Учтиви, но фалшиви

• 11 801
  • 308
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Интересно ми е как биха реагирали някои купувачи, когато пазаруват бижута от златарски ателиета в центъра на Рим. Там вратата е заключена и пред лъскавата витрина има едър мъж, който отключва пред купувача и после заключва вратата, докато не се наложи да му отключи на излизане.

# 286
  • някъде под слънцето...
Точно вчера взех обеците от  магзин, в който трябва да позвъниш за да ти оъворят но не в центъра на Рим, а  Мадрид  и не на центъра  Wink На центъра, някоо са със записване на  предварителвн час за посещение   Wink  ,
Но тук си е така  от 25+ години всв така,  в началото ми беше странно, но с годините го приех за нормално.Само "вътрешните " златарски магазини, тези в молове,  ногат да имат свибоден достът и то не винаги.
Примерно дори Бижутери, означава магазин за евини неща.
Има си специална дума  за магазин, където се продават злтни( стандарта е 18 карата , бяло, жълто, розово и "черно") или платинени бижута и евентуално сребро .
Друг е въпроса, че в коментирания  магазим за бельо,  сметката може да бъде по висока от колкото една скромна златна висулка , но това е тема на друг разговор.

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 12:11 от sl

# 287
...

Еми добре е всеки магазин,  който счита че в 2025та година хората все още ползват външна тоалетна да уволнят ръководството, защото те явно не само са с остарели представи за бизнес, ами и нямат никакви знания за обслужване.
Ходенето "по нужда" е срамна работа, ние такива неща не правим. Липсата на тоалетни е едно от нещата които впечатлиха неприятно децата ми. Неудобствата могат да бъдат приети ако има логично обяснение за тях, но единствено успяха да си обяснят защо баба им ги кара да минат през тоалетната преди излизане.

# 288
Е де, не е само в Била. Почти навсякъде е така, в чужбина също.
Предполагам тя идва от сащ, понеже се впечатлява от същото от което и аз. Там няма такива дивотии с бариери, сакън да не откраднеш. Това е презумпция виновен докато не докажеш (с касовата бележка) че не си.

# 289
Там и да откраднеш един кен фанта, преди това си напълнил един багажник с платени покупки, защото суперът е извън града и не ти излиза сметката да палиш колата за два домата. А не, че не очакват някой да открадне, та да трябва да го спрат. Съвсем друга организация и начин на калкулиране на кражбите има.

# 290
Аз не виждам нищо впечатляващо в това магазините да се опитват да ограничат загубите си.

# 291
Там и да откраднеш един кен фанта, преди това си напълнил един багажник с платени покупки, защото суперът е извън града и не ти излиза сметката да палиш колата за два домата. А не, че не очакват някой да открадне, та да трябва да го спрат. Съвсем друга организация и начин на калкулиране на кражбите има.
Там хората си ценят времето и много от тях си бюджетират разходите. Много е по-лесно да си проследиш разходите като пазаруваш един път седмично отколкото през ден на връщане от работа, а и пестиш време. Децата ми имат 2 супермаркета около себе си, по-далечният е на десет минути пеша, но ходят с колите си един път седмично. Това със супера в полето и аз съм го виждал по филмите, но не съм живял в такава обстановка все още.

# 292
Сега се замислих, че само бижута като купувам, без въпроси ги опаковат, че и в торбичка слагат. Навсякъде другаде ме питат, извън хранителните магазини и ме таксуват. В Кауфланд,Лидл и Билла даже говореха нещо за таксуване по 2-5 стотинки на бройка на найлоновите торбички за зеленчуци. Таксуваха ме първата седмица, след като се заговори по въпроса, после нещо ми се загуби този ред в касовите бележки.
Ами, нормално - краставици и домати човек си купува всяка седмица, ако не и по-често, а скъпи маркови бижута най-много няколко пъти годишно. Да не говорим, че обикновено в тези бижутерии торбичките са хартиени - та чак такъв риск от замърсяване няма.
Но примерът със бельото, увито само в една хартия, истински ме изуми, докато не се сетих как наскоро, след като закупих два сутиена, ми ги сложиха в прозрачен плик без дръжки. Чантата ми не беше с особено голяма вместимост и доста се чудих как да ги нося, без да разбере целият град, че съм се сдобила с нови сутиени.

# 293
  • Варна
В момента има голям проблем с дребните и рестото в много магазини.

# 294
  • София
А аз доброволно си дадох 8 монети по 20 ст. Вече ще си ги стискам Simple Smile

# 295
  • По света и у нас
Ооо ресторо и касовия апарат!!! Това е другата глупост.

- може ли с карта?
- не нямаме терминал!
- добре ето ви пари
- нямам да ви разваля!
- и кво сега трябва да тичам и да ти разваля.? Появила си се съвсем неподготвена да продаваш, очакваш парите просто да завалят към касовия апарат.

Другия нагъл коментар е следния.
- Нямаме терминал. Ей там има машина за пари може да си изтеглите. ( с нафукана надменност)
- Не мога да си изтегля.
- Как така не можете да си изтеглите!?!?
- Еми ей така, с кредитна карта съм.
- А на вас колко ви е таксата да си изтеглите пари от кредитната карта?
- ( и аз вече припадам, 1. Не е негова работа да ми знае моята таксата на картата ми. 2. Това е кредитна карта, явно са по- високо таксите за да теглиш пари от нея. И 3. Като не ще да създаде условия за продажба в 2025 когато и с телефон и с Пейпал и с карта може да се плати, да си гледа работата. Пазара не е това което беше 90те години, същите стоки мога и по интернет да намеря.

# 296
  • Варна
Препоръчвам да плащате с карта.
Дребни наистина няма. Даже и в банката е трудно да си купиш.
Евентуално големите вериги все още имат някакви.
И не, не си го изкарвайте на продавачката. Тя ако има дребни, ще върне.
Моментът е един такъв преходен сега.

# 297
  • По света и у нас
Терминал нямат, терминал!
Щото искат да се правят на сиви търговци.

# 298
  • Варна
То и с терминал е зор. Решават от банката да правят промени и терминалът съответно не работи през това време. Понякога даже за цял ден.
И дребни няма, ако посъветваш клиента да плати в брой.

Тоест носете и карта, но и радребнени пари, ако искате всичко да е точно.
Толкова няма дребни, че даже пусках обяви във фейса, че уедрявам.
Още малко важи, докато свърши сезона, някой ако е натрупал в касичка и е от Варна, ще ги уедря.

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 17:24 от Стейси Грей

# 299
Хаха, преди години се прибирам от Турция с кола, на първата бензиностанция искам да заредя. Питам изрично "приемате ли карти", че нямах кеш, казаха да.
Пълня резервоара, а да платя, ааа, той терминала не работи. Ми вървете да изтеглите на банкомата в съседната бензиностанция, ама оставете колата тука, че нали...
Лелеее

Общи условия

Активация на акаунт