За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 115

• 15 200
  • 600
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте мами, имам двумесечно бебе, но от няколко дни му е запушено нослето и ,,хръкче", не може да спи и само се дави заради нослето. Препоръчаха ни физиологичен разтовр и изсмукване ,но не се получава продължава да го има това хъркане, все едно навътре има секрет. Някоя от вас била ли е така и как решихте проблема?

# 556
От месец бебето не е повръщало, не е и връщало при оригване. Чудя се дали да не пробвам да махна антирефлуксната възглавница? Защото в действителност поставям бебето на нея (в кошара е) и в следващите часове се придвижва и е в средата на леглото, че и по ширина. Не мога да разбера, не й е удобна самата възглавница или просто иска да си се върти из леглото 😅
На месец и две седмици е.
Иначе като я сложа при мен в леглото през деня, след хранене и оригване,няма проблеми също, за това се чудя дали има все още нужда от нея.
За хъркането предполагам е нормално, при нея го чувам сякаш е назад към гърлото, всеедно има храчка (предполагам от мляко и слюнка).  Чат пат вадя по някой секрет от носа, но не са обилни.
Нека каже и някой друг.

# 557
Нашата на същата възраст и без наклон на леглото почти винаги като я сложа в нормална позиция, се завърта до перпендикулярна и то още от както беше на 20тина дни😄

За похъркването педи каза, че е напълно физиологично при бебчетата до 6 месеца. Стъпка 1 е да се впръсква редовно физиологичен разтвор. Стъпка 2 е при необходимост след това да се ползва и аспираторче. И едва като стъпка 3 предписа капки Zyme. Каза, че е проблем само ако заради него не успява да се храни или спи.

# 558
Аз имам Тетразал мисля, че се казва.
Ще я изчакам още малко да я наблюдавам, но почти всяка сутрин я намирам в средата на леглото перпендикулярно😀
Като порасте още не знам къде ще се сгъва😆

# 559
Ni.tray, мерси Flowers Hibiscus

За количеството, аз гледам тегло и 150мл на килограм. Няма как бебе 3кг да яде същото като бебе 5кг, независимо, че са на една възраст. И следя за 24 часа да сме близо до общото количество за деня. Понякога й се яде повече, друг път по-малко, но и аз не ям едно и също количество всеки ден или на всяко хранене, та защо да го очаквам от бебето. А за часовете между хранения - знам, че е добре да има 2-2.5 часа между храненията, но няма да оставя детето гладно, заради кратка пауза от предишното хранене.

Костадинова, сигурна ли си, че носът е запушен? Докато се храни, ако е със запушен нос, ще бута зърно/биберон за всяко поемане на въздух. Иначе повечето бебета хриптят и издават странни звуци в началото, защото дихателната система още се доизгражда плюс лежането води до събиране на секрети. В Токуда ми казаха да капя физиологичен разтвор по няколко пъти на ден, но това не спря хриптенето. Четох разни неща и се консултирах с личната, която ми каза, че честото слагане на физиологичен разтвор стимулира образуването на секрети и е по-добре да слагам ако мисля, че има нещо по-твърдо, което с разтвора да размекна и да го изкиха. Изрично ми каза да не ползвам аспиратор за нос все още, защото изсушава лигавицата и може да я наруши. Не съм видяла особена разлика в хриповете между дните с физиологичен разтвор и в тези без.

Азара, и моята госпожица се въртеше до към втория месец - намирах я на 90 градуса завъртяна всяка сутрин. Сменихме кошарата около втория месец и започна само да се избутва нагоре, но не се върти. Не съм сигурна дали го е правела, защото й е бил неудобен предишният матрак или просто е било период.

# 560
Изобщо не е вярно, че е хубаво да има 2-
2.5 часа между храненията. Това са пълни глупости за това как трябвало да почива коремчето, отдавна се знае, че това са глупости.

