12 клас - НАБОР 2006 - КСК - Успех! - 2

• 45 306
  • 767
  •   1
Отговори
# 165
Maй баш законодателят е омазал работата с таксите за платено.
https://news.bg/education/krasimir-valchev-taksite-za-plateno-ob … -uvelichavat.html
"Вълчев подчерта, че увеличението на таксите в платената форма на обучение не е резултат от желание на университетите да печелят повече, а е пряко последствие от разпоредбите в Закона за висшето образование. Той изисква размерът на таксите в платената форма да не бъде по-нисък от сбора на субсидията за държавна поръчка и редовната такса на студентите.

И сега университетите спазват закона, докато не го поправят спешно

# 166
Хайде, поредното тъпо изказване на Вълчев! Те съвсем за калинки ни взеха. До колкото знам се пуска проект за закон и той има период за запознаване, оспорване и нанасяне корекции. Какво университетите спали ли са в този период или просто така ги устройва? Не мисля, че в комисиите за изготвяне на проекта не са участвали представители на университетите или най-малко са били консултанти. Самите те си надуват таксите , а търсят друг да опере пешкира! Много лесно е да се правиш на ни лук ял, ни лук мирисАл.
            Аман от простотии - какво значи "изисква размерът на таксите в платената форма да не бъде по-нисък от сбора на субсидията за държавна поръчка и редовната такса на студентите."  Практиката показва, че се определя такса за обучение на студент по една специалност и след това се определя каква част ще бъде субсидирана от държавата. Защо никъде не се обявява каква част субсидира държавата и да видим сбора тогава, а не да слушаме празни приказки.
           Чудя се и как УНСС се справя със старите такси / и не са нарушили новия им закон/ или те са по-глупави от СУ.  Как при тях се запазва този сбор на субсидии и такси на студенти от миналата година или не са си прочели добре закона и не са го използвали в тяхна полза.
           ПиснА ми от лъжи и носене на вода от 10 кладенеца за да оправдаеш собствената си алчност и безотговорност.
           Само ми е чудно защо студентите мълчат. В нормална държава вече са спретнали протест!
           ПП. Интересно ми е да видя допълнителния прием на СУ тази година. Вероятно всички тройкаджии с богати родители ще заемат местата на много добри , но без или с ограничени финансови възможности. От миналата година познавам деца, на които не са им стигнали стотни за ДП и не са имали право да участват в допълнителен прием, а сега са отличници в други университети.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 14:46 от Didia

# 167
Maй баш законодателят е омазал работата с таксите за платено.
https://news.bg/education/krasimir-valchev-taksite-za-plateno-ob … -uvelichavat.html
"Вълчев подчерта, че увеличението на таксите в платената форма на обучение не е резултат от желание на университетите да печелят повече, а е пряко последствие от разпоредбите в Закона за висшето образование. Той изисква размерът на таксите в платената форма да не бъде по-нисък от сбора на субсидията за държавна поръчка и редовната такса на студентите.

И сега университетите спазват закона, докато не го поправят спешно
точно така и аз го прочетох. Интересно обаче защо УНСС не са ги променили от миналата година.

# 168
УНСС все повече ми се издига в очите

# 169
Редно е при започване на платено обучение да се сключва договор между университета и студента, в който е описана предоставяната услуга (обучение) и дължимата цена за срока на договора (или поне начинът на определянето й).
Иначе излиза, че студентът започва обучение, което не знае дали ще може изобщо да завърши по финансови причини, все пак нищо не пречи на университета в един момент да определи такса от 1000 лв/ден, примерно.

# 170
Точно това си мислих и аз. Както скачат двойно така може и петорно - хипотетично. Това не е като да ти вдигнат наема и да си потърсиш нова квартира за 3 курс. Недоумявам как това не е законово уредено. Ние верно сме в някъв цирк.

# 171
Първи са подели  протестни действия от ВТУ, аз лично нищо не съм чула по въпроса до днес, явно са ги замели медиите под килима ..
Преди това се чудихме тук защо за защитените специалности в ТУ - Варна таксата за платено е доста по-висока към 11хил лв беше
От 2.07. има нов "ценоразпис" и ЕСЕО вече не е защитена специалност, а платеното съвсем не е 11 хил. лв
https://www1.tu-varna.bg/tu-varna/images/novini/2025/07/zapoved_465.pdf

# 172
скаридка ВТУ наистина първи обяви новите по-високи такси за ПО. Има и извадени от списъка защитени специалности . Студентите протестираха и подписваха протестна петиция. Мисля,  че само БТВ ги отрази с кратък репортаж.
Сега, има много не успели да вземат държавните си  изпити студенти и се питат дали не е заради подписа им в тази петиция.
Момиче, от курса на сина ми също обмисляло да се прехвърли от редовна в задочна форма на обучение, защото разликата е 1000 лв .  А момичето се справя добре с ученето,  изпитите и има мислене, не е да назубри или да мисли как да препише на изпит.

