Медицински университет - Тема 4

• 60 894
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
При много студенти, обективното оценяване става трудно, ако се остави прекалено голяма свобода на тълкуване.
Ако студентът трябва да разказва със собствени думи, различни преподаватели могат да го оценят по различен начин. Затова се предпочита модел на отговор, който е по-лесен за проверка и защита.
Медицината има йерархия: първо фактология, после разбиране и накрая клинично мислене.
Ако един студент не знае анатомията наизуст, няма как после да разбира хирургия.
Така че изискването за „наизуст“ в основните курсове има смисъл – макар и да изглежда механично.

# 121
Истината е че децата ни са умни, даже много умни. За да се нагърбиш с идеята да учиш в МУ( не само София) е огромна смелост. Те се стараят всячески да следват критериите и не са виновни, че трябва да учат наизуст.
Щом системата го изисква значи трябва, да не им харесва, на някои им се получава на други не толкова.
Това не означава , че някои са по по най…..

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 16:49 от каран

# 122
  • София
При много студенти, обективното оценяване става трудно, ако се остави прекалено голяма свобода на тълкуване.
Ако студентът трябва да разказва със собствени думи, различни преподаватели могат да го оценят по различен начин. Затова се предпочита модел на отговор, който е по-лесен за проверка и защита.
Медицината има йерархия: първо фактология, после разбиране и накрая клинично мислене.
Ако един студент не знае анатомията наизуст, няма как после да разбира хирургия.
Така че изискването за „наизуст“ в основните курсове има смисъл – макар и да изглежда механично.
Няма как нещо да е напълно вярно като термин, процес или друго, да е достатъчно детайлно разписано и обяснено, а  да се тълкува различно от разни преподаватели, че  и да предполага субективизъм в оценяването после .. Това не е есе по литература все пак. Коментираше се назад математика. Ами една задача, ако  е решена правилно, разписана е и всяка стъпка от решението й е  аргументирана, ще бъде оценена с макс точки, та ако ще и да става дума за напълно различни пътища от старта до крайния отговор. Субективизъм има  при оценяването  на  литературни анализи, съчинения разни, есета, философски размисли и сие, а не по биология..Излизането от коловоза със зубренето от-до във фиксирана последователност и с точните думи няма да наруши йерархията с най-ниско стъпало фактология по никакъв начин...

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 14:54 от Просто русалка

# 123
Пак да попитам откъде и как знаем колко деца са решили тази задача, та смятаме, че са много?
4 деца на 1 клас малко ли е?

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 15:17 от Cygnus

# 124
Пускам си ги през ушите тези реплики за „зубрачите“.
Искам да видя някой, който учи или е учил в МУ и твърди, че е минал само със зубрене. Няма как — обемите са огромни. Без да анализираш, да отсяваш информацията и да правиш връзки между предметите, не става.

Ясно е, че материалът трябва да се научи – няма как да го предадеш, ако не си го усвоил. Но с времето студентите разбират, че не става дума за буквално възпроизвеждане, а за осмисляне.
Съгласна съм , че настоящият формат на изпита по-скоро пречи, отколкото помага. След прием им трябва поне година, за да се научат да учат с разбиране,а не механично.Ако не успеят, прекъсват.

# 125
Аз разбирам, че биологията не е есе и не би трябвало да има място за субективизъм, но според мен така разсъждават проверяващите – искат точна формулировка, за да са сигурни, че материалът е научен прецизно. Така си обяснявам тяхната логика – това е моето лично мнение.

# 126
Пак да попитам откъде и как знаем колко деца са решили тази задача, та смятаме, че са много?
4 деца от 1 клас малко ли е?
Не само че е малко, но е и изкривено. Ако 4 деца от различни места са решили задачата, даже е по-вероятно да можем да кажем, че са "много". 4 деца от един клас може да са я решили, защото подготовката им е сходна.
Имаме 2000 кандидати, интересува ме от тези кандидати колко са я решили без проблем. И колко са я сбъркали, защото по принцип не биха я решили, а колко - защото е била неправилно зададена. Опасявам се, че това последното даже няма как да го разберем.

