За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 115

• 15 391
  • 600
  •   1
Отговори
# 75
  • UK
Всъщност за децата родени чрез секцио е препоръчително да се приемат пробиотици. При раждане със секцио бебето не преминава през влагалищната флора на майката, а се колонизира от болнични бактерии (по-бедни и по-малко полезни). Особено пък за тези които не са кърмени, а са на адаптирано мляко. Без кърмене бебето не получава важни пребиотици и живи бактерии от майчиното мляко, които подпомагат развитието на здравословен микробиом. Това води до по-беден и небалансиран чревен микробиом, който е свързан с по-слаб имунитет, по-висок риск от алергии, инфекции и храносмилателни проблеми. Пробиотиците помагат да се компенсира тази липса. Аз лично давах пробиотик, макар че сина ми беше ексклузивно кърмен, за около 3 месеца. Започнах с разни от аптечната мрежа, но след като се появиха колики преминах на Нарине, с него смея да твърдя че коликите доста се подобриха.

Нищо от написаното горе не е вярно и няма научни доказателства подкрепящи го.

# 76
  • Варна
Подкрепям горното мнение. Имам две деца. И двете родени секцио и изцяло на АМ. Пробиотици не съм давала, но те и не бяха така нашумели преди 7 години. Като цяло забелязвам някаква тенденция да се дава де що се чуе и става едно мазало според мен. Поне в групите които чета, всеки изрежда какви ли не капки - за колики, за газове, пробиотици и то постоянно се сменят марките и се дава на децата. Аз съм се ограничавала само до един модел капки, дори не съм сигурна дали са помагали, но не съм ги сменяла.
В общи линии не са имали нито рефлукс, нито алергии, нито пък стомашни проблеми - запек или други.
Големия за 7 години е пил антибиотик само веднъж от усложнена вирусна инфекция. Зъби здрави, без нито един кариес.
Като бебета не са имали пропуск да пълнят памперса по голяма нужда, в рамките на 2 до 4 пъти на ден.
Така че....проблемите със стомаха и добрия имунитет не са резултат на метода на раждане или към хранене. Факторите са комплексни и в голяма степен генетични.

# 77
Всъщност мнението ми се гради на множество научни статии и съвети на педиатри. Съгласна съм, че няма официално единодушно мнение по темата за пробиотиците, но определено ако човек отдели малко време, може наистина да се запознае с мнението на учените по въпроса.
Науката непрестанно се развива и "актуализира" и това, че преди 7 години не са били "нашумели" пробиотиците, не означава, че са ненужни. Преди 7 години си спомням и че майките около мен захранваха със сокчета от 3 месеца и пюрета от 4, което в момента се отрича като практика. Човек следва непрестанно да търси нови знания по темите които го интересуват, винаги има какво ново да се научи.

# 78
  • Варна
Напротив, преди много повече от 7 години се отрече практиката за захранване със сокчета от ранна възраст.......и аз лично не съм го практикувала, и макар изцяло на АМ съм захранвала на 6 месеца. За съжаление, именно голяма част от педиатрите са тези, които тласват родителите към грешни практики. Разбира се, че всеки чете и се информира и филтрира информацията според собствените си разбирания, които отново зависят от общото ниво на осведоменост. Но не всяко нещо, което прочетем трябва да го приложим.
Така че, четенето е едно, а разбирането и прилагането на прочетеното друго. Под "нашумели" имах предвид, че сега масово се рекламират. Аз лично не ги намирам за вредни, но намирам за вредно прекомерното предлагане на всякакви препарати на едно новородено, тяхната постоянна смяна, комбиниране и т.н. А още повече пък използването им да бъде афиширано като критерий за по - добър имунитет и намален риск от инфекции, алергии и храносмилателни проблеми.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 10:51 от rozi4ka222

# 79
Напълно подкрепям Бла Бла за мнението. Доказано е, че преди раждането бебето няма чревен микробиом - той се сформира след раждането. Бебетата, родени чрез секцио имат доста голям недостатък в това отношение защото болничните бактерии, освен че не са полезните за бебето лактобацили, са понякога и опасни. И е доказано, че кърмените бебета (родени секцио) успяват да си подобрят чревния микробиом, тоест да наваксат.
Това, че има някакви деца, родени секцио и некърмени, които били здрави, изобщо не отменя доказани факти! Недейте да разпространявате  подвеждащи и вредни твърдения!

# 80
  • Варна
Единственото което се разпространи в случая е как всяко дете, родено секцио и некърмено трябва по подразбиране да пие пробиотици. И че те са панацея за добър имунитет, липса на инфекции, алергии и прочие.
Ами не, това не е вярно.
Приема би се наложил при определени индикации за проблем, но не и при всяко дете по дефолт.
Но сигурно педиатрите в университетска болница не са чели правилните статии.

# 81
В интерес на истината между "препоръчително е" и "трябва" има съществена разлика. Както и между "помага" и "пробиотика е панацея". Просто четете много избирателно и единствено и само от гледна точка на Вашето лично преживяване и мнение. Което ми навява съмнения как точно сте избрали източниците от които да се информирате.
Добрият имунитет е много повече от това детето да не е пило антибиотик за определен период от време и да няма текущи здравословни проблеми. И с едно заявяване, че нещо не е вярно, без никакъв аргумент, различен от личния Ви опит е... ами не е особено научно да го наречем.

# 82
  • Варна
То и аз мога да кажа, че Вие четете избирателно.
Това, че съм посочила своя личен опит, означава че наблюденията ми се базират само на това според Вас?
Всеки е свободен да дава на бебето си каквото желае и да си подбира "научните" източници. Но е добре да се има предвид, че това е една доста печеливша индустрия, която печели чрез внушения именно на някакви хипотетични ползи, особено що се касае за здрави деца/новородени.  В повечето европейски страни, не се изписват с профилактична цел такива препарати на новородените бебета, освен ако няма причина, която да го налага.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 15:13 от rozi4ka222

# 83
Абсолютно подкрепям Розичка!
Никъде не е практика и е много грозна игра на пари всъщност.
Здраво дете има само и единствено нужда от кърма/ АМ.
Ако използването им беше безобидно ...ок, но лошото е,че всъщност могат да докарат и проблеми.
Преди месеци питах тук майки извън БГ. Ами ..не, не е общо приета практика това!
Облъчването тук е безцеремонно. Не казвам, че всички педиатри го правят с цел финансова изгода. В повечето случаи е "така се прави сега".
Не можаха да ме посъветвате за качествено АМ, но пробиотика- знаеха кой да е . ..и да- различни били бебетата. Да, различни са,но всички да приемат пробиотик нале ...

# 84
Относно пробиотика искам и аз да изкажа мнение. Имам близнаци на 5 м родени в 34 г.с. секцио. Бяха 23 дни в неонатология. Имаха и антибиотици. При изписването ни казаха,ако желаете вземете биогая и давайте за 1-2 м сутрин на гладно по 5 капки ще помогнат евентуално и при коликите. Но никой не ме задължи. Когато питах педиатърката на контролния преглед тя ми отговори,оооо 1 м и стига толкова. Няма изкуствено да даваме бактерии. Трябва сами да ги градят. И да добавя,че след изписването бяха 1 м само на кърма и след това на смесено хранене кърма плюс ам до 5 м.

# 85
Тирекс, какви проблеми могат да докара приема на пробиотици?

# 86
И на мен ми стана интересно какви проблеми биха се случили от пробиотик?
В момента аз не давам на сина си аптечни, но държа да хапва кисело мляко и кисело зеле (той много обича, макар да е на година и половина), защото тези храни съдържат естествени пробиотици. Това също е добър вариант, но за по-големи и захранени деца, за тези които ги притеснява използването на пробиотик от аптеката.

# 87
Мами, как и кога въведохте белтъка?

# 88
Ами един ден просто го дадохме като цяло яйце. Беше делничен ден сутринта. Три поредни дни да видим дали има реакция. Както всеки алерген

# 89
С някаква палачинка почнах. После правих яйце бъркано със спанак. Не съм въвеждала постепенно по дни и с увеличаване на количеството.

Общи условия

Активация на акаунт