За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 115

• 15 915
  • 620
  •   1
Отговори
# 390
И аз не съм давала витамин К

# 391
Същото пише и при мен - конакион и.м.
Значи няма да давам. Много благодаря! ❤
Разни роднини ме наплашиха колко важно било и как не трябвало да изпускам да дам на детето. С педиатърката всичко бяхме обсъдили и ако имаше нужда от витамин К съм сигурна, че щеше да каже, но аз все пак да питам 😅
Вяжен е вит К, да.

# 392
Здравейте, скоро ми предстои да си имам от този вид тамагочи вкъщи Blush.
Гледам всевъзможни видеа/уроци/учишища за гледане на бебе, кърмене, къпане и други.
Имам следните въпроси. Какво, кога?
Значи ставаме сутрин да кажем в 8 часа и какво правим? Първо смемяме пелени и после храним или първо храним и после смемяме пелени? Ако се е наакало посред нощ или не се наакат посред нощ?
Също и ако заспи/онесе на гърда то да го събуждам ли или то спи и яде едновременно?
Също и бях чула някъде (вече ми се губи памета), че като се събуди вечер трябва да се нахрани и подмени на бързо, тихо и тъмно. Но нали все пак е новородено и си има режим на бодуване? Ако посред нощ не спазя това будуване и не го уморя, то няма ли да не се умори достатъчно и съответно да не спи добре?

# 393
Новородените нямат режим и трябва да ядат минимум на 2-3 часа. Те нямат изграден циркаден ритъм и не произвеждат достатъчно мелатонин (но в кърмата вечер има мелатонин) - за тях ден и нощ е все тая. Чак към 8-12 седмици почват да имат циркаден ритъм някакъв.

Ако бебето се е изакало трябва веднага да се смени, за да не се подсече. В началото е нормално да акат много.

По-лесно и естествено от заспиването на гърда няма. Кърменето много добре приспива бебетата, но също и яденето ги стимулира да акат.

Препоръчвам библиотекатата в кърмаческия форум тук, както и първия пост от темата за бързи въпроси и отговори за кърменето.

# 394
Еми на 2-3 часа кърмене, това е режима, няма какво да сбъркаш

8 ч, ако реве на глад кърмиш, докато яде то ака, като се наяде сменяш памперс , приспиваш
11 ч, ако реве на глад кърмиш, ако не реве слагаш по корем, гимнастика, след това кърмиш, то пак ака, пак сменяш памперс и така през два-три часа и през нощта, бях аз , поне в началото. Моята акаше на всяко ядене, сменяла съм памперси и през нощта.

# 395
Ставаш в 8, ама си си легнала в 6 сутринта 😀 Сама ще усетиш всичко. Общо взето първия месец/два (поне при мен) беше мъгла - опити за кърмене, цедене, хранене, дохранване, приспиване, рев, смяна на памперс. И така докато свършиш всички процедури и идват нови 3 часа и се започва отначало. Коликите са стрес за родителя, защото искаш да помогнеш, ама не става и наред със всичко, този неутешим рев е ужасен. Ще свикнеш много бързо с всичко.

# 396
Моето “тамагочи” 🤣 точно една седмица след изписването имаше някакъв режим на всеки 3 часа и беше хранене, смяна на памперс, сън. Навивах си аларма за през нощта ако евентуално не мога да се събудя, но бързо разбрах, че няма нужда понеже плача на детето достатъчно бързо ме събужда 😁 Като памперса можех да му го сменя и преди хранене. След това започна да си променя режима и да се чувства гладен на по-малки или по-големи интервали от 3 часа, не ми позволява да му сменям памперса ако е много гладен, след като се е наял чак тогава.
За акането моето ака най-много точно посред нощ и по няколко пъти на вечер му мия дупето 😁
Нищо не е под точен час. Като се роди детето ще се водите по него, то ще Ви подсказва с плач, пък и Вие с времето ще се научите, кога и какво му е необходимо 😁

# 397
Кърменето е на поискване, режим на три часа е сигурен начин да не стигне кърмата. 3 часа е максимумът за едно прясно новороденото да стои без храна (брои се от началото на храненето), не минимумът. Може и на всеки час даже да иска да суче и това е нормално

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 14:14 от Zimk02

# 398
Момичета, погачата точно на 40 ден ли я правихте? Обмислям на 40 да я направя в съвсем тесен кръг само с близките, а малко по-нататък с приятелки, но не знам дали е редно да се прави 2 пъти?

# 399
Момичета, погачата точно на 40 ден ли я правихте? Обмислям на 40 да я направя в съвсем тесен кръг само с близките, а малко по-нататък с приятелки, но не знам дали е редно да се прави 2 пъти?

Прави както го усетиш. Аз моята погача не я исках, майка ми настоя, но с нея или без нея все тая

Моето тамагочи си изгради режим още от болницата, така че няма страшно

# 400
Аз на 40-тия ден ходих в Църквата за чиста молитва и същия ден си кръстих бебето. Погачата раздадох за здраве в Храма.

# 401
  • Пловдив
Погачата и с двамата я правих на 40 ден, след църквата. С първото беше вкъщи, с второто в сладкарница.

# 402
И аз я направих на 40 ден погачата и за първото и за второто дете.  Първо беше молитвата в църквата, после питката и сладките работи вкъщи. Важен е ритуала с наричането от жените, които ще поканиш.  Като цяло е хубав повод за детето и за теб.

# 403
На 40 ден ходихме на църква да й четат чиста молитва. Падаше се делничен ден и нямаше как да я направя с приятелки. Някои са от други градове и не ставаше просто. Беше уикенда. Май на 44 ден. Общо взето всичко е както го усещате и намирате за редно. Иначе, ако трябва да сме по правилата на църквата - на 40-я ден трябва да се кръстят.

# 404
С риск да ме офулите, ще си питам.
Понеже вече 90 мл са й малко, реших да вдигнем на 100.Само че като сложим 120 мл вода, после АМ (аптамил АР), се вдига до към 140.
Някъде съм чела, че се слага първо по-топлата вода, слагат се лъжичките и после се допълва с охладена до точното количество (120).
Или да се сложат 120 мл и лъжичките тогава. Как е по-правилно?

Общи условия

Активация на акаунт