Почти постоянни киселини

• 446
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
Гастрит отдавна имам и сигурно е хронифицирал защото не спазвам особено диетите и начина на живот. Сигурно и рефлукс, от години след ядене на яко мазни пържени и люти неща ( също и алкохол вино най-вече ) и след като легна скоро след това, се събуждам от тези малки повръщания влизащи в кривото гърло.
Затова гледам да избягвам бързото хвърляне в леглото след нахранване, и се стремя ако съм легнал да съм се подпрял нависоко и страничо. Вече имам и рефлекс в просъница при първите позиви ( за несполучливо уригване и рефлукс ) скачам и се завъртам настрани, или се изправям и изчаквам да премине.

# 16
Интересно, че млечните са Ви позволени...

Че защо да не са позволени? Аз нямам нито лактозна непоносимост, нито глутенова…
Утре съм на диетолог, защото в момента съм с обострен жлъчен рефлукс, а при него диетата е още по-тегава, та и аз се чудя какво да ям.
Иначе - при киселини се пият инхибитори на протонната помпа - дали ще е Нолплаза, Нексиум, Ацилесол или нещо подобно, въпрос на напасване е.
Също така антиациди, тип Гавискон, особено преди лягане. Аз лично пия Waya Stop Reflux. Както и конска доза Париет, това е същото като Ацилесол.

# 17
  • София
Не е нужно да имате. Обикновено дразнят червата  и стомаха затова попитах.

# 18
  • Мадрид / София
Моя опит е половин чаена лъжичка сода бикарбонат с доста вода при киселини. Това ми е най-честото "лекарство".  След това не лягам докато не ми размине (докато не се уригна за да ме облекчи). Другото е вечер да вечерям рано (в 6ч) и то леко. Малко плод и още нещо дето е лесно смилаемо. Вода - минерална и по-малко чешмяна, че и тя не "влиза" лесно. Избягвам тестяни, такива мекички дето стават на топка като ги дъвчеш. Внимавам много с картофи, домати, цитрусови, лук, мляко и бял хляб, че ми създават колит и киселини. Та сутрин закусвам леко, на обяд най-много и вечер леко. Понякога взимам Омепрасол (в България май го няма), но не непрекъснато, че постоянната му употреба е вредна. И като си легна винаги лягам на лява страна. Така избягвам рефлукс. Вече като ми е леко на стомаха се обръщам и на дясна страна. Ако с пълен стомах легнеш на дясно само след минута идва рефлукс и трябва да се обърна на лява страна, да седна или да стана права.
Ами в общи линии това е. Вече ако искаш да идеш на лекар - добре. Направи го.
Интересното е, че жлъчката произвежда сода бикарбонат, която помага в процеса за смилането на храната и в малки дози дори се препоръчва да се пие.

Общи условия

Активация на акаунт