12 клас - НАБОР 2006 - КСК - Успех! - 2

• 45 306
  • 767
  •   1
Отговори
# 180
За НБУ питах в предишната тема, но явно там кандидатите не са много от темата. Благодаря на писалите ЛС.
Сега ще чакаме.
Има правен топ тест, има подредени желания и е качена диплома. Това е всичко, нали?

# 181
  • у дома...
Аз честно казано не можах да разбера от това изявлевие: тия такси от вчера са съобразени или не са съобразени със законопроекта от 27.06? Ако този законопроект стане закон според су таксите ще скочат, т.е. още на това, което е обявено вчера? Нещо стана каша наистина. Ако таксите са високи, защото са съобразени със законопроект, изобщо защо предлагаш такси, които не са по действащ закон, а по нещо хипотетично? И продължавам да се питам защо таксите се обявяват на 03.07, а  не на 22.06?
Най-вероятно са искали да съберат новите такси при записването. И да избегнат варианта студентите да доплащат наесен. А и ще се позоват на ПМС за таксите, което излезе по-рано. Иначе не биха имали законово основание за събиране на такси, изчислени по този вариант. А едва ли университет като СУ при всички юристи, с които разполага, би си позволил таксите да паднат в съда, ако са без основание.

А може и да са си замълчали при приемането на закона и сега да правят изявление колко са загрижени за студентите, като се вдигна пушилка.

# 182
За НБУ питах в предишната тема, но явно там кандидатите не са много от темата. Благодаря на писалите ЛС.
Сега ще чакаме.
Има правен топ тест, има подредени желания и е качена диплома. Това е всичко, нали?
Да, ако се вижда статус" одобрен" и САО от ДЗИ, би трябвало всичко да е наред .

# 183
Аз вече не разбирам дали сега са ДО 75% или НАД 75%, кое ще сваля, кое ще вдига таксите. Задължително ли е ЧУ да се съобразяват с това ...

# 184
Аз не съм засегната, моята дъщеря е избрала защитена специалност, за която си има максимален бал и е сигурно, че ще е приета там. Но някак ми се ще да си изясня за себе си този казус, от чисто любопитство.

# 185
....
А може и да са си замълчали при приемането на закона и сега да правят изявление колко са загрижени за студентите, като се вдигна пушилка.
                Не може, а са си замълчали на 100 %. Сега обаче виждат резултата - платеното ще им падне рязко. При това се заражда и недоволство в студентите приети преди тази година, а и кандидатите не са във възторг и СУ бърза да замаже очите им. Становище - след дъжд качулка.
                 скаридка, таксите са изчислени точно с тези 75 %. За това са и двойно, и тройно по-високи. ЧУ не са задължени да спазват това условие. Те са частни не получават дотация от държавата и имат далеч по-голяма свобода при определяне на таксите.
                 Не мисля, че държавата дотира инжинерната физика в такъв размер  - ДП - освободен, ПП  - 26690. По скоро платеното доплаща ДП вместо държавата да го направи. Военните разходи растат от някъде трябва да се вземат и хоп - що ни е образование. Който иска да учи да си плаща.
                 Чудя се ЩО СУ не ни обясни как УНСС спазва закона и запазва таксите, а при тях не се получава. Като са толкова математици да ни осветлят по този проблем.

# 186
  • София
Чудя се ЩО СУ не ни обясни как УНСС спазва закона и запазва таксите, а при тях не се получава. Като са толкова математици да ни осветлят по този проблем.

Ето това буди недоумение в мен - как е възможно един държавен университет да запази таксите неувеличени, а друг законът го задължава да ги увеличи драстично. Освен ако аз съм пропуснала момента, в който УНСС се е трансформирал в частен университет  Smile

# 187
Ако правилно разбрах Просто майка, су си увеличават таксите на база проекто закон, без да е длъжен да го прави, за да може да вземе пълният им размер още сега. А другите унита ще са принудени да си увеличат таксите след като този проектозакон стане закон и ще си вземат завишеното на по-късен етап (примерно октомври).

# 188
Дидиа според мен са на 100% - пробвах го с тия специалности, които ме интересуват с онази таблица за държ субсития в евро. Умножено по 1.95583 си е с точност до левче.
Много странна работа.

