За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 115

• 15 050
  • 599
  •   1
Отговори
# 30
Не съм се сблъсквала с такъв проблем все още - злоядо дете. Понякога отказва да яде и я оставям. На следващото хранене си изяжда същото. Явно не е каприз към храната. Ако го оставиш гладен като ти откаже някоя храна? Няма ли после да иска да яде? После съвсем ще те прави на луда. Ще си сготвила мусака, той ще ти иска пържени картофи. И явно, като всички обича тия запичащи картофи, но трябва да му ги намалиш. Ако оправиш храненето, ще оправиш и запека без сиропи, хапчета и свещички. Но ти си знаеш.

# 31
Като цяло е злояд ,но от нещата които съм успяла да му пробутам нищо не е сработило .
Веднъж реши да опита от яйца по панагюрски на татко си ,бяха по-рохки и след това започна в рамките на седмица да ака по 2 пъти на ден .
Обаче това по-скоро ми се стори като непоносимост към яйцата

Рохки яйца не бива да се дават на бебета и малки деца заради опасността от салмонела и други бактерии/вируси

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 18:00 от Zimk02

# 32
Не, никога не се е налагало да правят клизма, най-много 2-3 пъти за 2 години.

А всеки път ли е така, има ли дни, е които се изхожда нормално? Ами освен и да добавите някакви плодове към нещата,които хапва и сиропа, пък дано да се нормализират нещата. Вече на 3год, разбират доста, обяснявайте, измислете си някаква играчка закачка, с някой плод, малко на игра да го обърнете за да си хапва.

# 33
  • Пловдив
Злоядо дете може да стои гладно и пак няма да яде каквото не иска.
И аз с първото се чудих как така има злояди деца в такава невръстна възраст и затова си родих второ, което е злоядо и си е такова от захранването. С всичко е захранен и ако при опитване реши, че нещо няма да яде - не го яде. Никога не го тъпча насила, давам каквото предпочита. Изобщо не мога да си представя да му причиня това - да яде нещо, което не желае. Мъжът ми като дете е ял всичко, сега яде 10 неща на кръст.
В 21 век има достатъчно избор на храна, така че не е болка за умиране.

# 34
Точно така е както казва Десислава,ако не иска да го яде ще седи цял двн гладен освен ако не измисля нещо деуго за хапване . Разбира се ,че ще се постарая да започне да се храни,но пак казвам със злоядо дете е сложно

# 35
Ради, пробвала ли си да замениш картофите с батат например? Наистина ли всички храни, които яде, са само запичащи? Това означава да яде само тесто, ориз, картофи, месо? Което и да не води до запек, пак не е добре. Напиши какво яде да дадем идеи как да го модифицираш.

Да не би детето да се засища със солети, зрънчо и тн?

На мен лично млечните ми действат разхлабващо, особено киселото мляко.

# 36
Бататът също е запичащ. Ако яде само тези храни, няма как да му помогнеш. Ще си го карате винаги на сиропчета. Изхождането е последното действие на храносмилателния процес. Ако не тръгва началото добре, какво остава да очакваш накрая? Наистина опитай в любими храни да вкараш разхлабващи плодове. Например, ако яде кисело мляко с бисквити, добави пюре от сини сливи. Киселото мляко има естествени пробиотици и би трябвало да се отрази добре заедно със сините сливи. Хуска е доста разхлабващ, ама не знам дали е подходящ за деца.

Иначе тези солети и зрънчо много ме дразнят по площадките. При нас постоянно някой вади такива глупости. Моето още не се усеща да иска, но ще започне.

# 37
Яде всичко без супи,обаче както казах днес ако е ял грах и следващата седмица му дам отново казва ,че е аки дори без да го е пробвал все едно никога не го е ял преди. На моменти е .Боб и леща също не яде,но пък зелен боб яде . Когато на гости ни беше мама направи за закуска ювка със сирене и той сам изяси желание да хапне и яде доста ,онзи ден му предложих и не искаше и да погледне.
Нямам обяснение защо е така ,просто когато иска яде,когато не иска не яде,това е

# 38
Здравейте! Кой пробиотик бихте ми препоръчали да използвам за детето ни на 1г4м. Ще ходим на море и искам да й дам седмица преди това превантивно .

# 39
И аз много се дразня като разни баби и майки, почнат да дават, солети, пръчици или бисквити по площадките. Те децата прашни, мръсни, пипали какво ли не... Ужас, освен мръсна храна гарантирано е, че голяма част от почерпените деца няма да си ядат обяда или вечерята. И после защо има злояди деца...

Моята също от време на време отказва нормална храна, особено като расте зъб или е болна. Чудя се от кое дете, храна, площадка сме хванали този вирус уста-ръка-крак. Вече като видя майки и деца със солети ще дърпам детето надалеч.

За обяд днес-заведох я с количката в ДМ казах и да си избере бурканче , казах от кои да избира, хареса си едно и си го изяде, ама някой път и този номер не работи.

Омръзва им на децата едно и също. И аз се виждам в чудо как да поднасям храната и какво да приготвям. Напоследък не съм доволна от държавната кухня в нашия пункт в София, та нормално и на малката да не и харесва..всеки ден я броколи, я борш, я пиле със зеле, я супа карфиол, само като ги помирише ги отказва, десертите и те еднакви млечни кисели...

От манджите , които аз готвя само един път яде.

Иначе тези солети и зрънчо много ме дразнят по площадките. При нас постоянно някой вади такива глупости. Моето още не се усеща да иска, но ще започне.

# 40
aleex ,какъвто и пробиотик да дадеш няма да ви спаси.
Аз давах пробиотик и сиропчето имунобор кидс и се върнахме 3 дни по-рано от почивката,защото детето вдигна температура

# 41
  • Пловдив
Коксаки вирусът се придава по въздушно-капков път, макар да се тиражира, че основно е от замърсени повърхности.
Детето може да е заразено и преди появата на симптоми и няколко седмици, след изчезването им.
Почти всяко лято има бум на коксаки, едното лято и аз, и мъжът и детето го изкарахме, само аз и детето се разминахме с леко неразположение, мъжът се раздели с два нокътя.

# 42
Педиатърката ни предупреди, да очакваме падане на ноктите. Засега само малката има симптоми, няколко дни температура, афти в устата и пъпчици по ръцете и краката, не я срещам с деца, не ходим по площадки, само на разходки, вече 10 дни, но пъпките не са се махнали и се чудех дали е още заразна.

А падането на ноктите болезнено ли беше?

Коксаки вирусът се придава по въздушно-капков път, макар да се тиражира, че основно е от замърсени повърхности.
Детето може да е заразено и преди появата на симптоми и няколко седмици, след изчезването им.
Почти всяко лято има бум на коксаки, едното лято и аз, и мъжът и детето го изкарахме, само аз и детето се разминахме с леко неразположение, мъжът се раздели с два нокътя.

# 43
Здравейте,

Синът ми е вече на 1 година и трябва да го заведа на профилактичен очен лекар. Може ли да ми препоръчате някой за гр. София, който да работи със здравна каса?

Благодаря предварително Simple Smile

# 44
Защо “трябва”? Аз май съм чувала, че първия преглед е около 2 г. Сега май няма особен смисъл. Когато разбират повече и могат да кажат нещо - рибка ли е - да. Разбира се, ако виждаш явен проблем - криви очи и тн, съм съгласна да го заведеш. Аз моята съм я забелязала, че вижда някаква трохичка от километри. Забелязва деца от далече и им маха. И си мисля, че към момента (и тя е на 1 г) няма нужда от такъв преглед. Иначе със сигурност ще я следя, защото жените в нашето семейство всички сме “кьорави”. Аз съм доволна от Ресбиомед. Мисля, че работеха и със ЗК. Но попитай дали извършват прегледи и на деца. Би трябвало, но аз съм ходила за себе си и не съм сигурна за деца.

Общи условия

Активация на акаунт