Медицински университет - Тема 4

• 59 948
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Прехвърляне беше възможно навремето и доста се ползваше - като видиш, че няма да ти стигне бала за Медицина, пишеш първо желание примерно Фармация и на следващата година се прехвърляш Медицина. От няколко години това не е възможно. Трябва да се кандидатства наново, наред с всички останали на общо основание.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 14:14 от sanaka

# 691
Няма възможност за прехвърляне. На дъщеря ми в групата има точно такова момиче - учило 2 години фармация в МУ София и установява,че не й харесва. Мисля,че нито един изпит не й признават,освен частично биологията,т.е явява се,но не на всички теми. Дори латинския не й признават,защото е учила други термини. Тя не е успяла да влезе ДП,платено е.

# 692
bluepeonies, аз също съм на мнение, че няма нищо лошо в това да се откаже и да смени специалността. Три години ако ги погледнеш напред, изглеждат страшно много време, но ако се обърнеш назад от дистанцията на нашата възраст - са едно нищо. Колко пъти по три години са се изнизвали между пръстите на човек, без да се усети какво се е случило през тях...
Въпросът е обаче какво точно я е притеснило в стажовете - естеството на работата, контактът с пациентите, нещо във взаимоотношенията с лекарите или в професионалната среда? Сигурна ли е, че проблемът е точно в денталната медицина или по-скоро трябва кардинално да смени посоката? Във форума имаше тема на едно момиче, пак около трети курс, което искаше да се отказва от медицината, защото не можело да понася контакта с пациентите - отвращавала се да ги докосва, да ги гледа, да ги слуша и т.н., но май родителите й не бяха съгласни, доколкото си спомням. Та идеята ми е, дали дъщерята на bluepeonies е сигурна, че иска да учи медицина или я избира като по-малкото зло, пред това да се насочи към съвсем различна професия?

# 693
  • София
"Забелязвам, че не й харесва",  "забелязвам, че е много унила" - това е написала майката.А какво мисли студентката, коментирано ли е у дома какво я смущава, какво не й харесва? Понеже ние, родителите, може да виждаме едно, а нещата дa са  малко по-други.

# 694
Нека да се пита, преди да се кандидатства наново, ако въобще това е желанието на момичето. В моята група имаше момиче, което се премести от дентална във 2ри курс, което беше преди 5 години.

# 695
Както казва Русалка, нещата може да са съвсем други, не самата дентална медицина.  Примерно да си е хванала гадже, което учи Медицина и това да обърква нещата...

# 696
  • Варненска клюкарка
Знам колко несериозно звучи, но сред познатите на сина ми има такъв случай с преместване в друга специалност заради гадже, сега на въпросната девойка и медицината не и харесва вече. Вчера споменах за негов колега от групата, който в трети курс разбра че не иска да общува с пациенти и замалко да се откаже в началото на трети курс. Близко дете сега ще запише шести курс медицина, но от трети разбра че не иска да общува с пациенти и е гнуслива, но реши да продължи, защото с диломата ще работи друго. Та наистина се уверете каква е причината, дали изобщо унилостта има връзка с образованието. Форумът помни няколко теми за стигнали до трети курс медицина, започнали с огромен ентусиазъм, отличен успех на изпитите първите 2 години, на пръв поглед всичко е нормано, но се оказва,че нещо там се е счупило и вече не искат да учат това. Някои са били под натиск от амбициозни родители, грешни представи за професията, обкръжението не им харесва, може да се случи и някаво прегаряне, когато виждат приятели с повече свободно време. Открийте причината за да не загуби още 2 години.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 19:32 от Беллора

# 697
Някое дете да е кандидатствало за военен лекар? Интересува ме договорът, който се подписва, ако може да ми го изпрати на имейл.

# 698
  • БУРГАС
Някъде видели ли сте да бъде обявено колко деца приемат на общежитие? Много се извинявам , забравих , че темате не само за МУ София. Да питам за МУ София.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 15:36 от anita_anita

# 699
Някъде видели ли сте да бъде обявено колко деца приемат на общежитие?
Ама така като попитате, как да ви отговори някой смислено - в кой град, в кой университет?

# 700
Здравейте, отново ще ви досаждам със сайта за минималните балове. Разработих преди няколко дни калкулатор за шансове спрямо минималния бал от предходна година. Понеже още е в ДЕМО ще се радвам, ако го погледнете и споделите идеи или видите някакви проблеми при работата с него. https://medpriem.sabev03.eu/calculator/

Даже може и в момента да ми помогнете. Според вас изчисляването на шанса да е спрямо минималния бал от последното проведено класиране или според минималния от първото класиране?

А относно как ще се хванеш да си патоанатом - има хора всякакви. Всеки по време на следването разбира какво му е интересно. Някои от фармакологията се насочват към анестезиолог, други пък им става интересно патологията. Всеки според вижданията си.
Чудесен е калкулаторът. Аз въвеждах бал и търсех някакъв бутон, а то всъщност директно си изчислява всичко.
За мен лично е супер, но е доста субективен, разбира се, защото за да калкулира “успеваемост/шанс” би трябвало да взима някакъв осреднен бал и то може би от прво класиране (напр. за последните 3 години). Бих ви препоръчала да говорите с някой статистик, който може да даде насока, ако гоните по-голяма достоверност.
Също не мисля, че има смисъл да се взима предвид последно класиране, защото така то дава една по-оптимистична прогноза.

По отношение на денталната медицина - всяко друго направление бих казала - нека го завърши, и тогава да записва друго, но в случая е различно. Най-добре да направите един откровен разговор, да я предразположите, че каквото и да ви сподели няма да се шокирате, няма да реагирате остро и т.н.за да може да излее страхове, съмнения и да си даде ясно сметка какво иска, какво не иска и как да продължи.
Ако клони към медицината, нека изпита себе си, допълнително дали наистина това е нейното, от практическа гледна точка. Особено, ако имате познати лекари в специалност, която я интересува, да поговори с тях и да се опита да намери отговор.

# 701
  • БУРГАС
Някъде видели ли сте да бъде обявено колко деца приемат на общежитие?
Ама така като попитате, как да ви отговори някой смислено - в кой град, в кой университет?

Извинявам се много, корегирах се!

# 702
Значи, за МУ това, което знам, е,че генерално проблеми с общежитията нямат и останали некласирани също няма. Тази година обаче три блока им се ремонтират, не знам защо един от блоковете - 56Б изглежда ремонтиран и като да не се прави нищо по него, но не се пуска в употреба, може нещо вътре да му правят още.

Ето тук на тази страница можете да видите миналогодишните класирания, като имайте предвид, че това са първокурсници само, но може да се добие някаква представа:
https://mu-sofia.bg/klasirane-za-nastanyavane-v-studentskite-obs … parvi-kurs-24-25/

Аз грубо ги преброявам около 150 човека първокурсници от трите факултета на МУ. Но те приемат и от колежа също.

# 703
  • БУРГАС
Благодаря, видях и 23г., и 24г., бройките за МФ са различни. Мин година са приети 55бр.,което ми се струва малко и може да не ни приемат.

# 704
Нормално е да са различни, защото вероятно всяка година има различен брой желаещи.
Има много студенти, които са от София, много живеят на квартира и така едва ли има кой знае колко голям наплив.
Стискам палци да приемат детето. Моята дъщеря 2023та влезе на второ класиране, тоест е била накрая по успех от кандидатстващите за общежитие и не е имало проблем.

Общи условия

Активация на акаунт