Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ - тема 2

• 11 161
  • 232
  •   1
Отговори
# 165
  • Burgas
Здравейте, има ли студенти в общежитието Georgetown в Кортрийк. Синът ми е там и ще е чудесно, ако има да се запознаят.

# 166
Някой може ли да ми препоръча зъболекар в Брюксел, който студентката ми да ползва с европейска здравна карта? Мерси!

# 167
  • Бургас
Здравейте, ще съм ви много благодарен ако споделите освен здравната карта, която важи за спешната помощ в ЕС, каква друга застраховка правите за студентите в Howest?
От университета дават линк към Insurance company: INTER PARTNER ASSISTANCE, S.A. (Distributed by Expat & Co). Но не мога да разбера дали българите могат да правят Top-Up покритие, или трябва само Full Cover.
За онлайн регистрацията в община Брюж прикачихме сканираната здравна карта за ЕС (пластиката).

# 168
Здравейте, ще съм ви много благодарен ако споделите освен здравната карта, която важи за спешната помощ в ЕС, каква друга застраховка правите за студентите в Howest?
От университета дават линк към Insurance company: INTER PARTNER ASSISTANCE, S.A. (Distributed by Expat & Co). Но не мога да разбера дали българите могат да правят Top-Up покритие, или трябва само Full Cover.
За онлайн регистрацията в община Брюж прикачихме сканираната здравна карта за ЕС (пластиката).
Здравейте. Българските студенти могат да правят само full cover. Top-Up е само за отпределени страни в ЕС, вероятно поради различните системи на осигуряване.

# 169
  • Бургас

Не влизаме ли в тази категория:

Цитат
for incoming students, a health insurance fund in Belgium => info to be obtained via the international coordinator of Howest, or during the kick-off week

# 170

Цитат
for incoming students, a health insurance fund in Belgium => info to be obtained via the international coordinator of Howest, or during the kick-off week

Посочени са Белгия, Естония, Франция, Германия и т.н. , не всички в ЕС. Според Вас - влизаме ли в тази категория?
Може да си останете само с ЕЗК, без застраховка, но тя се ползва единствено и само при спешност - няма личен лекар, зъболекар, не могат да се изписват лекарства, които не се продават в аптеките свободно. Да се надяваме, че няма да им се наложи да ползват здравни услуги, но аз предпочетох да направя тази застраховка.

# 171
  • Varna
Момичета, как са новоприетите белгийчета. Започнаха ли вече или още са в очакване. Любопитно ми е кога се настаняват в общежитието, каква е организацията... Дъщеря ми конкретно за Брюксел се интересува, но всяка информация ни е страшно полезна.
Споделете малко емоции - ваши и на децата...

# 172
  • Бургас

Цитат

Посочени са Белгия, Естония, Франция, Германия и т.н. , не всички в ЕС. Според Вас - влизаме ли в тази категория?
Може да си останете само с ЕЗК, без застраховка, но тя се ползва единствено и само при спешност - няма личен лекар, зъболекар, не могат да се изписват лекарства, които не се продават в аптеките свободно. Да се надяваме, че няма да им се наложи да ползват здравни услуги, но аз предпочетох да направя тази застраховка.

Нашите деца в Белгия не са ли incoming students? Изброените държави са за outgoing students.

# 173
  • Sofia
За българи е достатъчна само top-up....

Редактирам с още инфо, което открих току-що:
Exchange and degree students who are EEA nationals should obtain a so-called European Health Insurance Card (EHIC) proving
you already have insurance coverage in your home country. Bring this card with you to Belgium (Note: check its validity date).
This blue free card guarantees that all medical costs, including certain costs for medication, are covered by your health
insurance during the first 3 months of your stay in Belgium. In order to extend the coverage for your whole stay, make sure you
submit a certificate of your health insurance to the city hall when registering upon your arrival in Belgium.
The certificate of your health insurance in order to extend your coverage for the whole period of stay needs to mention:
1) the period you are covered,
2) in the Schengen area,
3) for a minimum coverage of 30.000 euros.
Exception: students from France, the Netherlands, Luxemburg, Germany and the United Kingdom do not need to submit such a
health certificate when registering at the city hall. Their blue EHIC card will be valid for the whole period of stay, even when it is
longer than 3 months.
От този линк: https://www.howest.be/fs/documents/Insurances_incoming%20regular … s_4%20%281%29.pdf

