За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 115

• 15 050
  • 599
  •   1
Отговори
# 60
Какъв хляб давате на децата? Замислих се,че във всяко ядене на дъщеря ми присъства хляба.  Дали ще е на закуска в попара,филийки с нещо или надробен в супата и основното .

Правим си домашен с лимец. Но давам и сухари на Holle, както и какъвто ядем ние, например навън или на гости се е случвало да яде и най-обикновен (за мен боклучав) хляб

# 61
Здравейте,

Синът ми е вече на 1 година и трябва да го заведа на профилактичен очен лекар. Може ли да ми препоръчате някой за гр. София, който да работи със здравна каса?

Благодаря предварително Simple Smile

Ходихме при др. Мая Димова за същото и сме доволни. Беше много внимателна и часовете се спазват.

Включвам се само да благодаря за препоръката и да споделя, че и аз съм мега много доволна от Д-р Мая Димова.

От всички препоръки, които ми дадохто този доктор ми беше най-удобен и отидохме при нея. Изключително добра, внимателна, подробна и бърза, запазих час през SuperDoc и я препоръчвам с две ръце. Simple Smile

# 62
Здравейте. Дъщеря ми навърши годинка преди седмица и от тогава е някакъв ад. Не спи въобще добре, а постоянно ѝ се спи, когато стане време за приспиване борбата е жестока. Намали интервалите на будуване и съответно увеличи броя на дремките за деня. Сутрин започна да става по-рано от обичайното, като се има предвид, че дори през нощта започна да става да яде🤯за храненето - изяжда огромни порции и също намали и за тях интервала. Постоянно е кисела, реве без причина, а тя попринцип не е въобще от ревливите бебета.
Моля някой запознат да каже, дали е регресия, дали е скок в растежа, дали са зъби (в момента  като пипам и е страшно твърдо и оформено при кътниците, но си седят долу, бяха подути венците и сега като чели поспаднаха)

# 63
Здравейте!
Бебето ми е на 3 месеца и се установи съмнение за алергия към белтък на млякото. Изцяло на АМ е и приема АР формула, понеже имаше силно изявен рефлукс, който в крайна сметка отчетоха като симптом на алергията.
От известен период се редуваха изхожданията и с нормални, и такива със зеленикава слуз.
Всеки прием на млякото е голяма мъка-рев, газове, направо се извива от дискомфорт. Не успяваме да достигнем количеството, което трябва да изпива дневно.
Пуснаха ни на ПКК и ДКК, но не знам сами по себе си тези изследвания дали са достатъчни да докажат алергия.
Има ли някой в групата с доказана такава, как се процедира?

Чрез ПКК с диференциално броене може да се провери дали еозинофилите са завишени. Те са индикатор за алергична реакция в организма. Не се подвеждайте да пускате разни тестове за алергия, те не са достоверни. Единственият начин да се разбере при бебе за такава алергия е да се изследват еозинофилите в съчетание с наличието на някои от следните симптоми: крусти по челото и веждите, диария със слуз, рефлукс, обриви. По принцип не може да е сигурно дали алергията е точно към белтъка на млякото, но най-често в към това. Ако се установи такава алергия се купува задължително лечебно мляко, цената на което здравната каса покрива. Но се ходи при детски гастроентеролог да го изпише това мляко. Ако се и кърми, майката трябва да е на елиманиционна диета. Захранването се почва по специален начин и не е както при другите деца. Ваксините също трябва да се прецени дали да се отложат или поне разделят. Но всичко това е добре да се коментира с педиатър и детски гастроентеролог.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 14:45 от S.G.C.

