Студенти в Нидерландия - 26

• 42 713
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • Бургас
Ние миналата година в Бреда купихме колело за 50 евро от Markplaats. Досега е правила някакви дреболии по него само. Старо е, грозно, но на всичките около нея окрадаха колелата, нейното никой не го иска.😃
И да, и тогава по магазините втора ръка ни предлагаха колела за над 100 евро. Още като ни видеха, че сме новодошли и някак все за по 150 - 180 евро колела ни предлагаха.

# 526
И моята дъщеря си купи от Маркетплейс за 70 евро миналия септември, но тя не го кара много, защото има безплатен транспортен продукт.

# 527
  • София
Купихме миналата седмица от Маркетплейс в Айндховен за 75 евро колело. Човекът твърдеше, че не е крадено. Но е старо доста. Обаче върви и върши работа.
Приятелчетата му си наеха за по 20 евро на месец страхотни колела.

# 528
  • София
Ние миналата година купихме в Айндховен, втора ръка за 150 евро. Въобще не се намери нищо за под 100 в града. Иначе в разни сайтове като Марктплац имаше на по-ниски цени, но в други градове и все с някакви условности, които не ни устройваха.
Това беше и с гаранция.
Откъде го купихте?

# 529
  • Бургас
Здравейте Simple Smile

Идвам с няколко въпроса :

- доколкото се ориентирам, докато не работи не е задължен да има здравна застраховка, съответно използва медицинска помощ само с ЕЗОК. Ако се сключи студетска здравна застраховка и в някакъв момент започне работа, тази застраховка може ли да прекъсне и  да се сключи задължителната такава. Как стои въпроса ?!?

- в договора за наем има клауза за застраховка "Гражданска отговорност". В тази студентска здравна застраховка, която е на първа страница има опция за застрахователен пакет - доколкото се ориентирам, той включва здравна застраховка и гражданска отоговорност - така ли е ?

Малко ми е объркано, с тези застраховки- кога, какво трябва да се сключи Simple Smile

Иначе, студентът сбъдва една мечта - ще гледа Формула 1 на живо този уикенд!
А аз ще го мисля 3 дни, защото всеки ден има 2 часа на отиване и 2 часа на връщане  път! Но това са малки неудобства за мечтите Grinning

# 530
На първия. Да, може да кара само с ЕЗОК. Може да се сключи AON - базов или пълен пакет (по желание). В момента, в който се започне работа и се сключи задължителната, AON може да се спре от датата на подаване  за спиране (не може със задна дата). Каквото е надплатено се връща. AON не е задължителна, тя е само по желание. Може да се сключи и застраховка от България. Въобще ако само се учи, няма задължителен елемент. Ако се записва към практика за личен лекар - някои приемат само с ЕЗОК, някои искат и допълнителна застраховка.
Когато се започне работа, задължителната трябва да се сключи в срок до 3 месеца след стартиране на работата (предвартително или със задна дата) от момента на започване на работата.
доп. Писали са майки на деца, които не работят и са сключили от задължителната. Пускала съм доста линкове по въпроса - всеки сам си преценява как да тълкува - застраховател няма да откаже да сключи и да ви взима парите. (моето лично мнение без да ангажирам никой с него и съгласно прочетеното е, че не е допустимо)

На втория въпрос - препоръчвам да се сключи чиста гражданска отговорност към някоя от банките. Ако има вече отворена сметка, може към нея. Дъщеря ми е към ING, под 4 евро на месец, има я обяснена на сайта на ING. Може да се ползва и тази към AON (включена е гражданската отговорност).

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 11:38 от chervenokoska_2

# 531
Привет на всички! Да попитам ако се запише към личен лекар в Нидерландия, какво става със здравните права в Бг , които сме възстановили с документа за записване за уч. година?

# 532
  • София
Привет на всички! Да попитам ако се запише към личен лекар в Нидерландия, какво става със здравните права в Бг , които сме възстановили с документа за записване за уч. година?
Мисля ,че нищо. Това ,че е записан там, не води до отписване тук. Аз поне не знам за такива неща. Моят син записа лекар там, просто подаде формуляр онлайн. Личния ни тук си стои. Никъде не съм чела ,че това е проблем.

# 533
  • София
Здравните права си остават и в България, след като се подаде в нап, че е записан студент.
Аз плащам АОН застраховка на дъщеря ми около 26 евро/месец. Тя има задължителна здравна към ONVZ, но има около 800 евро самоучастие с нея.
Предполагам, че ако се наложат медицински разходи АОН ще покрие разходите по самоучастието на ONVZ (доколкото ми схваща главата по темата за застрахователните практики). АОН също така обхваща и много други рискове, които ONVZ не. Например гражданска отговорност, загуба на лични вещи, дентални при спешност и т.н.
А и другото, което беше причина да останем с две застраховки беше, че ако беше сключила ONVZ с по-ниско самоучастие, около 400 евро, вноската и на месец щеше да е с около 20-25 евро по-високо от това, което и изплащат като healthcare benefit обратно. А пак щеше да има самоучастие, макар и по-ниско. Затова предпочетох да запазя АОН. Реално финансово на месец е същото, само дето с АОН е по-добре защитена. АОН надгражда ЕЗОК (от която и да е държава ЕЗОК картата).