# 173
  • София
За платено обучение ли? Значи това е нещо ново. И не е редно така.
                  Ами не е ново. Дъщеря ми беше първия випуск с платено обучение в СУ. Таксата 1,2 и 3 курс беше 100 лв на семестър. Четвъртата година стана  300.
Преди повече от 30 години може и да е било така, но дъщеря ми завърши миналата година и тогава не беше. Така че - ново е.

# 174
Имам въпрос за плащането на таксата.В момента на подаване на документите за записване ли трябва да е платена таксата, да се покаже платежния документ или след като приемат дипломата,заявлението и т.н. отиваш да платиш таксата?

# 175
Имам въпрос за плащането на таксата.В момента на подаване на документите за записване ли трябва да е платена таксата, да се покаже платежния документ или след като приемат дипломата,заявлението и т.н. отиваш да платиш таксата?
Първо трябва да е платена таксата, като в някои унита, като УАСГ това може да стане само чрез пост терминал, т. е пари в брой не приемат.

# 176
Става въпрос в случая за СУ,напр.да се плати таксата и на следващия ден отиваш да се записваш с всички документи.

# 177
Становище на Алма матер относно внесения на 27.06.2025 г. в НС за разглеждане и гласуване Законопроект за изменение и допълнение на ЗВО

Внесеният Законопроект предлага промяна на чл. 95 ал. 4 от Закона за висшето образование, която се отнася до размера на таксите за обучението по чл. 21, ал. 2 и 3 и по чл. 9, ал. 3, т. 6, буква „б“, като предложението е таксите да не са по-ниски от 75% от средствата за издръжка на обучението, определени по чл. 91, ал. 2, т.1 и 3 и добавения размер на таксата по ал. 2 за съответното професионално направление или специалност от регулирана професия, а размерът на таксите за обучение по чл. 21, ал. 5 да не е по-нисък от 70% от средствата за издръжка на обучението, определени по чл. 91, ал. 3, т.1 и 3.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ смята, че:

1. Промяната на таксите при стартирала кандидатстудентска кампания означава въвеждане на регулация с ретроспективно действие, което е правно неприемливо и в противоречие с всички известни добри практики за открито и прозрачно публично управление.
   2. Съществуващата регулация и предлаганите изменения са силно рестриктивни спрямо държавните висши училища, ограничавайки способността им провеждат собствена политика за развитие. Те ограничават възможностите за набиране на собствени средства, които могат да осигурят развитието и подобряването на качеството на обучение и научните изследвания. В тази връзка подобни рестриктивни мерки могат да се тълкуват и като намеса в академичната автономия на университетите.
   3. Въпреки твърдението, че настоящите изменения ще доведат до понижаване на таксите за обучение, реално тяхното прилагане ще доведе до почти двойно увеличение спрямо миналогодишните. Те са съизмери и дори по-високи от таксите за обучение в някои чуждестранни университети в Европа, САЩ и Канада. Това поставя българските държавни висши училища в неконкурентна позиция и прави привличането на чуждестранни студенти на практика невъзможно.
  4. Въвеждането на толкова високи такси в държавните университети създава конкурентно предимство за частните университети в нашата страна, които не са обхванати от тази регулация.
   5. Значителното повишаване на таксите не съответства на нивото на доходи в България. То силно може да ограничи достъпа до висше образование в България. Тази мярка в никакъв случай няма да подпомогне целите на политиката във висшето образование.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ предлага:

1. Да се обсъди и предложи промяна в Закона за висшето образование, като се определи праг не по-нисък от 60% от средствата за издръжка на обучението, определени по чл. 91, ал. 2, т.1 и 3 и добавения размер на таксата по ал. 2 за съответното професионалното направление или специалност от регулираните професии.
  2. Да действа правилото за завареното положение и таксите, утвърдени от Академичния съвет на Софийския университет за уч. 2024/2025 г. за платена форма на обучение ОКС „Бакалавър“ и ОКС „Магистър“, да не се променят за студентите, започнали обучението си през уч. 2024/2025 г. и предходните.

При промяна в Закона за висшето образование таксите за платена форма на обучение за ОКС „Бакалавър“ ще бъдат намалени със съответния процент.

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/novini_i_s_bitiya/ … dop_lnenie_na_zvo

# 178
Сега всеки се втурна да лови риба в мътна вода - на СУ 75% са им много, но 60% са ок..
Другите не искат да има минимален, а максимален праг..
Шизофренично става всичко

# 179
Аз честно казано не можах да разбера от това изявлевие: тия такси от вчера са съобразени или не са съобразени със законопроекта от 27.06? Ако този законопроект стане закон според су таксите ще скочат, т.е. още на това, което е обявено вчера? Нещо стана каша наистина. Ако таксите са високи, защото са съобразени със законопроект, изобщо защо предлагаш такси, които не са по действащ закон, а по нещо хипотетично? И продължавам да се питам защо таксите се обявяват на 03.07, а  не на 22.06?

Общи условия

Активация на акаунт