# 127
Не казвам, че това са всичките, които са я решили. Просто мащабна представа за броя, може да се екстраполира пропорционално. За толкова знам аз.  Няма как да разберем, ако не ни кажат.

# 128
  • София

Имаме 2000 кандидати, интересува ме от тези кандидати колко са я решили без проблем. И колко са я сбъркали, защото по принцип не биха я решили, а колко - защото е била неправилно зададена. Опасявам се, че това последното даже няма как да го разберем.
Е, сигурно имаше как, ама  не само с жалване във форума.. и страх да се появи ощетеният на екрана/в  ефир след покана от журналист, даващ трибуна.... То сега и  с младите лекари е малко подобен случаят, единици действат, а другите само гледат..Вчера гледах един двучасов подкаст. Сред гостите имаше един специализант  "Анестезиология", една  стажантка 6 курс и двама студенти 3-ти/4-ти..Първият сподели,  уж мимоходом, че едва след излагацията на  ТЙ  и отзвука в  мрежите/медиите разни студенти почнали да му звънят/да го търсят/да декларират подкрепа/ да  формулират даже предложения за  28-ми юли.  Но все пак успя да вмъкне, с пълно право според мен поне,  и репликата "А къде бяха тези същите по-рано?"

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 15:21 от Просто русалка

# 129
То сега и  с младите лекари е малко подобен случаят, единици действат, а другите само гледат..Вчера гледах един двучасов подкаст. Сред гостите имаше един специализант  "Анестезиология", една  стажантка 6 курс и двама студенти 3-ти/4-ти..Първият сподели,  уж мимоходом, че едва след излагацията на  ТЙ  и отзвука в  мрежите/медиите разни студенти почнали да му звънят/да го търсят/да декларират подкрепа/ да  формулират даже предложения за  28-ми юли.  Но все пак успя да вмъкне, с пълно право според мен поне,  и репликата "А къде бяха тези същите по-рано?"
Аз бях на единия протест, на другите нямах възможност, но ми направи впечатление че от 200 човека курс бяхме максимум 10 човека, за жалост. Не знам от страх ли, от какво, но ако не беше тошко да даде сила на протеста щяхме да останем съвсем с празни ръце.

# 130
Може би това, което можеше да се направи, е да се вземат резултатите на тези 2000 деца и да се види каква част от тях са я решили.
Ако си представим, че 500 от 2000 са я решили, а миналата година сходна задача (ако е възможно да се прецени коя е сходна/аналогична) са я решили 1000 от 2000, то тогава можем да допуснем, че задачата е объркала голяма част от кандидат-студентите.
Ако в едната година са решили 500 от 2000, а в другата 450 от 2000, можем да допуснем, че условието не се е отразило.
Не се сещам по какъв друг начин може да се измери ефектът на условието на задачата.

# 131
Ако имаше нещо наистина нечестно с тази задача, то това беше случилото се в една от залите, за което се сподели в темата - дето кандидатстудентите питали квесторите за нея, те пък се обадили на някакъв химик и той им казал какво да пишат ... Ето това е нещо, което наистина създава неравнопоставеност между кандидатите и само заради това си заслужава отменянето на задачата. Дори подозирам, че може и тази да е основната причина за отпадането на задача, въпреки че не се изтъкна официално като мотив, защото е доста компрометиращо.

# 132
Не знам, това е толкова абсурдно и тъпо, колкото и самата отмяна. За първи път ли правят изпит? И всичко го отнасят децата.

# 133
Утре от 9 до 13:00 часа изпитните работи могат да се идентифицират. https://mu-sofia.bg/identifikacia-na-pismenite-raboti-ot-konkursnite-izpiti-2/
Голяма вероятност е след този час да обявят списъците с класирани.

# 134
Нали автоматично избират по-високата оценка в МУ Сф за класирането?

Общи условия

Активация на акаунт