# 534
  • София
Моето пиленце отлетя днес. Тъжно ми е Disappointed Relieved А тя вика - най-сетне си отивам да съм си самостоятелна и на спокойствие. Боже, "отивам си"...
Аз пък започвам да проучвам друга тема. За обмен по Еразъм става въпрос. Някой успял ли е да получи допълнителната помощ за студенти, произхождащи от семейство с ниски доходи? Какви са критериите за получаване на помощта в пълен размер, праг на доходите ли се гледа или друго?

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 13:53 от Sunny bunny

# 535
Suny bunny, пожелавам успех на твоето пиленце. Идва и моментът, в който нашите пиленца си имат собствени гнезденца и така е правилно. Вече го изживях с едно преди няколко години. Дано с второто ми е по-лесно...

# 536
  • Габрово
Ние миналата година купихме в Айндховен, втора ръка за 150 евро. Въобще не се намери нищо за под 100 в града. Иначе в разни сайтове като Марктплац имаше на по-ниски цени, но в други градове и все с някакви условности, които не ни устройваха.
Това беше и с гаранция.
Откъде го купихте?

Ние преди две години купихме от Ado Bike Eindhoven (Kruisstraat 126, 5612 CM Eindhoven) - има голям избор и по-евтини, и по-средно ниво, и по-хубави... Имат си и сервиз... Поне със сигурност няма да е крадено Simple Smile

# 537
  • София
Оф, и ние се гласим да изпращаме и втората мома в понеделник рано сутринта. Поне последните 25 дни беше като отвързана след 35 дни с патерици. Според физиотерапевтите и д-рката кракът е добре раздвижен, вече не се и подува толкова много, не я боли, само леко накуцва като го натовари.
Другата мома, както може би споделих се върна в Нл още на 31.07, защото започна стаж. Тегаво й е, а сменя и квартирата - от 9 кв стая отива на 20 кв самостоятелно студио. Всичко е супер, ама пак обзавеждаме почти от 0 - иска спалня вместо единично легло, печка, пералня, котлони, пердета, хладилник, диван, за септември - плащане на наеми и на двете места... Как ще успее сама - акълът ми не го побира. Добре, че поне едрите уреди ги изкупи от предишната наемателка. Този уикенд ще й е весело, ама тя е като мен - организациите ги умее. Бори се с дуо-то, но май е на финалната права.
Баща им не е толкоз емоционален като мен и само вика: Да си ходят, че парите едвам стигат от заплата до заплата. Принципно е прав, ама това лято се случиха много неща накуп, някои непредвидени, но пък свързани с яко изваждане.

# 538
Как пращате със спиди,ако все още няма нидерландски номер на получател там.Нидерландска карта се чудим дали да купува ,четох ви ,че някой карат само с българска карта там, а други вземат.Така или иначе в един момент нашия оператор ще вземе да ни притеснява 😄,че говорим международно повече вече.....да се подготвя с информация

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 17:04 от pipilota94

# 539
  • София
И моето днес отлетя. От летището отива в рент-а-кар, за да вземе колата, която букнахме за няколко часа и с приятел да пренесат багажа му в съседен град. През уикенда ще сглобява мебели, ще пере и нарежда. От понеделник трябва да уреди няколко неща в унито, да подпечата с мокър печат писмото за енролмънта 😂, да си купи карта за ЖП транспорт между двата града - излиза безмерно по-евтино отколкото с билети всеки ден... и те така! До вчера беше ОК, че си тръгва, нямал нищо против. Сутринта охкаше, че тръгва, защото имал много работа за вършене там първите дни, а сега ми препраща клип, изпратен от новите съквартиранти - единия си намерил мишле в стаята... усещам го, че вече иска да хване обратния вечерен полет на Райън за към БГ... Дано успее да изкара поне до след нова година в новата квартира, пък след това ще видим... ако е зле, ще плащаме два наема до юни, ако намери нещо друго...
Биби, моето пък след рутинен преглед при зъболекар, се оказа с двоен гранулом, без болки, бе кариес, без симптоми... Запазила съм касовите бележки за спомен. 😂 Няма такова изваждане, както  покрай здравето, ама ... здраве да е! Дано всичко е наред при твоята контузена девойка!
Успешна година и нека са щастливи и спокойни, гонейки мечтите си!

Общи условия

Активация на акаунт