Бързи здравословни въпроси и отговори – 53

• 30 082
  • 743
  •   1
Отговори
# 60
Има ендокринолог - д-р Въндева. Попитай в нейната тема.

# 61
Здравейте!
Всичко започна преди около два месеца,когато една вечер на мъжа ми му се поду глезена(левия),заболя го зверски и едвам се движеше.На следващия ден беше при ЛЛ,която му пусна ПКК,чернодробни показатели,глюкоза серумна и ПК.Всичко беше в норми,освен ПК и СРП-то,като пикочната киселина беше 499,при норма 488.Назначи му Аденурик и едно за холестерола и му даде направление за ревматолог.Оттам отиде на ревматолог,който почти нищо не му е обяснил,казал му че има подагра,изписал му някои противовъзпалителни и това е.Мина време,симптомите отшумяха и като че ли всички забравихме.До преди около десет дни,когато същата болка и възпаление се пренесе и на десния глезен.Пропуснах да кажа че месец след първите изследвания,той си пусна нови,където вече ПК беше 240.Имаше и някакви и други показатели,пуснати от ревматолога,и те бяха съвсем наред.Той работи физическа работа,постоянно е качен на стълба,ако има някакво значение.И така,възпали се и го заболя десния глезен,до степен в която не можеше да се движи.Запазих час при кардиолога при който си ходи(има високо кръвно и пие хапче за него)и той заключи че е подагра,гледайки първоначалните данни.Изписа му Ротикокс 90 мг и Нексетин за възпалението и болката(да ги пие докато свършат опаковките),и смени Аденурика с Фебукстотат 60 мг.Днес направи и консултация с ортопед(имахме запазен час доста отдавна),който му казал че не е подагра,а натоварен глезен.Изписал му Тендивал гел,и да си допие лекарствата,които е изписал кардиолога и да не приема повече никакви лекарства.Мъжа ми е тотално объркан и не знаем на кой да вярваме сега и какво да правим.Той изобщо не обича да пие лекарства,много деен човек е,работи на две места и това застояване и болка го побъркват.Сега ми каза че не се чувства добре,направо на депресия го оприличи.Моля за съвет какво да правим.Благодаря

# 62
Задължително второ мнение от ревматолог и ортопед. Трябва да се уточни със сигурност какво е, защото, както казвате, че си противоречат, значи един от двамата със сигурност не е прав.

# 63
Проследете известно време нивата на ПК
Това пише в уикипедия за подагра
Цитат
След като острият пристъп отмине, нивата на пикочна киселина обикновено се понижават чрез промяна в начина на живот, а при пациентите, страдащи от чести пристъпи, алопуринола или пробенецида осигуряват дългосрочна превенция.

# 64
  • София
На мен точно на подагра ми прилича. ММ е така от няколко години. Има си кризи от време на време, подува се глезен ту на единия крак, ту на другия. Кокалчетата при палеца на крака също. Редуват се.

# 65
И на мен ми звучи като подагра, тя предимно е на пристъпи и отшумява. Вижте и на хапчето за кръвното какви странични ефекти пишат, от някои може да се вдигне ПК.
И не е лошо и за ИР да проверите ако не сте, че това също е предпоставка и за висока ПК, и за високо кръвно налягане.

# 66
  • София
Здравейте.
Може ли да се приема антихистамин по време на лечение с антибиотик?

# 67
  • София
Ако визирате противоалергични, да може.

# 68
Не си пречат по принцип, така че защо не?
Даже не е и рядкост вече да ги предписват заедно - къде за да успокои кашлица противоалергичното, къде заради опасения от алергична реакция към антибиотика, къде за друго.

# 69
  • София
Много благодаря! 🤗

# 70
  • Бургас
Ако е подагра мъжа ви трябва да спазва определена диета. Не става да яде каквото и до сега и да се тъпче с лекарства. Мой познат има подагра и вече я контролира само с хранителен режим, от години не се е обаждала.

# 71
ТСХ е добре, но Т3 и Т4 трябва да са над средата на границата за да се каже, че работи добре жлезата. С този нисък Т3 нямаш ли симптоми на хипофункция?
Да питам, понеже и моите резултати са подобни, даже T4 ми е 15.2 -това може ли да е знак за хипофункция? Може ли на това да се дължи по-високо то ниво на лошия холестерол? Аз мислех, че е нормален, защото гледам, че е в референтни граници, а пък и съм в климакс все пак. Симптоми имам -качих 8 кг за една година, чувствам се постоянно изморена и без желание за нищо (но това може и на други фактори да се дължи), будя се по няколко пъти на нощ. Също така, понеже аз се оплаквах от отоци в долните крайници, преди около месец ме посъветваха да изпия един фурантрил, за да разбера дали не е от сърцето. Аз чак днес го направих по ред причини. И може би да има лек спад на отоците, но е незначителен. Може ли от това да се съди за причината за тях?

# 72
  • София
Каква паста за зъби е подходяща за протези (с противовъзпалително действие), диабет тип II?

# 73
Здравейте, на шията почнаха да ми излизат такиви неща.. (не са брадавици,папилом нали?) Cry

Какво е, как да ги спра

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 15:00 от waynubg

# 74
ММ имаше подобни по лицето - малки, издължени. Бяха по-големи от тези на снимката. Докторът каза, че са вирусни папиломи. Изгориха му ги преди няколко, но сега пак са се появили.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 15:11 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт