Студенти в Нидерландия - 26

• 42 659
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Да питам за изхвърлянето на боклук. В графика от общината има само ден за общ боклук. За другите заявява ли се, кога ще дойдат например за хартия, събрали са много кашони....? Къде трябва да се сложи съответната кофа, на улицата ли? По баркод ли начисляват такса смет и наемодателят ли ще я плати?

# 511
Ние нямахме много кашони за изхвърляне, накъсахме ги и ги хвърлихме в съответната кофа, НО около кофата беше ужас, камари от кашони и други боклуци. Дъщерята, която живее тук от 5 години, каза че ако видят по картоните име и адрес, ще ти изпратят глоба.

Нашата първокурсничка е настанена и започна интро седмицата, очите не сме и видяли от 2 дни 😂. В Амстердам е голям купон за зайците, по цял ден и до ранна сутрин ги виждам и чувам да се забавляват. До края на седмицата ще каталясат 😜

# 512
Моето момче от една седмица изхърля кашони, мястото е малко далеч от общежитието и всеки ден носи по-малко през деня, защото вечерта било заключено.

# 513
Привет, студенти и родители!

Някой има ли опит с физиотерапевти в Амстердам?

Благодаря предварително

# 514
В случай, че не сте ползвали услугите на физиотерапевти в страната, е важно да знаете, че дори и в здравноосигурителния Ви пакет да са включени определен брой посещения при физиотерапевт, не всички практики работят с всички застрахователи.
Уточнете първо дали избрания физиотерапевт има сключен договор с вашата здравноосигурителна компания. Някои практики изобщо не работят със застрахователи.

# 515
  • София
В случай, че не сте ползвали услугите на физиотерапевти в страната, е важно да знаете, че дори и в здравноосигурителния Ви пакет да са включени определен брой посещения при физиотерапевт, не всички практики работят с всички застрахователи.
Уточнете първо дали избрания физиотерапевт има сключен договор с вашата здравноосигурителна компания. Някои практики изобщо не работят със застрахователи.
Понеже имаше случай да търся, през AON четох ,че ако е назначен от лекар, ще го платят срещу фактура. Обаче не сме пробвали,  за да кажа дали наистина работи.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 14:43 от Сойка

# 516
Здравейте, включвам се в темата /до сега само четях/, тъй като моментът за кандидатстване на сина ми наближи застрашително Simple Smile Предстои му да завърши СПГЕ Джон Атанасов, което е професионално училище и желанието му е да учи Software engineering или ICT в Нидерландия.
Освен в Applied Sciences университети е решил да кандидатства и в един research - TU/Eindhoven.
Безкрайно ще съм благодарна, ако някой е минал по този път и сподели какъв е опитът му - от професионално училище към техн. университет - какви са шансовете, изпит по МАТ държи ли се или матурата се гледа и т.н. Благодаря предварително!

# 517
Здравейте, включвам се в темата /до сега само четях/, тъй като моментът за кандидатстване на сина ми наближи застрашително Simple Smile Предстои му да завърши СПГЕ Джон Атанасов, което е професионално училище и желанието му е да учи Software engineering или ICT в Нидерландия.
Освен в Applied Sciences университети е решил да кандидатства и в един research - TU/Eindhoven.
Безкрайно ще съм благодарна, ако някой е минал по този път и сподели какъв е опитът му - от професионално училище към техн. университет - какви са шансовете, изпит по МАТ държи ли се или матурата се гледа и т.н. Благодаря предварително!
Цялата информация от извора е написана на сайта на университета. Да, държат се матури.
Това е програмата на Tu/e:
https://www.tue.nl/en/education/bachelor-college/bachelor-comput … engineering?_gl=1*1nkwzrr*_up*MQ..*_ga*MTAzNTQ2My4xNzU2Mzc2MjQ3*_ga_JN37M497TT*czE3NTYzNzYyNDYkbzEkZzAkdDE3NTYzNzYyNDYkajYwJGwwJGgw

Процедура по подбор:
https://www.tue.nl/en/education/bachelor-college/bachelor-comput … n-procedure?_gl=1*8vhrva*_up*MQ..*_ga*MTAzNTQ2My4xNzU2Mzc2MjQ3*_ga_JN37M497TT*czE3NTYzNzYyNDYkbzEkZzEkdDE3NTYzNzYyOTgkajgkbDAkaDA.

