За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 115

• 15 249
  • 600
  •   1
Отговори
# 570
Това ми звучи абсурдно, особено при положение, че в много хрнаи има вода.

Това, че в храните има вода, е нещо съвсем различно. Тук говорим умишлено да пиеш течности непосредствено преди и след хранене. Вода е общо казано. Може да е сок, газирано, чай или друг вид течност.

# 571
Ами нормално човек да ожаднее по време на хранене.

Не знам дали грешка в превода има или нещо друго, но за мен това е абсурдно твърдение

# 572
Не мисля, че е грешка в превода. На мен ми се струва напълно логично да не се наливаш с вода (или друга напитка) точно преди и след хранене. Представи си какво става в стомаха ти като изпиеш една чаша преди хранене, хапнеш салата, месо, че и десерт (да речем). И завършиш с още една чаша вода, защото си жадна. Никой не е казал да не пиеш изобщо вода. Просто да дадеш малко време водата да премине през стомаха и това да не става непосредствено преди и след хранене.

# 573
Това много пъти съм го чувала, особено когато давам на детето вода докато се храни (то само си иска). И веднага отговарям с въпроса “а тогава супата как следва да се яде?”. Към този момент никой не е успявал да ми даде разумно обяснение водата в супата с какво е по-специална от тази в чашата.

# 574
Може ли повече инфо за магазина в Хаджи Димитър 🙂
Предполагам говорите за гащеризончета с цип. Бодитата са с копчета. Зависи от бюджета. На next baby дрешките са ми едни от любимите,излиза по-изгодно,ако си купите от тези ,които са по няколко в пакет иначе са малко скъпи. Българските дрешки също ми харесват и са на добра цена. Има един магазин за български дрехи в Хаджи Димитър,ако сте от София,но трябва на място на се отиде,мисля че нямат сайт,води се борса.

Аз все още не съм стигнала до магазина, но понеже живея в квартала, както и повечето ми роднини, масово дрешките, които получих като подарък бяха от там. Казва се бебешка и детска борса Даяна и Ники (или само Даяна и Ники). Предлагат дрешки тяхно си производство, както и дрешки турски марки. Много съм доволна от дрешките, които са си тяхно производство - съотношението цена качество е много добро.  Имат си и сайт, от който може да придобиете някаква представа, но най-добре е ако идете на място. Предлагат и други неща там, не само дрешки.

# 575
Всъщност явно има доза истина, но знае ли човек

То и за това супата те издува принципно. На мен лично,  ако пия мода по време на хранене ми става неприятно на стомаха, плюс че запълва излишно място и остава по-малко за папане Grinning

А иначе супата не е просто вода, а бульон, може  и да има значение

# 576
Това много пъти съм го чувала, особено когато давам на детето вода докато се храни (то само си иска). И веднага отговарям с въпроса “а тогава супата как следва да се яде?”. Към този момент никой не е успявал да ми даде разумно обяснение водата в супата с какво е по-специална от тази в чашата.

Сигурно аз не се изразявам правилно или мислим различно. Едно е когато ядеш салата със зеленчуци, които имат голямо съдържание на вода, или супа, която е течна и в голям % е вода, съвсем различно е УМИШЛЕНО да изпиеш една чаша вода преди хранене. Не можеш да отделиш водата от зеленчуците и супата, но можеш да отделиш чашата с вода от менюто си. Спирам да се обяснявам по тази тема. На който му се струва логично, нека го прилага. Който иска да си пие вода преди, по време и след хранене.

# 577
Супата е разтвор, при това солен и кисел разтвор, защото винаги има някаква форма на осоляване и подкисляване, я с лимон, я в застройката, я от зеленчуците, с които е приготвена и съдържат плодови киселини. Храносмилателната система е пряко свързана със солна киселина мисля всички знаем.
Всеки разтвор има някакъв праг на насищане и не се являва разтворител.
Водата е разтворител с неутрално рН, тоест понижава киселинността в стомаха и съответно разрежда и понижава способността храната бързо да се храносмели.
Едно е да ядеш супа.
Друго е парче кекс или риба вместо да го хапнеш, да го изпиеш разкашкано с вода, нали? (Блякс)

# 578
Ами аз не мога да започна да се храня без да съм пила вода😃 и каквото и да пия и ям имам нужда от вода. Дори да ям супа. И по време на хранене си пия вода. Дори да пия сок имам нужда от чиста вода. Ама аз съм си все наобратно, иначе го знам това за стомаха и че не трябва да се пие вода, но няма как да стане при мен. Нормални количества храна си хапвам.

# 579
Не мисля, че е грешка в превода. На мен ми се струва напълно логично да не се наливаш с вода (или друга напитка) точно преди и след хранене. Представи си какво става в стомаха ти като изпиеш една чаша преди хранене, хапнеш салата, месо, че и десерт (да речем). И завършиш с още една чаша вода, защото си жадна. Никой не е казал да не пиеш изобщо вода. Просто да дадеш малко време водата да премине през стомаха и това да не става непосредствено преди и след хранене.

Какво да си го представям, винаги така правя, на гладно вода не мога да пия. Нищо ми няма. И за бебетата съветът е да се дава вода по време на хранене. Това за мен са глупости.

Това, че в супата има сол не виждам каква връзка имам. Солта е натриев хлорид, който е с неутрално pH.

Изобщо на тези пишман специалисти не бих им вярвала, нито на chatgpt. Като търся източници сега, всички авторитетни казват, че проблем няма и е полезно, а разни "алтернативни" шарлатани говорят глупости за "вредата" от водата по време на хранене. Логика най-естественото нещо на света да е вредно няма, но някои се връзват

# 580
С теб не може да се спори и не приемаш чуждо мнение. Не вярвам сляпо на специалисти или чат джипити. Намирам логика, в това което съм чула и го споделям. Водата не е вредна. Просто да не е по време на хранене.

# 581
Ами в случая логиката липсва, защото точно по време на хранене човек ожаднява

# 582
Това, че ожадняваш, не означава, че е правилно да пиеш вода по време на хранене. Разбира се, не е забранено, но е желателно да се избягва.

# 583
Супата е разтвор, при това солен и кисел разтвор, защото винаги има някаква форма на осоляване и подкисляване, я с лимон, я в застройката, я от зеленчуците, с които е приготвена и съдържат плодови киселини. Храносмилателната система е пряко свързана със солна киселина мисля всички знаем.
Всеки разтвор има някакъв праг на насищане и не се являва разтворител.
Водата е разтворител с неутрално рН, тоест понижава киселинността в стомаха и съответно разрежда и понижава способността храната бързо да се храносмели.
Едно е да ядеш супа.
Друго е парче кекс или риба вместо да го хапнеш, да го изпиеш разкашкано с вода, нали? (Блякс)

И следвайки тази логика, значи може да пиеш сок, компот, фреш, айрян, стига да не е чиста вода?

VaniaK аз разбрах какво искаш да кажеш, не съм искала да се заяждам с теб. Познавам и хора които пък нарочно пият вода преди хранене, за да ядат по-малко с цел отслабване. Предполагам нещо от този род са визирали лекарите.

Това което исках аз да кажа е, че надали 2-3 глътки вода по време на хранене са пагубни.

# 584
  • София
Според моят педиатър вода по време на хранене на малки деца не се препоръчва, защото запълва обема на стомаха и след това децата не изяждат цялата порция храна или им става тежко.

Общи условия

Активация на акаунт