За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 115

• 17 445
  • 691
  •   1
Отговори
# 675
Аз си нося, че да не ги ощетявам. А и след тва вкъщи сменям. Един пластир го режа на две. Ако слагам на челото при температура, тогава е цял.

# 676
Недей да даваш никакви медикаменти, ако педиатъра изрично не ти е казал. Моят иска профилактично да давам малка доза след всяка ваксина, но обикновено не го правя, ако детето няма температура.
Подкрепям,това е намеса в имунната реакция и не е в полза на детето! Много стари педиатри,дават подобни съвети. Както и дори на ниска температура,Панадол и Нурофен на 4 часа,което предвид толкова много информация,че не е добре за детето продължават да го препоръчват..
Пълен абсурд е, но за съжаление майки около мен го правят...
Кърмене по време на инжекцията - не бих го направила, защото много ще се стресне, както е най-спокойна и... За след това - може, но моята се успокояваше бързо с носене из кабинета, говорене и отвличане на вниманието.

# 677
Чак кърмене като боцкат детето…. Не е нужно. Най-вече, за да не прави лоша асоциация. Онзи ден (на година и 3 М) сложихме морбили. Рева, разбира се, но докато излезем, се беше успокоила. Биберон и вода (ако пие) е достатъчно. После вкъщи си беше жизнена и ходеше. Хем е по-голяма и разбира. Малко бебе веднага ще се успокои с биберон. Чак кой знае какви успокоителни тактики не са нужни. Вижте, аз бих пийнала чаша вино, че съм по-притеснена при ваксина от нея 😂 Но ходим сутрин и не върви 😂

# 678
VaniaK😅😆🫶
И ние си носихме куул пач, добре че сте вие да си знам. Лекарят нищо не беше казал, а сестрата директно ме пита нося ли. Като първа ваксина на първо бебче можеше изобщо да не знам че трябва. Каза панадол само ако вдигне над 38.

Колко време след това се е случвало да вдигнат? Минаха 3 часа и половина и Слава Богу положението е нормално. 🤗 Само иска повечко гушкане и спи само върху мен, иначе се буди.

# 679
Вечерта, ако не вдигне, мисля че шанса другите дни да има температура, е много малък.

# 680
  • Пловдив
Малкият много ревеше при поставяне на ваксини...тази на 12 месеца не я отрази, хилеше се като зелка 🤦🏽‍♀️

# 681
На 2 мес колко ядат бебетата ако е родено с ниско тегло? Много бързо ми качва мл моето бебе и педиатърката ми мрънка, че ще й разширя стомаха. От 1вия месец яде 120 ( някъде от средата на септември всички хранения й минаха на 120), днес изяде 130-135 на две от храненията. Говоря за преварена вода, като казвам 120мл.

# 682
Според мен 120/130 мл са ок.

# 683
Това за разширяването на стомаха е такава глупост. Важно е да се храни на поискване. Може бебето да е във фаза на скок на растежа.

# 684
Аз не знам на какво да вярвам - разширява ли се, не се ли, трябва ли му време за почивка или не 🫠 Педи днес на консултацията се кара, че детето качило много и трябвало да му се спира нощното хранене понеже щяло да е хубаво и за стомахчето му. Трябвало да почива. То детето като е гладно и реве с вода ли да го залъгвам 🤣
И според мен 120мл са окей. Те по схемите, които дават (за АМ) се води, че към края на първи месец трябва да изяжда около 100-110мл, та затова и 120мл за бебе на два месеца ми се виждат добре.

# 685
Е, направо на диета да го слагаме това бебе, то бива ли така да яде и да расте извън определените норми! Лунна диета, японско чудо, нещо там трябва да измислим

# 686
Дами, бебка на 20 дни обърка ден и нощ. През целия ден спи, през нощта реве неспирно - мъчат я колики от 00:00, та чак до другата сутрин - днес например заспа чак в 10:30. Цяла вечер гушкане, люлеене, масажи, само на челна стойка не я сложих и не се успокоява. Давам Колийф преди хранене и на вечерните хранения включвам и Лефакс - 2 пъти по 2 капки. Свива се доста, пръцка, нервничи, лапа си ръцете (не го отдавам на глад, защото го прави и след като е нахранена), а аз се виждам в чудо. На смесено хранене е, като преобладава АМ - козе на Лактана. С кърменето ми е много трудно, имам анатомична особеност (вдлъбнати зърна), кърмя с протектори, тя не ги долюбва много, но като я сложа хапва. Взехме и везна (Lanaform), тегля я например 4,180 преди хранене, след хранене (по 20 мин на гърда приблизително) я изкарва 4,175 - не знам дали везната дава грешка или малката реално нищо не изяжда, но след кърмене видимо е гладна и се завъртаме в порочния кръг с дохранването, изцеждането и така до безкрай.
През деня е като парцалче, спи почти постоянно с кратки будувания и примрънквания. Отдавам го на умората вечер от коликите и страхотната жажда за сън, която има, но не може да се отпусне спокойно. Има ли лек за всичко това? Кога минава? Дали проблемът е някъде другаде? Задавам си купища въпроси, чувствам се изтощена, виждам, че я боли и не мога да направя нищо, абе пълният пакет на новоизлюпилата се мама.

# 687
Давате ли вит. Д на деца над годинка (в случая на година и два месеца) през есента и зимата? Забравих да питам на последния преглед и сега съм в чуденка.

# 688
На 20 дни е нормално да бъркат ден и още, още не произвеждат мелатонин И нямат циркаден ритъм. Някъде към 8-12 вече почва да има нещо подобно на циркаден ритъм. Може да помогнете, като я държите на светло през деня и през нощта е възможно най-тъмно.

Не знам тази везна каква е и доколко е точна, но ако имате мляко и тя не взима достатъчно, е възможно да има къса юздичка на езика или да не захапва правилно. Може да е полезно да ви види консултант по кърмене. Позата облегната назад (корем по корем с бебето) помага за правилната захапка. Капките са си основно плацебо честно казано.

Един от най-добрите съвети, които получих за успокоение на бебето - да го изкарам навън. В 9/10 случаи действа веднага

# 689
То там е, че бебето е на тегло като бебе на седмица, пък е на два месеца😀 и яде колкото бебе на три😆 и по формула да го смяташ, както и да го гледаш, отглеждам си малък змей😆

За везната, ние в началото имахме проблем. Не натискахме зануляването преди да сложим бебето, понеже еднократната пелена върху която я теглим не я хващаше като грамаж. И даваше много странни стойности, на втория път натиснах Tare и даде по-реална стойност. Не знам каква ни е везната обаче.

За ден и нощ Зимк е правя. Може да й подсказвате само кога е ден и нощ, през деня да е на светло, играчки, музички, занимавате я, обаче като стане вечер, приглушена светлина, топла баня, по-тихо говорене, без много много закачки.
Аз продукт със симетикон не давам, само пробиотик веднъж на ден и лактазен продукт на хранене, макар че последно време го разредих.
Симетикона я запече на два пъти, иначе имам и лефакс ама заради съставката не смея просто.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 01:46 от Азара.

Общи условия

Активация на акаунт