# 561
Ходя ѝ по петите, за добро или зло и гледам отблизо какво се случва, за да контролирам ситуацията. В повечето случаи майките ме питат преди да ѝ поднесат пакетчето, за да си вземе. Тогава аз им отказвам. Имахме само един случай с една майка, моето дете отиде до нейното, което гризеше Pombaer и тя ѝ пъхна пакета под носа, за да си вземе, моето беше готово да посегне, но преди това се обърна да ме погледне с питащ поглед, аз поклатих с пръста - не и тя не взе. Отделно всеки път меля като мелница, че от чужди хора не се взима храна. Но... знам, че този мой контрол не може да е вечен...
Здравейте! Как успяхте да я научите да не взима? Скоро и ние ще трябва да ходим по площадки и много я мисля тази тема.  
Дъщеричката ни е на 2 години и 3 месеца и не давам нито сокчета, нито снаксове, нито бисквити. Отвреме-навреме у дома купуваме ето тези солети на "Великови" :

, но не ги ядем по площадките. Давам и сурови орехови ядки - 2-3 да гризне у дома, когато тя пожелае.
Научена е и да не взима нищо, когато ѝ предлагат. Дано така да продължи. За захарта съм ѝ казала, че ще остане без зъби, ако яде сладко. 😕 Надявам се да я опазим, колкото се може по-дълго. Междинни хранения имаме само едно и то е следобяд у дома - кисело мляко, плод, мини печен сандвич с кашкавал, сирене, палачинка, парченце баничка. Не съм давала никога бисквити.
Въпрос към тези от вас чиито дечица са на 1-2 години -давате ли сокчета, солети, бисквити - кои марки и откъде купувате?

Сигурно има подходящи за възрастта, защото по площадките гледам децата пият и ядат, а аз се чудя какво и откъде бих могла да купя да е съобразено с възрастта...без добавена захар, консерванти и оцветители.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 15:56 от bubastet

# 562
От кой аспиратор за нос сте доволни(не за прахосмукачка)?
С Носко съм, ама нещо не ми допада.

# 563
Ох Pomber на детска площадка Sad
На нас пък веднъж един татко на 2 г дете ни предлагаше бадеми (огормен риск от задявяне)! Естествено отказах, но явно чадото им беше изпуснало на земята и моето бебе на 1г налапа един бадем, който слава Богу му извадих от устата. Има родители, изглеждат като нормални граждани, а са тотални неадекватници!! Imp

# 564
На всичко отгоре са един обезпокояващо голям процент 🫣😡 и като почнат да гледат теб като луда или минимум инквизитор, обричащ детето си на глад щом не му позволяваш да яде боклуци от непознати с мръсни ръчички. 🤫

Edit:

Един нов и актуален пост на Хедра по темата за честотата на хранения и количествата 🫶
https://www.instagram.com/p/DPBByV7ChXF/?utm_source=ig_web_copy_link

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 15:08 от MayGodBless

# 565
Може ли повече инфо за магазина в Хаджи Димитър 🙂
Предполагам говорите за гащеризончета с цип. Бодитата са с копчета. Зависи от бюджета. На next baby дрешките са ми едни от любимите,излиза по-изгодно,ако си купите от тези ,които са по няколко в пакет иначе са малко скъпи. Българските дрешки също ми харесват и са на добра цена. Има един магазин за български дрехи в Хаджи Димитър,ако сте от София,но трябва на място на се отиде,мисля че нямат сайт,води се борса.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 07:58 от gadolina

# 566
Аз също бих искала повече информация за този магазин.

А относно боклуците, много е тъжно, че не са малко хората, дори са болшинство като че ли, които не си дават сметка колко вредна е тази храна, дори опасна. Имам едни приятели, интелигентни хора, обаче шкафът им е пълен с джънк и сокове. Едното дете има проблеми с коремчето, все я боли.. ами пие по две чаши сок преди хранене, а пък другото вечно не си изяжда храната, защото след вечеря знае, че ще има чипс, който с охота си хапва.. Надявам се е приела правилно информацията, която и споделих индиректно, да не се обиди нещо и да ги намалят малко тези гадости.

# 567
По повод сок преди храна. Приятел си прави стомашна операция в Турция, та там една от препоръките беше: половин час преди хранене и половин час след хранене - никаква вода. Така корема се разширява. По време на хранене - също. Много хора имат навика да пият нещо докато се хранят. Мъжа ми примерно пие айрян с баницата, но това не е правилно. Та и при децата трябва да се спазва.

# 568
Това ми звучи абсурдно, особено при положение, че в много хрнаи има вода.

# 569
Това, което съм чувала аз, колко е вярно не знам, е че водата разрежда стомашната киселина и прави по-трудно смилането на храната. А дали има връзка с реалността, честно, нямам идея, само ми звучи логично. Аз пия вода и преди и след,  когато ми ке пие.. не се съобразявам, но по време на хранене никога, просто не ми е вкусно така.

Общи условия

Активация на акаунт