В общината не са ни казвали за това ограничение от три месеца, на мен ми звучи объркващо.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 19:47 от szervusz

# 174
  • София
Здравейте,
Има ли още някое дете в Бъргария, което ще пътува към Кортрийк. Има забравени ключове, които трябва спешно да се изпратят за Белгия.

# 175
  • София
Hana 1, във Vrije, където е синът ми, настаняванията в общежитията започват от 15.09, както и седмица на ориентирането.
Официално старта както и откриването на учебната година е на 22.09.

# 176
  • софия
Късно снощи се прибрахме. Оставихме студентката, надявам се, горе-долу битово подредена. За нея остават още купчина други въпроси, които да си гони. Има малък проблем, който се надявам общежитието възможно най-бързо да реши. Вчера е минал и първият изпит по мат. Горе-долу е доволна, ние с баща ѝ напълно, защото, въпреки че ходи на курс, нямаше никакво време да седне да се подготвя, а без упражнения, нещата не се получават. Няма да трябва да ходи на консултации. Ние тръгнахме преди теста и емоционално беше много разстроена, уплашена, разконцентрирана, но нямаше друг начин.
Голям багер е да организираш новото място. (Не че не знаех, но фламандците се движат доста под моето разбиране за чистота.) За седемте дни там откъснахме 2 вечери да излезем и да се видим за малко, без да тичаме като мравки с препарати за чистене, по магазини за какво ли не. Подходихме с нагласата, че следващите поне 3 години общежитието е дом, а не квартира. Надявам се, че ще бъде така. В момента не си представям отново да трябва да направим това, което правихме тези дни.
Имам нужда от малко време да си организирам мислите и впечатленията и ще пиша подробно. Те ще бъдат основно битово ориентирани. Все още е твърде рано за впечатления от университет и програма.

Съветите ви и помощта на silver blade и тези, които ми писахте и разплаквахте с милите си думи, помощ и препоръки (знаете си кои сте ❤️) нямат цена ❤️ Момичетата от форума винаги сте били незаменима и безценна подкрепа, която давате безрезервно и когато има нужда 🤗 По-леко и спокойно е.

Допълвам за ЕЗОК. Информацията е от официален източник:
ЕЗОК е достатъчна. В допълнение ми обясниха, че тя важи не единствено за спешни и неотложни случаи, а може да се ползва и в други на необходимост, но при лекари, които имат подписан договор с тяхната Здравна каса. Заплаща се посещението и после се възстановява (някаква част от) сумата.
https://bg-mam.ma/p/1790750/50163731
Дъщеря ми днес има час за записване за личен лекар и ще пита отново.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 10:44 от zvаnchе

# 177
  • Varna
Здравейте, Звънче, радвам се да прочета новини от теб и вярвам, че всички малки неволи ще са само нещо, през което трябва да премине и всичко ще е наред.
Искам да попитам за КУ Льовен за бизнес инженерство академичната справка от кой клас я правиха? Не е посочено в изискванията, я според фирмата, която може би ще използваме е от 8ми до 12 клас, а според училището на дъщеря ми е от 9ти и имаме спорове...

