Студенти в Нидерландия - 26

• 42 799
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Ползвайте най-добре бусовете, които пренасят багаж, ако е от голям град и имате такъв вариант. Като сложите багажа в буса веднъж в точка А, той достига до точка Б директно. Компаниите като Спиди претоварват групажи поне на две-три места, а при претоварването има риск от повреди и загуба на пратката. Веднъж заведена с проблем в системата им, я пращат обратно....
Привет, може ли да дадете някакви контакти за такива бусове? Може и на лично ако тук не е удобно.

# 556
На моето момиче днес му е първият учебен ден от магистратурата в Амстердам. Дойде си за малко в България и се прибра, че трябваше да организира местенето от Айндховен. Не беше лесно, но се справи. Нямат избор децата, научават се да се борят и да се справят. Надявам се новият университет да й хареса, както и да намери нови приятели.
Дали новите студенти успяха с квартирите? Дано да няма отказали се заради жилищен проблем.
Успех на всички младежи през новата учебна година!

# 557
  • София
На моето момиче днес му е първият учебен ден от магистратурата в Амстердам. Дойде си за малко в България и се прибра, че трябваше да организира местенето от Айндховен. Не беше лесно, но се справи. Нямат избор децата, научават се да се борят и да се справят. Надявам се новият университет да й хареса, както и да намери нови приятели.
Дали новите студенти успяха с квартирите? Дано да няма отказали се заради жилищен проблем.
Младежа не намери в Бреда и ще поработи 1 година в БГ:-(

# 558
Младежа не намери в Бреда и ще поработи 1 година в БГ:-(

Моят син също не намери квартира, в Грьонинген търси...

# 559
Някой плащал ли е такса за университет на студент втори курс, с директен дебит от БГ Сметка? Притеснява ме, дали ще изтеглят парите от сметката , която е БГ и е въведена в Studilink

С извинения, че малко назад чета и пиша:)
Скоро и директния дебит ще трябва да пуснат, но поне SEPA тръгна и е 24/7. Като Блинк е, преводът отива за секунди в нидерландската сметка на сина и от там с директен
дебит си теглят и за наема (XIOR) и Fontys
за таксата.

# 560
Това за SEPA си е до банка кога осчетоводяват. При нас не е въобще като Blink и парите влизат от 4 до 24 часа (винаги й казвам кога пускам и тя ми съобщава кога влизат при нея).
Отделно първокурсниците не винаги успяват да си отворят холандска сметка за първата вноска поради различни причини.
А директния дебит го чакам вече 5 години и все не става и не става... Close И не виждам причина да не работи при положение, че ChatGPT и Netflix ми дърпат автоматично. Защо унитата не могат няма обяснение.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 15:12 от chervenokoska_2

# 561
Ползвайте най-добре бусовете, които пренасят багаж, ако е от голям град и имате такъв вариант. Като сложите багажа в буса веднъж в точка А, той достига до точка Б директно. Компаниите като Спиди претоварват групажи поне на две-три места, а при претоварването има риск от повреди и загуба на пратката. Веднъж заведена с проблем в системата им, я пращат обратно....
Привет, може ли да дадете някакви контакти за такива бусове? Може и на лично ако тук не е удобно.
И аз ще помоля за контакт.

# 562
Това за SEPA си е до банка кога осчетоводяват. При нас не е въобще като Blink и парите влизат от 4 до 24 часа (винаги й казвам кога пускам и тя ми съобщава кога влизат при нея).
Отделно първокурсниците не винаги успяват да си отворят холандска сметка за първата вноска поради различни причини.
А директния дебит го чакам вече 5 години и все не става и не става... Close И не виждам причина да не работи при положение, че ChatGPT и Netflix ми дърпат автоматично. Защо унитата не могат няма обяснение.

Хъм, много интересно, вече трети превод правя със SEPA, буквално на секундата е в другата сметка. Не съм пробвала в почивен ден обаче как е. За откриването на нидерландска сметка, буквално за 15 мин си я откри сина, даже се чудеше, защо е висял 40 мин в бг банка, за абсолютно същата услуга + банкиране.
Но видно има разлики, щом казвате.

пп
Е докато дойде картата и пина си трябва време, да. Но пак може да се плати от родителя директно.
пппп..
С обикновен превод(не SEPA), винаги са отивали същия ден (работен)парите, така или иначе банката (ми)има ограничение до 15.30 часа през банкирането.

# 563
  • София
Всяка банка в България ще реши дали да предложи услугата SEPA директен дебит и SEPA незабавен превод. Не са задължителни по закон.

# 564
Точно днес съм пуснала SEPA превод около 13.30. Парите не са постъпили все още по сметката. Това е обикновен SEPA, иначе моментните имат друга такса. Въобще зад това наименование се крие превод между сметки в различни държави.

# 565
  • София
Да, така е - обикновен SEPA не минава веднага.
Просто уточних, че такъв превод, какъвто е направила Shusha_boba - SEPA на секундата (т.е. SEPA незабавен) - е възможен, ако банката в България го е разработила като продукт.

# 566
  • Deutschland/HE
Може би ще има някаква регулация на ниво ЕС от октомври, във връзка с незабавните преводи. Всеки от нас има сметка в различна банка и трите банки ни информираха, че от октомври  всичките им преводи ще са незабавни. Германците по принцип не са от бързите, за това си правя този извод.

П.С. Имам случай на по-бърз превод от немска сметка до сметка в България, от колкото между две немски сметки в различни банки.

# 567
Аз съм с един по-различен проблем. Синът ми сега приключва магистратурата си и изобщо не е сигурен как ще продължи с докторантурата. Има несигурно предложение, което харесва, в България, а също и подобна ситуация в Нидерландия. И в двата случая решението ще е след около 6 месеца. Той ще си дойде тук (и ще преотстъпи квартира в Nijmegem, ако на някого му трябва), но не иска да губи правата, които му дават 5-те години непрекъснат престой там. Иска да какндидатства за residency, но тотално се омота (аз още повече Sad ) с видовете residency,  условия, изисквания и т.н. Някой сблъсквал ли се е с такъв казус? Много ще съм благодарна за някаква информация.

# 568
Относно квартирите, синът ми изпрати снимка от вратата на Brick vastgoed. "NO STUDENT HOUSING AVAILABLE. SORRY".

# 569
Oтносно бързите преводи. От години ползвам PAYSERA. Превеждам в сметката ми там - около10-15 мин, влизам в платформата, превалутирам и пускам към немска или RABO сметка - отива на минутата, без такси. Платформата печели от превалутирането , или така поне предполагам. Но е бързо и много лесно. Така вероятно биха седели нещата ако имах револют, но аз нямам . Засега този метод ме усторойва, а след няколко месеца ще  пускам директно от сметката ми в бг банка към  сметка в немска банка и би трябвало да не ме чарджат повече отколкото при превод между две БГ банки  - 1,20 лв., независимо от сумата.

Общи условия

Активация на акаунт