Студенти в Нидерландия - 26

• 42 620
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
  • Бургас
И нашето приключение в Холандия започна!
Не знам за него, но аз съм очарована от всичко, което видях за краткия си престой там! Градчето, в което ще живее първата година е много спокойно и подредено! Къщата им е на 5 мин. от гарата, срещу нея има голям магазин, и всичко друго им е на 10-15 мин. пеш. Силно се надявам и момчетата в къщата да се спогодят и разбират, защото въобще не са малко! Simple Smile
От днес започва да си действа по административните задачи- община, банкова сметка и карта за транспорта, а същевременно тече и introduction week така че се надявам да няма много време за носталгия Simple Smile
Благодаря ви момичета, за помощта която ни оказвате до момента!
Ако аз мога да съм в помощ на някой- насреща съм!

# 496
За тази помощ за наема, разбирам с превод,че не са ясни още сумите, но или ще се вдигнат или ще отпадне горната граница. В калкулатора пише "какъв е вашия доход". Този доход на студента ли е или трябва семейния да се декларира. Синът ми живее в  Xior, самостоятелно жилище, сигурно отговаря, но наема е 851 евро с включени консумативи. Досега не съм се интересувала,  защото горната граница за наем беше премината. Дали сега ще може да кандидатства и кой доход се декларира?

На студента, ако не работи се пише 0. Гледа се само наема без консумативите.

# 497
  • София
Като се заприказвахме за помощта за наем, накарах моята девойка да провери какъв наем стои в профила й. Оказа се, че миналогодишното увеличение не е отразено - хем писа тогава на агенцията и отговориха нищо да не прави. Останахме с впечатление, че те ще подадат данните. Да, ама не. Сега тя коригира сумата за тази година, от 01.07.2025г., а утре ще се пробва да въведе данните за увеличения наем от 01.07.2024г. (много забиваше сайта, затова го остави за утре).
Ако някой друг студент е в нашата ситуация, т.е. за 2024г. не е отразил промените в наема си, има време до края на този месец да го направи.

# 498
Някой плащал ли е такса за университет на студент втори курс, с директен дебит от БГ Сметка? Притеснява ме, дали ще изтеглят парите от сметката , която е БГ и е въведена в Studilink

# 499
Все още не е възможен директен дебит от българска сметка. Ще трябва вие да наредите сумата.

# 500
Все още не е възможен директен дебит от българска сметка. Ще трябва вие да наредите сумата.
Много благодаря

# 501
За тази помощ за наема, разбирам с превод,че не са ясни още сумите, но или ще се вдигнат или ще отпадне горната граница. В калкулатора пише "какъв е вашия доход". Този доход на студента ли е или трябва семейния да се декларира. Синът ми живее в  Xior, самостоятелно жилище, сигурно отговаря, но наема е 851 евро с включени консумативи. Досега не съм се интересувала,  защото горната граница за наем беше премината. Дали сега ще може да кандидатства и кой доход се декларира?
От 01.01.2026г. в новоприети закони се предвижда наемът /чистият, без разходи за комунални услуги/ да стане 900 евро, за да може да се ползва помощта. Заявлението може да се подаде още януари 2026г. Промяната е в размера на наема, под 21 години на студента, вместо 23. Освен чистия наем, могат да се включи и разходи за осветление и почистване на общите части - максимум 57 и малко евро.

# 502
  • София
Това за разходите - от къде го прочетохте? Аз разбрах точно обратното - от 01.01.2026г. ще отпадне възможността за помощ за разходите.
А отделно от това е важно да се уточни, че при възраст под 21г. студентите ще имат право на помощ за наем, независимо от размера на наема, но помощта ще се изчислява на база ниския праг (в момента е 477,20, но ще се промени). Над 21г. ще се изчислява на база високия праг (в момента е около 900 евро, не се знае още точната сума за 2026г.).
Т.е. при чист наем 700 евро - понеже по-горе изчислих за тази сума -  студент под 21 г. ще вземе около 275 евро, а студент над 21 г. ще вземе над 400 евро.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 22:10 от Sunny bunny

# 503
Това за разходите - от къде го прочетохте? Аз разбрах точно обратното - от 01.01.2026г. ще отпадне възможността за помощ за разходите.
А отделно от това е важно да се уточни, че при възраст под 21г. студентите ще имат право на помощ за наем, независимо от размера на наема, но помощта ще се изчислява на база ниския праг (в момента е 477,20, но ще се промени). Над 21г. ще се изчислява на база високия праг (в момента е около 900 евро, не се знае още точната сума за 2026г.).
Т.е. при чист наем 700 евро - понеже по-горе изчислих за тази сума -  студент под 21 г. ще вземе около 275 евро, а студент над 21 г. ще вземе над 400 евро.
Ще има ограничение на разходите до 57 евро, но не комуналните ( ток, вода и т.н) а тези за общи части. Това разбрах аз. Ако нещо не е ок, ще се радвам някой друг да сподели, за да е точна информацията.

# 504
  • София
Е, да, за разходите за обслужване на общите части и аз говоря. Ето извадка от статията, към която дадох линк:

Затова питам къде го прочете.

# 505
Санитарния възел самостоятелен ли е?Това нали е едно от задължителните изисквания?

# 506
  • София
Санитарния възел самостоятелен ли е?Това нали е едно от задължителните изисквания?
Да. Самостоятелно е всичко,  в общежитие е, но стаята е с всичко самостоятелно.  Досега не сме подавали, защото наема надвишава прага, но сега разбирам, че ще може евентуално.  Кой доход се декларира? На студента или на семейството? Разбирам от червенокоска , че е само на студента .

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 11:16 от Сойка

# 507
Във връзка с помощта за наем искам да попитам,  парите които родителите превеждат считат ли се за доход? Няма доходи от трудова дейност.

# 508
  • София
Във връзка с помощта за наем искам да попитам,  парите които родителите превеждат считат ли се за доход?
Не

# 509
Във връзка с помощта за наем искам да попитам,  парите които родителите превеждат считат ли се за доход?
Не
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт