За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 115

• 15 066
  • 599
  •   1
Отговори
# 585
Това, че ожадняваш, не означава, че е правилно да пиеш вода по време на хранене. Разбира се, не е забранено, но е желателно да се избягва.

А какво означава? Милиони години еволюция срещу някакви пишман лекари

# 586
Да. Точно така. Права си.

# 587
Тука мамите имаме склонност да спорим, защото всяка тема я разделяме на крайности и се спори срещу дадената крайност. Не мисля, че 2 3 глътки вода биха били вредни за когото и да е. И повече вода пак. Но все пак говорим по време на приема на храна изпием 200-300-400 мл в зависимост от количеството храна и обема на стомаха, последния може да се затормози да я усвои особено колкото по мъничък е той при децата.
Самата аз обожавам да пия вода по всяко време. Ако някой ми каже да не пия съвсем докато се храня, бих откачила. Но съм имала периоди, когато се наливам като жаба и да, после храносмилането ми е по затруднено. 🤗

# 588
Ее да сега аз казах, че пия вода преди и по вееме и след хранене, но не си представяйте по един литър😀 но наистина ми е много трудно да започна да ям ако няма вода.. иначе се втрещявам на съветите на педиатрите да се спира нощно хранене с пиене на вода.. не мисля, че е нормално..

# 589
Това пък да се замести храна с вода е абсурдно. Да сме в някоя западнала страна, в която има недостиг на храна, бих приела съвета, но ако бебето се буди и реве, нека си яде.

# 590
Да пиеш една-две глътки вода докато ядеш е едно, да се наливаш с цели чаши е друго.

Има различни специалисти с различни мнения, науката не е на единодушно мнение дали може / трябва да се пие вода по време на хранене.

Но все пак, повечето вода по време на ядене действително разрежда храносмилателните ензими и натоварва храносмилателната система повече.

На здрав човек с добро храносмилане на 30 и нещо надали ще му стане нещо от това, но нататък в годините може да се окаже лош навик, когато вече е започнала някаква "амортизация" на конкретни органи и системи, според специфични предразположености.

"Аз пия и на мен нищо ми няма", "ама аз не мога без да пия" - това не са научни аргументи и не доказват нищо. Те и пушачите не могат да си пият кафето без цигарка. Това не го прави нито нужно, нито полезно.

Та да, по-щадящо е за организма да има разстояние между по-значително количество вода и храненето. Но ако човекът иначе не пие достатъчно, по-добре и поне тогава да я пие.

Тоест, относително е.

За бебетата това имам чувството че ще е вечен спор - дали изобщо да се дава вода и колко.

# 591
Здравейте, Мами.
Момченцето ни е на 8.5м, но от много малък доста ръмжи и постоянно рита с крака. Знам, че на първо чете звучи като най-нормалното нещо, което може да прави, но вече силно се притеснявам, тъй като тези неща не отшумяват а се усилват. Четох доста неща по темата (вкл. и гледах доста видеа и коментари в тикток (знам, че не е най-подходящото място за информация, но гледам да отсявам повечето неща).
Ръмженето е доста често (да не кажа постоянно), както и ритането с крака (знам, че е нормално но наистина са доста чести, като дори му пречат да стои седнал, тъй като пак рита и ги търка). Прикачвам на една малка част от ръмженето му. (Педиатърката му игнорира нещата, тъй като всички бебета ръмжали и ритали с крака..)
Ще се радвам да чуя дали вашите бебенца наподобяват като държание на описаното/чутото. (Малко се притеснявам, тъй като чета ,че това може да са ранни сигнали (stimming), при аутистичен спектър.
Линк към звука - http://sndup.net/94syj

# 592
Кирилвес, не чувам нищо странно в “ръмженето” на бебето ви. Бебето се учи да си ползва гласните струни, скоро ще почне и да пищи, и да вика.
За ритането с крака не мога да кажа нищо,
но ако толкова ви притеснява, отидете на консултация със специалист (може би невролог ?).
С гледане на видеа в интернет няма как да не се притесниш. Изключително лоша идея е да поставяш диагнози на база интернет! За аутизъм изобщо не може да става и дума преди навършване на ~18 месеца.
Съветвам те да престанеш да се “информираш”, да се отпуснеш и наслаждаваш на детето. Ако след 1 година време (това е страшно много време и детето ще е много различно) продължаваш да имаш съмнения, тогава да се обърнеш към специалист за ранно детско развитие.

# 593
Кирилвес, не чувам нищо странно в “ръмженето” на бебето ви. Бебето се учи да си ползва гласните струни, скоро ще почне и да пищи, и да вика.
За ритането с крака не мога да кажа нищо,
но ако толкова ви притеснява, отидете на консултация със специалист (може би невролог ?).
С гледане на видеа в интернет няма как да не се притесниш. Изключително лоша идея е да поставяш диагнози на база интернет! За аутизъм изобщо не може да става и дума преди навършване на ~18 месеца.
Съветвам те да престанеш да се “информираш”, да се отпуснеш и наслаждаваш на детето. Ако след 1 година време (това е страшно много време и детето ще е много различно) продължаваш да имаш съмнения, тогава да се обърнеш към специалист за ранно детско развитие.
Благодаря много за коментара.. Допитахме се до невролог, каза че не вижда проблеми. Колкото до ръмженето, не е странно, просто той го прави нон-стоп.  Крищенето също не го споменах, защото крищи и всички бебета го правят.... За аутизма съм съгласен, просто има родители казват какви са били симптомите на бебето като по-малко .. кое е било различното и странното (погледнато назад във времето).

# 594
Моят син и ръмжеше и блееше. Към 6ти месец на-любимата му поза беше по гръб на пода, размахвайки ръце и крака.

Не виждам нищо притеснително при вашето дете.

# 595
  • София
Здравейте, Мами.
Момченцето ни е на 8.5м, но от много малък доста ръмжи и постоянно рита с крака. Знам, че на първо чете звучи като най-нормалното нещо, което може да прави, но вече силно се притеснявам, тъй като тези неща не отшумяват а се усилват. Четох доста неща по темата (вкл. и гледах доста видеа и коментари в тикток (знам, че не е най-подходящото място за информация, но гледам да отсявам повечето неща).
Ръмженето е доста често (да не кажа постоянно), както и ритането с крака (знам, че е нормално но наистина са доста чести, като дори му пречат да стои седнал, тъй като пак рита и ги търка). Прикачвам на една малка част от ръмженето му. (Педиатърката му игнорира нещата, тъй като всички бебета ръмжали и ритали с крака..)
Ще се радвам да чуя дали вашите бебенца наподобяват като държание на описаното/чутото. (Малко се притеснявам, тъй като чета ,че това може да са ранни сигнали (stimming), при аутистичен спектър.
Понякога това е показателно за газове в стомахчето и колики. Забелязали ли сте дали има връзка с храната напр. след хранене? От колко месечно бебе е това. Иначе също мисля, че е нормално.

# 596
Здравейте, Мами.
Понякога това е показателно за газове в стомахчето и колики. Забелязали ли сте дали има връзка с храната напр. след хранене? От колко месечно бебе е това. Иначе също мисля, че е нормално.
Не сме забелязали да го прави при опредешени ситуации.. просто е постоянно..

# 597
  • София
Ако коремчето му е пълно с газове може и постоянно да бъде. На АМ ли сте били, предполагам е захранено вече но още ползва и мляко.

# 598
Не знам колко е подходящо тук да пиша, но днес се засякохме в Пирогов,  с едно семейство с дете на около годинка, със силен обрив по тялото. Просто, ако мама е във форума искам да пожелая успех и всичко да мине бързо, тъй като си тръгнахме и не можах да го кажа лично. 🙏 Нека всички дечица са здрави 🥰

# 599
Ако коремчето му е пълно с газове може и постоянно да бъде. На АМ ли сте били, предполагам е захранено вече но още ползва и мляко.

Да, на Ам, сме и вече хапва, но все още си пийва и мляко. Пускахме му излседвания за алергия и непоносимост, като му излезе силна непоносимост, без алергия..
Със сигурно го праву обаче и като полазва емоцоя някаква, просто ме побърква

Общи условия

Активация на акаунт