Бързи здравословни въпроси и отговори – 53

• 30 843
  • 743
  •   1
Отговори
# 135
  • Бургас
Може да е всичко, но като цяло го дават и за начални симптоми преди същинския инсулт.  Не зная обаче в неделя къде може да се закара.

# 136

От тези изследвания задължително ли е всичко на гладно?
Досега все на гладно ги правех, но сега станах рано и ми пуснаха бързо направленията и се чудя ако има вариант и да не съм баш гладна..
хапнах един десерт преди час 😖

# 137
Единствено кръвната захар ще е чувствителна на хранене преди това.
На мен са ми казвали в лабораторията, че не е задължително да съм гладна от дълги часове за другите изследвания, но ако има някакви отклонения от нормите, да кажа на лекаря и чак в случай на нужда, да повторя изследването.

# 138
Знам че ПКК също  хубаво да е на гладно и до 10ч, както и витамините, но може би няма да е голяма драма ако си хапвала за тези
 Но кръвната захар със сигурност или поне 2 часа да са минали от последно хапване. Макар че Трифонова във Вита един път ме прати да пусна тези изследвания след 10 и бях и закусваал..дори не ме пита хапвала ли съм или не.. чак се ядосвам като се сетя и как си платих като поп солидна сума, вместо да мина по касата тези изследвания.

# 139
  • София

От тези изследвания задължително ли е всичко на гладно?
Досега все на гладно ги правех, но сега станах рано и ми пуснаха бързо направленията и се чудя ако има вариант и да не съм баш гладна..
хапнах един десерт преди час 😖

Ако не са направени изследванията аз бих изчакала до утре.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 10:03 от I.R.

# 140
Най - добре е всичко на гладно. И без това с едно боцкане ще мине. Много малко показатели не е задължително да са на гладно, повечето да.
Кръвната захар се изследва само на гладно, няма такова нещо два часа след хранене.

# 141
На мен в лаборатория така са ми казвали за КЗ. Обикновено нивата спадат до ниво ,,на гладно" от 2 до 3 часа след хранене. Смея да коментирам тъй като изкарах бременност с ГД и мерене с глюкомер 4 месеца почти всеки ден по 6 пъти на ден. Но да, попринцип е важно да бъде спазен режим за най-точни резултати, а те са доста важни.

А някои хормони също няма нужда да са на гладно. Може да се колебаят нивата в различна част на денонощието. Или кръвна група и вирусология. Те не се влияят от храна и напитки.

# 142
В повечето лаборатории има предупреждение за 12 часова пауза без храна, преди изследването на почти всички показатели. Никой няма да умре един ден без кафе и закуска. Ако ще ходи само да отбива номера, негова си работа.

Относно КЗ.
Тя може да спада след хранене, но тази стойност на гладно е водеща. И трябва наистина да е на гладно. Защото може да е по-висока от тази 2 часа след хранене.

# 143
Ако не е нещо друго изрично уговорено или уточнено, КЗ се мери сутрин на гладно. Различни случаи от това са за различни неща и там лекарят го уточнява, не че не е възможно и че не се мери и по друго време.

# 144
Хората масово не са наясно с КЗ. Днес неволно слушах разговор, едната жена се оплакваше, че имала висока КЗ, не знам дали е с диабет. Обаче след хранене, очевидно за профил ставаше дума, не била толкова висока. И другата я "ограмотява" - ами да, така е, защото през деня гориш енергия и тя спада. А през нощта не гориш енергия и затова е висока.
Нямах никакво желание да се намесвам. Close

# 145
Някой знае ли лаборатория която прави резултатите на момента или до час?

# 146
Не казваш за какво изследване става дума, някои не е възможно да се направят веднага или се правят само по определено време на деня...

# 147
  • София
Ако говорим за ПКК и ЦРП - при дъщеря ми са ставали до час в Цибалаб. Предполагам обаче това зависи и от натовареност и както са ти казали и от самото изследване.

# 148
  • София
Идеи с какво да зарастне по бързо малка рана на деликатно място...част от горния слой почти паднал...
Това дали става?
Кадермин Крем за рани 15 мл

# 149
Витасин.

Общи условия

Активация на акаунт