Възрастно АКНЕ

• 257
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте , моля помагайте ако сте се сблъсквали с подобно нещо , всякакви съвети-мнения ще са ми от помощ ! 🙏🏽

От близко 2 месеца ми излезнаха пъпки по лицето на , които не обърнах сериозно внимание защото си помислих , че е реакция преди менструация и ще отшуми от само себе си. Но пъпките , вместо да минават те се появяваха и нови , след което отидох на дерматолог каза ми, че е АКНЕ което ме шокира защото аз никога съм нямала проблема кожа на 25 години съм и семейството ми е нямало подобно нещо. Отидох на 2-ро мнение и ми казаха абсолютно същото преписаха ми да се мажа със скинорен и антибиотичен крем , които го изхвърлих след 1 седмица , защото ми повлия зле на кожата, след това лечение без ефект се поразрових в групата и намерих пост сходен с моят проблем и се доверих на препоръките за д-р Андреева дерматолог, записах час при нея и ми преписа схема на лечение , което стриктно спазвах , но за съжаление без ефект и при нея , пъпките които имах завехнаха но останаха толкова червени колкото бяха в началото и дори се появиха нови. Преди консултацията при въпросната доктора държа да отбележа , че съм направила процедура био микронидлинг по препоръки отново в групата от доволни жени , които са споделили , че им е помогнало. Процедурата , беше преди това с ръчно почистване на лицето по мое желание и след процедурата имаше добър резултат , но не и решението на проблема което търсих в дългосрочен план , затова и след това стигнах до д-р Андреева. След неуспешните опити , реших да си пусна кръв изследвания на хормоните по препоръка на моята гениколожка и резулатите не бяха Ок , Тиреотропен хормон над нормата 9.840 , пролактин също завишен, и гениколожката ми ме препрати при ендокринолог и Хомеопат за допълнителни изследвания и консултация , имам много доверие в гениколожката ми следи ме от години и никога не е сбъркала , но за първи път се сблъсквам с такъв тип консултаци при такива доктори и такива изследвания за хормони и съм много притеснена , дали е възможно наистина тези хормони да се причината за появата на пъпките по лицето ми ..

Благодаря на всички отделили от времето си да прочетат поста ми!❤

# 1
Точно хормонална е най-вероятната причина.
Може би е добре да се повторят изследванията на хормоните, като спазите всички изисквания да сте спокойна и отпочинала, да поседите пред лабораторията около 15 минути в седнало положение.
Тези хормони реагират и на стрес, така че трябва да сте възможно най-спокойна, когато се взема кръвта. Ако са пак високи, ще с направят още изследвания и ще ви предпишат лекарства.
Нищо страшно, няма място за паника. Всичко ще се оправи.

# 2
Да, но никъде не прочетох относно щитовидната жлеза да играе важна роля в появата на акне?

Понеже на мен изследванията ми показват , че щитовидната жлеза не ми е Ок , нямам представа какво се случва слава Богу с грим не си личи нищо , но това е лице не бива да се оставя неглежирано.

# 3
гИнЕколожката Ви добре се е ориентирала, една от проявите на високия пролактин е точно акне.

Изследвайте го пак, както пише Lanarte -т.е без секс и стимулация на гърдите поне 24ч преди изследването (дори носенето на сутиен при някои жени влияе), на сутринта на изследването поне 30 мин седите спокойно в лабораторията, без физ. и психически стрес, преди да Ви вземат кръв.
Ако пак е висок, има растителни препарати (Витекс напр.), които могат да се пробват - затова явно насоката и към хомеопат.

Колкото за лицето - не, това е щитовидна жлеза, ТЯ не бива да се неглижира. TSH ли е изследвано? Пуснете си целия пакет щитовидни (TSH, T3, T4, TAT, MAT), и с тях при ендокринолога. За препоръчване - и за ехография на ЩЖ.

Допълвам - изследванията за щитовидната - преди да сте пила кафе/кола/всякакви подобни!

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 18:36 от Klar

# 4
# 5
Имали ли сте повече стрес през последните седмици/месеци, това може да обясни до някъде хормоните. Ако е без причина, задължително повторете изследванията и започнете лечение.

Общи условия

Активация на акаунт