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 11:23 от hana1

# 178
  • Бургас
Да споделя малко прясна информация за Howest, Брюж и пътуване с кола до там.

Пътуването от Бургас до Брюж и обратно ни излезе около 5500км. Ние минахме през Калотина - Белград - Загреб - Марибор (там спахме в Tabor hotel, препоръчвам го) - Грац - Пасау - Нюрнберг - Франкфурт на Майн - отклонихме се през Кобленц до Нюрбург (стана късно и не открихме хотел с работеща рецепция, и на приемливи пари, та случайно открихме Hotel Am Tiergarten, който е до пистата Нюрбургринг. Всяка стая е с името на пилотот Ф1 или рали състезател. Също препоръчвам този хотел, има страхотен ресторант с перфектна автомобилна атмосфера) - Керпен - Аахен - Лиеж - Брюксел - Брюж.
На връщане пътя беше същият без отклонението към Нюрбург - покрай Кьолн. Там магистралите бяха кошмар, много ремонти и задръствания. Спахме веднага след като влязохме в Австрия в хотел Rimo (перфектен избор, защото е 24/7 - има автоматизирана рецепция, на която може да си направиш сам резервация, плащане и регистрация). Но пътят с една нощувка се оказа много изморителен, особено когато шофьорът е един. Дизелът в Австрия, Германия и Белгия по магистралите е скъп - 2.09 евро. Ако се отбиеш в някое село до пътя - 1.7 евро. На места има бензиностанции на самообслужване, там цената е около 1.5 евро.

Брюж - прекрасен град. Каквото и да пиша ще е малко, трябва да се види.
Разстоянието между кампуса за киберсигурност и частното общежитие Kotville, в което е студента, е само 1.5км по една права улица с къщички от двете страни. Пеша се минава за около 15мин, с колело 7мин. В Брюж има жълти колела за студенти, които струват само 7 евро на месец. На 10мин от общежитието има Лидъл, Карфур, Пица Хът, разни други бързи закуски. На 7-8мин с кола има друг Лидъл, Action, JYSK, Yess и още други магазини. До учебния кампус е жп гарата, през нея се минава към стария град. Районът е много спокоен, не като в Брюксел. Пред жп гарата спират автобусите за летище Шарлероа. Малко след нея има турски магазин, който не успяхме да видим. Надявам се да има продукти, близки до нашите.

Kotville е частно общежитие за 125 студенти, всички стаи са с баня и тоалетна, но всяка кухня е споделена на 10 стаи примерно. За разлика от общежитието на Howest, в което на 5-6 стаи има споделена тоалетна. А цената е почти еднаква. Имат безплатен открит паркинг за коли и закрит за колела. Пералнята там е обща, със записване, цената е 3 евро пране и 3 евро сушене с твои препарати. Наблизо има и обществена пералня, на двойна цена, но не знам препаратите влизат ли в цената. Стаите са обзаведени с легло, голямо бюро, гардероб, ние си взехме нов матрак и стол за бюрото от JYSK, и разни други дребни неща, за да стане по-уютно.
В цялото общежитие има безжичен интернет, който си влиза в цената. Не е необходим рутер.
Тук особеното е, че отдаването под наем го прави само една агенция за недвижими имоти. Всичко минава през един техен служител. И втората особеност е, че почиват в неделя и сряда. Комуникацията по имейл е бавна, ама много бавна. Докато по телефон всичко може да се договори за ден-два. Искат два наема за депозит. Нямат комисионна, освен едни 100 евро за заснемане и попълване на приемо-предавателен протокол при предаването на ключовете.
Наемът на една стая е 420 евро + 45 евро за месечни разходи.

Регистрацията в общината в Брюж става само онлайн, като прикачваш българската ЛК, българската здравна карта, потвърждението от университета и декларация за паричните средства. Колко ще чакаме - не знам.

...

Да допълня още нещо - докарахме си от България вертикална прахосмукачка и еър фрайер. Не знам колко струват подобни в Белгия, но не ни се рускуваше. Затова си ги взехме предварително. Студента вече си готви няколко пъти сам. В България първоначално взехме мултикукър, но после преценихме, че с еър фрайера ще е по-лесно и по-бързо.

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 12:25 от moni74

# 179
Здравейте! Бихте ли споделили как решихте проблемът с колелото в Кортрийк - наем или втора употреба? От къде и приблизително на каква цена?

Общи условия

Активация на акаунт