# 189
Ето и студентите:
Студентският съвет при Софийския университет “Св. Климент Охридски” напълно подкрепя становището на Алма матер във връзка с покачването на годишните такси за обучение на студентите в платена форма в ОКС “бакалавър” и “магистър” след средно образование.

Изразяваме несъгласието си с непостоянната политика на Министерството на образованието и науката във висшето образование, която последно доведе до увеличаването в пъти на годишните такси на студентите в платена форма на обучение. Намираме за недопустим скока в таксите, който според буквата на закона, ще обхване и студентите, които са започнали висшето си образование при двойно и тройно по-ниски такси. Тези действия ще доведат до отказ от продължаване на образованието на множество колеги, задлъжняването на млади хора със студентски кредити, както и отказ въобще да се продължи във висшето образование след средно. С намаляването на приема в държавна поръчка за сметка на увеличението на приема в платена форма, държавата косвено дискриминира кандидат-студентите, които не могат да си позволят да плащат увеличените такси. Не приемаме за адекватни действията на образователното ведомство спрямо висшите училища и обучаващите се.

От името на цялата студентска общност не намираме резон в увеличаването на таксите на студентите, които вече са започнали своето образование при едни условия, затова приветстваме, че Университетът предприема мерки. Призоваваме образователното ведомство да запази завареното положение и таксите, утвърдени от Академичния съвет на Софийския университет за учебната 2024/2025 г. за всички колеги, които през следващата учебна 2025/2026 г. ще бъдат втори и по-горен курс. Според нас държавата трябва да създаде благоприятни предпоставки за продължаването и завършването на обучаващите се.

Категорично не можем да приемем аргумента, че увеличаването на таксите ще доведе до повишаването на качеството на нашето висше образование. Няма причинно-следствена връзка между увеличаването на таксите за всички студенти в платена форма на обучение и качеството на образованието, което получаваме насреща. Според нас тези действия на национално ниво не могат да доведат до повишаването на изискванията към студентите, начина на преподаване на материала, адекватността на изпитните формати и качествената реализация на пазара на труда, които фактори всъщност формират стойността на висшето ни образование.

Линк към становището на алма-матер: https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/novini_i_s_bitiya/ … dop_lnenie_na_zvo

# 190
  • гр.София
Аз пък писах на Омбудсмана ( сега чакам от приятелка жокер и на кой мейл в МОН да пиша също) във връзка с публикуването на уловията- бройки и такси при затворена система за прием и вече наредени желания.
Дано Санака, като юрист, не каже,че съм куку, и не са правилния адресат. Ама толкоз ми роди главата.
Ние поне сме наредили платените след държавните, но приятелка на С е точно в ситуация, за която писа Мария, платеното желание е второ и блокира всички последващи, на които си влиза, понеже й знам и бала.

# 191
Колкото и гадно да звучи, тия от СУ са ИДИОТИ!!! Как пък не можаха веднъж да направят една кампания като хората, като се има предвид рестрикциите, които налагат. Мъчно ми стана за всички, които кандидатстват там!

# 192
Това сега за всички университети ли ще важи? И другите лй ще си вдигнат таксите???

# 193
  • София
Сега ще чакаме.
Надявам се, че е всичко, защото това пише, това казват, това е направил и синът ми. Сега чака класиране. Понеже съм стара явно тия онлайн неща винаги оставят в мен чувството, че има още нещо да се прави… 😁

# 194
  • у дома...
Ако правилно разбрах Просто майка, су си увеличават таксите на база проекто закон, без да е длъжен да го прави, за да може да вземе пълният им размер още сега. А другите унита ще са принудени да си увеличат таксите след като този проектозакон стане закон и ще си вземат завишеното на по-късен етап (примерно октомври).
Точно така. А и нали МС прие постановление, с което утвърждава исканите от университетите такси. Ето и законовото основание. Не съм сравнявала таксите в постановлението с обявените от СУ. Но на база ежедневната ми работа с нормативни документи предполагам, че на база постановлението са обявените такси. Нали помните как се опитвахме да разберем какво е искал да каже автора със заявените такси в проекто-постановлението. Ето го и отговора.

Общи условия

Активация на акаунт