12 клас - НАБОР 2006 - КСК - Успех! - 2

• 45 275
  • 767
  •   1
Отговори
# 240
  • софия
Идеята на висшето образование не е ли не просто да се учи висше, а да се учи нещо, в което виждаш перспектива и си представяш, че ще работиш?
Иначе специалности и университети бол. И да, голяма част не работим това, което сме учили, но не мисля, че някой от нас е учил със самоцелна  идея само за едната тапия.
Доп. Звучи като по мое време, ако не ти стига балът за "Право"/"Журналистика", да се запишеш "Предучилищна педагогика". Ама да си в СУ. Нерде Ямбол, нерде Стамбул.
Наистина обявените цени финансово (почти) се връзват да ги изпратим да учат в чужбина с всички допълнителни битови разходи. Проблемът е, че тук качеството не отговаря на заложените пари за голяма част от специалностите.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 15:29 от zvаnchе

# 241
В ПУ таксите са доста по-ниски, гледах компютърните специалности.
Извинявам се,ч е се включвам, започнах да Ви чета около ДЗИ.
При нас приема приключи преди няколко месеца, таксата в университета на детето е 2600Е, за КН, но там пък драмата е с настаняването, ние усяхме да се справим и то на цена близка до наемите в София, дано всичко да е наред.Останалите разходи са сходни, имаме опит, брат му завършва магистратура следващата година.

Пожелавам успех на децата Ви!

# 242
  • София
Идеята на висшето образование не е ли не просто да се учи висше, а да се учи нещо, в което виждаш перспектива и си представяш, че ще работиш?
Естествено, че това е идеята. Но дайте да си кажем честно колко са специалностите в Бг, за които наистина трябва висок бал? Ами броят се на пръстите на едната ми ръка. И то балът е висок предимно за момичетата. Всичко друго е напълно постижимо за ДП. Пиша го от позицията с момче, което не е с отлични, а с много добри резултати от ДЗИ и диплома.
Отделно то не са предварителни изпити, редовни, ДЗИ-та, ЕПИ-та н на брой, всевъзможни състезания. Все някъде ще се справиш добре и ще използваш по-високата оценка.

# 243
  • София
Естествено, че това е идеята. Но дайте да си кажем честно колко са специалностите в Бг, за които наистина трябва висок бал? Ами броят се на пръстите на едната ми ръка. И то балът е висок предимно за момичетата. Всичко друго е напълно постижимо за ДП. Пиша го от позицията с момче, което не е с отлични, а с много добри резултати от ДЗИ и диплома.
Отделно то не са предварителни изпити, редовни, ДЗИ-та, ЕПИ-та н на брой, всевъзможни състезания. Все някъде ще се справиш добре и ще използваш по-високата оценка.
Абсолютно съм съгласна.

# 244
  • Ловеч
Здравейте, къде може  да се видят бройките по специалностите в НБУ?

# 245
Здравейте, къде може  да се видят бройките по специалностите в НБУ?
Никъде. Университетът решава колко студенти да приеме и тази информация не е публична.

# 246
  • у дома...
А и има и допълнителен прием. А и в някои университети се кандидатства до края на август. Варианти има и в други градове.

# 247
  • софия
От постове, споменаващи високи разходи за обучение, останах с различно впечатление. Признавам, че съм не интересувала. Изборът на дъщеря ми е направен отдавна и приемът в български университет не е бил в нашия фокус. Споменаваните суми за ДП за част от специалностите в софийски университети покриват в голяма степен разходите за обучение и консумативи тези в чуждите, ако не си от София.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 16:13 от zvаnchе

# 248
Не, не, не за ДП. ДП е напълно достъпна. Над 1000лв е само в медицинските факултети, те все пак имат и много консумативи. Всички други специалности дп са си съвсем поносими.
Платеното в СУ и ВТУ разбуни духовете. Но поне на мен май ми се изясни откъде дойде проблемът.

# 249
  • София
От постове, споменаващи високи разходи за обучение, останах с различно впечатление. Признавам, че съм не интересувала. Изборът на дъщеря ми е направен отдавна и приемът в български университет не е бил в нашия фокус. Споменаваните суми за ДП за част от специалностите в софийски университети покриват в голяма степен разходите за обучение и консумативи тези в чуждите, ако не си от София.

Оооо, не. Тук се нажежиха страстите за платеното. ДП е с абсолютно нормални цени. И абсолютно постижима за прием.

# 250
А догодина да не се окаже, че и ДП тихомълком се е утроил. Супер разочарована съм от СУ, нагло и супер некоректно отношение и поставяне пред свършен факт. Сега е редно да пуснат срок, в който да можеш да пренаредиш желанията, все пак това и един вид прецедент. А това, че не сме чели законопроекта…. Звучи точно в стила на СУ- нагло

# 251
  • София
Да, некоректно е. Но се знаеше, че нито местата, които излизат в системата са реалните, нито таксите за платеното бяха ясни. При положение, че не ги бяха публикували преди да приключи кандидатстването. Затова трябваше да си имаме едно на ум и да се внимава с подредбата. Сега вече не знам. Пуснете жалба ама дали ще я отразят?

# 252
Всичко се качва. Нереалистично щеше да е да са същите или са поевтинеят. Но от 2 до 3 пъти беше брутално. Какво да очакваме догодина?

П.П. колко време след гласуване в парламентарната комисия по образование се вкарва в пленарна зала? 25% все са нещо.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 17:57 от Cygnus

# 253
  • София
За мен няма драма с платеното. Който може да си го позволи и има интерес, го учи. Който не може, се напъва и влиза ДП. Като не се запълнят местата за платено, на пазарен принцип ще преосмислят таксите. Има достатъчно конкуренция в образованието. Включително и от чужди университети.
Но да се оповестява размер на таксите при приключен прием на документи, е със сигурност пълна простотия и напълно нередно.

# 254
  • у дома...
Всичко се качва. Нереалистично щеше да е да са същите или са поевтинеят. Но от 2 до 3 пъти беше брутално. Какво да очакваме догодина?

П.П. колко време след гласуване в парламентарната комисия по образование се вкарва в пленарна зала? 25% все са нещо.
Зависи от графика. Предвид, че представителите на народа са много изморени от работата си до сега и ще излязат скоро отпуск, дано не остане за есенната сесия. С историята познава и законопроекти, минали през комисии и много забавени на второ гласуване.

Общи условия

Активация на акаунт