Студенти в Нидерландия - 26

• 42 783
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
  • София
И моят отиде на профилактика при зъболекар вчера, лети в неделя, всичко в последния момент...и се оказа Оле Мале... пак без болки, но нали съм Мара Предвидливата.

Бележките не пазя,  но ще ми трябва бира днес , за да ги превтъкна Simple Smile

Та , уважаеми мами, ще реве тези дни. Аз вече почнах. Загрявам така да се каже. Само като се сетя,че уж си дойде за цяло лято,  много време, а ей го на, свърши, и чешмите тръгват... в неделя ще ми трябва нещо по-силно от бира ...

# 541
Ние миналата година купихме в Айндховен, втора ръка за 150 евро. Въобще не се намери нищо за под 100 в града. Иначе в разни сайтове като Марктплац имаше на по-ниски цени, но в други градове и все с някакви условности, които не ни устройваха.
Това беше и с гаранция.
Откъде го купихте?
От магазина за колелета втора употреба на Franz Leharplein 7. Това им е сайта, но на място имаше повече избор. Бяха много любезни, направиха отстъпка от цената, подариха и верига за заключване, дадоха гаранция 1или 2 месеца, не помня.
https://www.budgetfietsenhuis.nl/index.php/nl/

# 542
  • София
Биби, моето пък след рутинен преглед при зъболекар, се оказа с двоен гранулом, без болки, бе кариес, без симптоми... Запазила съм касовите бележки

Говори ми! За зъболекар семейно т.г. сме дали 5 цифрена сума, като момичетата основно имат само зъбен камък и прегледи. Ама с мъжът ми ремонтираме всичко и основно, а аз на дърти години реших и да си изправям зъбите с алайнери.
Операция, рутинни прегледи на девойките още 3 К. ( то читави лекари не останаха да работят с НЗОК или имат часове по …Коледа).
Плащам на малката доп. здравно, ама мисля да включа и каките. Говорих с фирмения застрахователен посредник. Каза да се подготвя за по-орязан пакет услуги, но пък цената ще е с 20% нагоре. Абе, живи и здрави!

# 543
Момичета, имам въпрос по отношение на доставки с DPD. Вчера двете пратки пристигнаха в разпределения център заедно. Сутринта само едната беше качена за доставка, за другата нищо. Не можаха да доставят пратката и я оставиха в най-близкия пунк. Втората пратка обаче, по система си стоеше в разпределения център. И в един момент се появи, че се връща към центъра за връщане към подателя. За втората пратка синът не получи имейл и по системата им не излезе от центъра. Някой имал ли е такъв казус и какво мога да направя, за да не върнат пратката в България? Благодаря!
Ето това ми излиза по тяхната система:

# 544
  • София
За застраховките - направих допълнителна такава от сайта на Уника - помощ при пътуване. За 115 дни до Коледа ми излезе 82 лв. премия за 15 х. евро покритие - здравна, вкл. спорт + отговорност към трети страни.

# 545
  • София
lilyperrova,

Нека студентът звънне днес, дано успее да я спре от връщане.
Аз от опит бях споделила, че е хубаво да си направят профил в DPD - така ще наблюдават пратката къде е и могат да я управляват (да сменят адреса или часа на доставка, да напишат къде точно да бъде оставена и т.н.).

# 546
lilyperrova,

Нека студентът звънне днес, дано успее да я спре от връщане.
Аз от опит бях споделила, че е хубаво да си направят профил в DPD - така ще наблюдават пратката къде е и могат да я управляват (да сменят адреса или часа на доставка, да напишат къде точно да бъде оставена и т.н.).
Благодаря! Ще опита.

# 547
  • София
Здравейте. Някой има ли опит със смяна на университет? Каква е процедурата , какво се признава ?

# 548
Здравейте. Някой има ли опит със смяна на университет? Каква е процедурата , какво се признава ?
Ако си зададете въпроса по-конкретно като споменете за кои университети и специалности става дума, може би ще има хора, които ще могат да отговорят.
Докато ние търсехме университет и специалност, видях че за специалностите, които ни интересуваха, имаше някаква информация, ако човек вече е учил нещо, какво следва.