Накратко:
https://www.tue.nl/en/education/become-a-tue-student/admission-a … country/bulgarije

Моят син започва сега, но в друга специалност в същия университет, която също е с изпити.
За неговат специалност, освен изпитите, му беше нужен сертификат по английски език с покрит минимум, който изисква университетът, матури по математика, физика и български език.

За самото кандидатстване използвахме услугите на Унифай срещу допълнително заплащане за този университет. Останах доволна от човека, който движеше процедурата. Не, че аз не можех, но тази година ми беше доста тежка и се страхувах в натовареността си да не пропусна нещо.
Вижте си хубаво изискванията и условията по кандидатстване, Имайте предвид, че ако завърши бакалавърска степен в приложен университет и след това иска да продължи с магистратура в академичен, какъвто е ТУ/е, ще трябва да държи допълнителни изпити.

Обърнете внимание на това:
Before we grant admission we will check if your previous educational background and language proficiency is at a sufficient level to participate successfully in a TU/e program:
- You hold a 'Diploma za Zavarsheno Sredno Obrazovanie (DZSO)'.
Please note that if you follow a profile that is too much vocationally oriented, you are not eligible for admission.
- Mathematics and, if required by the program, Physics and Chemistry are Elective/Profiled subjects in your curriculum and Matura exam subjects as such. You must obtain a score of at least 3 for each of the required Matura exam subjects.

If you are not following the required subjects as profiled/elective subjects and/or will not take the Matura exam in all required subjects, you need to compensate this by obtaining a VWO certificate (in Mathematics B, Physics or Chemistry)

We can only assess your previous education when we have received a full application package and online application.

Check the links for more information about eligibility with a European Baccalaureate, International Baccalaureate, British GCE A levels or American High School.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 13:37 от petiaivanov

# 518
Applied Sciences университети е решил да кандидатства и в един research - TU/Eindhoven.
Въобще не се занимавайте с приложни университети. Колкото и да е трудно, като ще е гарга, да е рошава!  Синът ми държа холандска матура по физика, приемен изпит в ТУе. За двата изпита се подготвя сам. Не е невъзможно.

# 519
Много зависи от специалността.  Има приложни университети,  които имат магистърски програми, и ако си завършил бакалавърска степен там, нямаш никакъв проблем с приемни изпити или магистратурата да е две години. Освен това има програми в приложен университет, които ги няма в научните. За всяка специалност е различно.

# 520
Дъщеря ми завърши професионална гимназия и кандидатства компютърни науки в  ТУЕ с изпит по математика. Приеха си я според класирането. Има колеги от университета в нейната специалност, които са от професионални гимназии в други държави. Там гледат изпита и те класират според това.

# 521
Здравейте!Бях чела по-назад ,че младежите са купували колелета вторя ръка за около 30-40  евро,моя сега търси в Бреда и започвали цените от 100 евро втора ръка.Чудя се дали той не знае къде да търси или наистина са такива цените?Някой ако е купувал скоро,може ли да сподели, как са цените?

# 522
Ние миналата година купихме в Айндховен, втора ръка за 150 евро. Въобще не се намери нищо за под 100 в града. Иначе в разни сайтове като Марктплац имаше на по-ниски цени, но в други градове и все с някакви условности, които не ни устройваха.
Това беше и с гаранция.

# 523
Здравейте!Бях чела по-назад ,че младежите са купували колелета вторя ръка за около 30-40  евро,моя сега търси в Бреда и започвали цените от 100 евро втора ръка.Чудя се дали той не знае къде да търси или наистина са такива цените?Някой ако е купувал скоро,може ли да сподели, как са цените?
Не мисля, че към момента ще можете да намерите нещо на такава цена. Синът миналата година си купи за 300 евро, но от магазин. Пак втора употреба,  но прегледано, оправено, с нови гуми, гаранция 3 месеца и най-важното с документ за покупката. Колелото има набит номер на рамката.

# 524
  • София
Pipilota94, пратих ти на лично координати на човек в Бреда.
Цените не знам в момента колко са. На девойката беше 70 евро преди 2 години.
И да, Markplaats също е опция, излизат доста читави и на добра цена.

Общи условия

Активация на акаунт