# 64
Здравейте
Имам въпрос към майките относно новородените бебчета. Моето е на три седмици. Вашите след всяко ядене ли спят? Има ли интервали, в които будуват и по колко време?
При нас положението е:след почти всяко хранене спи, понякога до следващото хранене, понякога около час и през другото време или си гледа и кротува или плаче и киселее. Но вечер след банята дремва съвсем малко и до яденето около полунощ реве през повечето време, не я успокоява носене на ръце, като се измори спира, гледа известно време и после пак. След като се нахрани заспива уж около 1ч. и спи до 5-6ч сутринта, после продължава след като се нахрани, понякога и след 9ч като се наяде продължава да спи и така до 12ч,почти непробудно. И после вече започва рехавия сън до вечерта както обясних.
Знам, че е рано за режим, понеже пък заспи ли дълбоко където и да я местиш, каквото и да правиш си спи.... Абсурд е да я будя през деня от дълбок сън, за да може вечер да си спи, просто е невъзможно да я събуди човек като й се спи. Но пък като не може да заспи усеща веднага, ако е на ръце като я оставиш.

# 65
Режим на тази възраст няма как да има. Моето бебе почна някъде около 4/6 месеца да има някакъв режим и последователност. Първия месец я будех обаче на 3 часа да яде. След това ядеше като се събуди. Следях горе долу да яде на 3 часа като през нощта я оставях да спи и ако се събуди, тогава давах.

# 66
До колко месеци/години се дава пробиотик на бебе всеки ден?

# 67
  • UK

Не е нужно изобщо да се дава.

# 68
Режим на тази възраст няма как да има. Моето бебе почна някъде около 4/6 месеца да има някакъв режим и последователност. Първия месец я будех обаче на 3 часа да яде. След това ядеше като се събуди. Следях горе долу да яде на 3 часа като през нощта я оставях да спи и ако се събуди, тогава давах.
И аз я будя за ядене на 3 часа с изключение през нощта като заспи в 1 и когато се събуди - 5 или 6ч, там някъде ...това й е най - голямата пауза.
Значи докато стане време за режим тя ще диктува правилата 😁

# 69
Ами да. Общо взето сега сами си определят. Май като почне да спи по цяла нощ, тогава идва и режима. Не помня кога стана нашия режим. Някъде беше на 5/6 месеца мисля.

# 70
Най-рано на 3 месеца мисля, защото първото ми дете(14г.) започна да спи по цяла нощ след третия месец. Така съм записала, не помня нищо, затова сега питам, все едно ми е първо дете 😁

# 71
То моето е на 1 г и вече забравям някои неща, а какво остава за 14 г.

# 72
  • Пловдив
Не съм давала.

# 73
Всъщност за децата родени чрез секцио е препоръчително да се приемат пробиотици. При раждане със секцио бебето не преминава през влагалищната флора на майката, а се колонизира от болнични бактерии (по-бедни и по-малко полезни). Особено пък за тези които не са кърмени, а са на адаптирано мляко. Без кърмене бебето не получава важни пребиотици и живи бактерии от майчиното мляко, които подпомагат развитието на здравословен микробиом. Това води до по-беден и небалансиран чревен микробиом, който е свързан с по-слаб имунитет, по-висок риск от алергии, инфекции и храносмилателни проблеми. Пробиотиците помагат да се компенсира тази липса. Аз лично давах пробиотик, макар че сина ми беше ексклузивно кърмен, за около 3 месеца. Започнах с разни от аптечната мрежа, но след като се появиха колики преминах на Нарине, с него смея да твърдя че коликите доста се подобриха.

# 74
  • до най-прекрасния мъж
Пробиотик давах до втори месец, тогава гастрото, при когото я водих заради рефлукс, ме посъветва да не си давам парите. След първи месец е напълно излишно, освен по медицински причини или при и след прием на АБ.
По отношение на режим на бебе, рано е на три седмици за режим. Но при бебенцето вероятно не се е наместил още биологичния часовник и спи денем, а будува нощем. При дъщеря ми беше така, между втори и трети месец се нагласиха нещата от самосебе си и започна да заспива към 19.30-20 за нощен сън и като изключи едно по едно нощните хранения, след 3.5 м спеше по цяла нощ.

Общи условия

Активация на акаунт