# 549
На моето момче за първия семестър от магистратурата му признаха само предметите  по които преподавателите бяха едни и същи, но при него ставаше въпрос само за един семестър.

# 550
Как пращате със спиди,ако все още няма нидерландски номер на получател там.Нидерландска карта се чудим дали да купува ,четох ви ,че някой карат само с българска карта там, а други вземат.Така или иначе в един момент нашия оператор ще вземе да ни притеснява 😄,че говорим международно повече вече.....да се подготвя с информация
Синът ми ще бъде 2ри курс в Ту/Айндховен.Няма Нидерландска карта, пращам си по Спиди(най-добре да ги пускате в понеделник, пристигат в четвъртък). Получавам информация за колега по имейл, в кой ден и час ще пристигне, оставят го във фоайето на общежитието. Никога не са ни притеснява ли бълг оператори, на Виваком сме.

# 551
Как пращате със спиди,ако все още няма нидерландски номер на получател там.Нидерландска карта се чудим дали да купува ,четох ви ,че някой карат само с българска карта там, а други вземат.Така или иначе в един момент нашия оператор ще вземе да ни притеснява 😄,че говорим международно повече вече.....да се подготвя с информация
Синът ми ще бъде 2ри курс в Ту/Айндховен.Няма Нидерландска карта, пращам си по Спиди(най-добре да ги пускате в понеделник, пристигат в четвъртък). Получавам информация за колега по имейл, в кой ден и час ще пристигне, оставят го във фоайето на общежитието. Никога не са ни притеснява ли бълг оператори, на Виваком сме.
Задължително ми поискаха нидерландски номер на получател за да пратим пратката,дадохме на друго дете там иначе не  искаха да приемат

# 552
Момичета, имам въпрос по отношение на доставки с DPD. Вчера двете пратки пристигнаха в разпределения център заедно. Сутринта само едната беше качена за доставка, за другата нищо. Не можаха да доставят пратката и я оставиха в най-близкия пунк. Втората пратка обаче, по система си стоеше в разпределения център. И в един момент се появи, че се връща към центъра за връщане към подателя. За втората пратка синът не получи имейл и по системата им не излезе от центъра. Някой имал ли е такъв казус и какво мога да направя, за да не върнат пратката в България? Благодаря!
[/quo

Имахме идентична ситуация миналата година точно с DPD в разпределителният им център в Словакия. След престой на колет от 57 кг. около 15 дни там го обявиха за ...... изчезнал. Хванах една моя приятелка с перфектен словашки и им написах такъв мейл , вкл. че ще си търсим правата по съдебен път и ще изискаме записи от камери и т.н. И изведнъж колета се....намери , върнаха го до България и пак отиде до Хага почти в насипно състояние, без 2 неща.Но след мейла ни изискаха пълен опис на вещите вкл. марки и цветове на дрехи и обувки. Добре е да се прави и застраховка на вещите още при подаване на колета в Speedy, защото се оказа че поемат до 100 евро макс ако се докаже виновно поведение от страна на спедитора при загубване, въпреки че те си бяха свършили работата. И сега всеки път като пратя по Speedy и поемат DPD  удрям по една молитва да пристигне InnocentStuck Out Tongue Closed Eyes

# 553
  • София

Същото ни се случи преди година и половина. Пратката се върна, не дадоха никакви обяснения, Спиди и ДПД си прехвърляха топката. Просто очаквайте най-лошото, пратката да дойде обратно в БГ:-(
В тази връзка, някой ползвал ли е услугите на Интерлогистика - GLS? Отново трябва да пращаме всичките зимни дрехи, след стаж и смяна на квартира и не искам пак да имаме същото преживяване със Спиди.

# 554
  • София
Ползвайте най-добре бусовете, които пренасят багаж, ако е от голям град и имате такъв вариант. Като сложите багажа в буса веднъж в точка А, той достига до точка Б директно. Компаниите като Спиди претоварват групажи поне на две-три места, а при претоварването има риск от повреди и загуба на пратката. Веднъж заведена с проблем в системата им, я пращат обратно....

Общи условия

Активация на акаунт