърсят из групите, сега е моментът. Даже са закъснели, защото предишните bbt бяха до края на юли. Но шансът за 2 свободни стаи на едно и също място не е голям. Трябва да търсят специално такива с учащи или други млади хора.

# 139
  • София
В групите да се търси. Спомням си, че миналата година като търсехме, много деца освобождаваха временно квартири или стаи и търсеха наематели.

# 140
  • софия
Детето и други момичета направиха група на бг студенти в KULeuven в ИГ. Първокурсници. Ако някай има интерес, може да прати профил, за да го добавят 😊

# 141
Скрит текст:
По принцип 3г. се води краткосрочен наем в Брюксел. Доста по-рядко се сключват за 1г. За по-кратки не съм чувала.

Като краен вариант, ако държите на самостоятелно жилище, запознайте се добре с условията за 3г. договор, защото това е масовият случай - 3м предизвестие, като срокът започва да тече от 1во число на следващия месец и 1 наем неустойка. Нямат право да напускат първите 6м. (могат, но се дължат се наемите до шестия месец включително). Самостоятелно жилище за 6м доброволно рядко някой ще се навие да отдаде, защото е разправия. И това важи конкретно за Брюксел. За Валония не съм сигурна, но във Фландрия неустойката е по-голяма за предсрочно прекратяване в първите 2г.
Много blue book trainees живеят в colloq. Да се разтърсят из групите, сега е моментът. Даже са закъснели, защото предишните bbt бяха до края на юли. Но шансът за 2 свободни стаи на едно и също място не е голям.
Скрит текст:
Трябва да търсят специално такива с учащи или други млади хора.
Благодаря на аномимус и wild poppy за отговорите.
За колок стаи има оферти. Но не искат 2 стаи, защото са гаджета, искат да са заедно.

# 142
  • София
Biborana, вижте в Housing anywhere. Там договорът за наем е според заявените дати за престой. Пуснах филтър студио и позволено за двойки, излизат налични - но ти си провери район, цена и т.н. дали са ок за вас.
Успех!

# 143
Здравейте отново!

Вашият съвет да пиша на университетите,в които кандидатствах ( UCL и ULB) се оказа изключително полезен.

От Брюксел ми отговориха още на следващия ден,че съм приет, ала от Льовен все още няма окончателен отговор, въпреки че уж кандидатурата ми била разгледана.

По принцип клоня именно към Льовен-ла-Ньов, най-вече заради предполагаемото по-бързо и лесно намиране на жилище.

Така или иначе ще летя до Брюксел и единственият вариант,за който се сещам е да си резервирам стая в хотел за няколко дни,дано на място си намеря стая бързо.

Благодарение на форума разбирам и за нуждата от ЕЗОК - вероятно няма време да подам заявление и да си получа картата,но дали би било възможно да я вземе упълномощено лице, или пък да я получа в посолството?

# 144
Здравейте! Минавам само да предупредя, че е възможно в квартирата да трябва сами да си носите рутер и Лан кабел. В Кортрейк са доста скъпи, напр.лан кабел 1,5 м е около 18 евро! За рутерите да не говорим. Така че, който не е тръгнал, би могъл да се свърже с наемодателя и да пита необходимо ли е, та да имате време да си купите в България.

# 145
  • София
СМ Punk, две седмици се чака за ЕЗОК, упълномощено лице може да ти я вземе. Картата се изважда от Първа инвестиционна банка.

# 146
  • софия
CM Punk, ако имаш ПИК на НАП или КЕП можеш да подадеш заявлението за ЕЗОК. Получаването може да е от от съответната каса, да ти я пратят с куриер/по пощата.
За Брюксел, до намиране на квартира можеш да погледнеш и апартамент в airbnb, въпреки че моят опит там конкретно за септември, когато ще ходим семейно, беше негативен (отказани 2 резервации).

# 147
Здравейте! Минавам само да предупредя, че е възможно в квартирата да трябва сами да си носите рутер и Лан кабел. В Кортрейк са доста скъпи, напр.лан кабел 1,5 м е около 18 евро! За рутерите да не говорим. Така че, който не е тръгнал, би могъл да се свърже с наемодателя и да пита необходимо ли е, та да имате време да си купите в България.

Интернет доставчиците осигуряват техническото обезпечване. Не е нужно да носите кабели и рутери.

Добре е да проучите кои доставчици имат покритие във вашия район и да си запишете час за посещение за инсталиране. Няма да стане веднага. Другият вариант е да им кажете, че ще си инсталирате интернет сами и ще ви пратят рутер по пощата.

Ако изобщо няма окабеляване и се налага освен кабел, да се дупчи и по сградата, трябва да имате разрешение от собственика

# 148

Интернет доставчиците осигуряват техническото обезпечване. Не е нужно да носите кабели и рутери.

Добре е да проучите кои доставчици имат покритие във вашия район и да си запишете час за посещение за инсталиране. Няма да стане веднага. Другият вариант е да им кажете, че ще си инсталирате интернет сами и ще ви пратят рутер по пощата.

Ако изобщо няма окабеляване и се налага освен кабел, да се дупчи и по сградата, трябва да имате разрешение от собственика
Говорим за различни неща. В стаята в общежитието има прекаран интернет от доставчик, но за да се вържеш към него, трябва да имаш Лан кабел и рутер. Просто изходът  е в стената, от там трябва ти да се оправяш.

# 149
Благодаря Ви отново за съдействието и по този въпрос!

Ще се насоча към Първа инвестиционна банка, понеже не знам къде съм оставил моя ПИК номер.

Наистина без този форум всичко щеше да е в пъти по-трудно,не знам защо университетите не описват детайлно тази информация в сайтовете си.

Общи условия

Активация на акаунт