12 клас - НАБОР 2006 - КСК - Успех! - 2

• 45 300
  • 767
  •   1
Отговори
# 195
Това сега за всички университети ли ще важи? И другите лй ще си вдигнат таксите???
               Ако предположенията на Просто майка и Мария са верни тогава ще се вдигнат всички такси в държавните университети. Има логика в това предположение.
                Cygnus, не съм се сетила за "левовете в марки" Stuck Out Tongue Winking Eye , но има резон.
                ПП. По логиката на Cygnus моята пенсия ще надмине европейските! Само дето няма да умножават, а ще делят та...човек може и да си помечтае! Yum

# 196
От позицията на студентите оставам с впечатление, че тяхната борба е за завареното положение. Предполагам ще се вдигне шум и за да се угоди то ще бъде точно по този пункт. Вероятно ще върнат за тях ниските такси, но за нашия набор ще си останат/станат високи (като предложените или лекичко надолу). Някак ми се вижда невероятно да изпълнят всички искания.

# 197
Лошо
В университетите, които ме вълнуват, нямаше и няма промяна в таксите. Такива такси, в хиляди,  ще ми е трудно да си позволя.

# 198
Ама това е за платеното, не за дп.

# 199
Cygnus, къде гледаш таксите в евро? Интересува ме ССС специалност. УАСГ са обявили 16 хил такса за платеното

# 200
Момент да я намеря. Беше в старата тема.

# 201
Като ви чета за увеличените такси и ми се струва, че съвсем скоро университетите ще си останат празни.
16 000 лева са си джобни пари за семки....Няма да е лошо всички кандидат-студенти да си купят по един пакет семки и да се съберат на стълбите пред университетите да люпят дружно семки. И така цяла една година. Вероятно така бизнесът ще получи кадрите, за които така жадува, а министърът ще е доволен, че си е свършил перфектно работата.

# 202
Решение 362 / 5.6.2025 г. https://share.google/oNBLzjacYfRsYDrGN

Втората таблица за СУ за чужденците. Там са в евро.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 20:42 от Cygnus

# 203
  • у дома...
Не може да се претендира и, че не са уведомили за новите такси. Проектът стоя за обществено обсъждане май повече от месец. Така, че всичко се рамките на закона. Едва ли някой от засегнатите е изразил писмено становище. А един от постулатите в правото е "Непознаването на закона не е предпоставка за неспазването му".

# 204
  • София
В това решение не са включени такси "обучение срещу заплащане". Кое тогава е законовото основание да ги обявят, преди поправките в Закона за висшето образование да са официално приети?

# 205
  • София
Законовото основание е действащата към момента разпоредба на Закона за висшето образование. Проектът за изменение е само проект все още.

# 206
Само че ако всички са изпълнили закона, тогава идва въпросът - защо държавата финансира едни университети с два пъти повече средства от други? За една и съща специалност ССС във ВСтрУ искат 5000 лв, в УАСГ 12К???
Защо в УНСС таксите са по-ниски от тези в СУ

# 207
  • София
А за НБУ приключиха ли процедурите по подаване на документи?

Чудя се дали няма да има повишено желание за там, предвид ситуацията с таксите.

# 208
А за НБУ приключиха ли процедурите по подаване на документи?

Чудя се дали няма да има повишено желание за там, предвид ситуацията с таксите.
Днес май е последния срок на място да се подадат документи, но май важи за кандидат- студенти, които са правили ТОП.

# 209
  • у дома...
Защо в УНСС таксите са по-ниски от тези в СУ
Автономия на университетите. Иначе този въпрос задайте на ректора на СУ.

Възможно е УНСС да вдигнат таксите за платено обучение след окончателното приемане на закона и обнародването му в Държавен вестник.

Общи условия

Активация на акаунт